Jak sázet křen + tipy na jeho pěstování a využití

Co by to bylo za vepřové koleno nebo klobásu, bez křenu a hořčice? Jak křen sázet, jaké podmínky mu během pěstování dopřát a k čemu všemu se dá využít?

Zdroj foto: Vania Zhukevych / Shutterstock.com

Sázení křenu

Křen je ideální sázet na jaře, neboť bude mít dostatek času zesílit, rozrůst se, a na podzim bude připraven ke sklizni. Sázet jej můžete buď ze semínek, nebo za použití kořene či kořenového řízku. Křen se rozrůstá velice rychle, zahrádkáři o něm často prohlašují, že roste jako plevel. Funguje na mandelinku bramborovou lépe než postřik na škůdce. Můžete tedy této jeho vlastností využít, a pokud máte velký záhon, na kterém pěstujete brambory, křen osázet kolem nich.

Pěstování

Křen roste skoro stejně dobře jako plevel, takže prakticky kdekoliv. Pokud si ale na jeho pěstování chcete dát záležet, vysázejte ho do lehké, ideálně písčitohlinité půdy. Má rád teplé podnebí, roste skvěle na slunných místech od nížin po pahorkatiny. V České republice jsou nejlepší přírodní podmínky pro jeho pěstování na Mělnicku.

To ovšem neznamená, že mu podobné podmínky nemůžete vytvořit na vašem záhonu. Křenu dopřávejte pravidelnou zálivku, neboť má rád vlhko. Pokud se vám začne příliš roztahovat po záhonu, zkraťte jeho kořenový systém a ponechte pouze hlavní kořeny. Květy zaštipujte hned, jakmile si jich všimnete.

Zdroj foto: Sokor Space / Shutterstock.com

Sběr

Kořeny křenu se sbírají na podzim, ideálně s příchodem prvních mrazíků. Pořádně se očistí, ale nemyjí se vodou – to by vedlo k jejich plesnivění! Následně se uchovávají buď v lednici, nebo ve sklepě. Využít se dají i listy. Ty dorůstají délky až 120 centimetrů a jsou řapíkaté a poměrně velké. Křenové listy se dají použít na výrobu mastí a tinktur, jelikož jsou vhodné při bolestech. Své využití mají i listy čerstvé a spařené: přikládají se místo obkladů na bolavá místa a mají rovněž antibakteriální účinky.

Využití

Křen má mnoho skvělých využití v kuchyni. Například do křenových omáček a pomazánek, nastrouhaný místo klasického zelí v podobě přílohy k masu a také se používá při rýmě a nachlazení. Křenový čaj vytvoříte smícháním jedné polévkové lžíce nastrouhaného křenu a jedné lžíce medu. Zalijete vroucí vodou, necháte vylouhovat a následně po doušcích pijete.

Výskyt

Křen se přirozeně ve volné přírodě vyskytuje v Evropě a Asii.  V České republice roste pouze jeden druh, a to křen selský. Nejlépe se mu daří v mírném pásu a předpokládá se, že jeho domovinou je Rusko a Ukrajina. Ve volné přírodě se křen nejčastěji vyskytuje v okolí řek a vodních nádrží. Právě v takových místech má příjemně vlhkou půdu se spoustou živin.

Pokud pěstujete křen, nemusíte použít pouze jeho kořeny, ale využijete i jeho listy – třeba na přípravu křenové masti. Pěstování křenu je vhodné i pro naprosté začátečníky, neboť se skoro nedá zahubit.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.