Vepřová kýta – Recept na šťavnaté pečené maso

Vepřová kýta je pro pečení jako stvořená, víte, jak správně ji upéct, aby byla šťavnatá? Pečené maso patří mezi ty nejjednodušší úpravy masa, díky kterým vykouzlíte dokonalý pokrm.

vepřova kýta
Zdroj foto: Alex / stock.adobe.com

Vepřová kýta je oblíbenou částí vepřového masa, kterou lze zakoupit v každém řeznictví. Dobře se s ní pracuje a je vhodná zejména pro ty, kteří dávají přednost masu libovějšímu. Nechte se inspirovat receptem z vepřové kýty, po němž se budou olizovat všichni u stolu.

Recepty z vepřové kýty

Vepřová kýta patří mezi libové maso, které není prorostlé tukem. Ne vždy se hodí na všechny možné úpravy masa, ideální je k přípravě minutek, rolád, vepřového ragú, někdo si nemůže vynachválit řízky z kýty, vynikající je jak dušená, tak pečená.

Pokud vás zajímá otázka, co uvařit z vepřové kýty, prakticky z ní můžete připravit cokoliv. Vepřová kýta na smetaně patří mezi tradiční nedělní obědy, přes týden můžete připravit rychlý oběd z vepřové kýty, a to například nudličky s rýží. Klasikou se stala hamburská vepřová kýta, jejíž základ tvoří sterilovaná okurka a uzenina.

  1. Jak dlouho se peče vepřová kýta?

    Vzhledem k tomu, že se jedná skutečně o libovější část vepřového masa, vepřová kýta se při nižším stupni pečení peče i 2,5 hodiny.

  2. Co dělat, aby zůstalo vepřové stehno šťavnaté?

    Základem toho, aby vepřová kýta zůstala po čas pečení šťavnatá, je pomalé pečení. Před pečením je dobré ji nechat rychle zatáhnout – zprudka ji opečte z každé strany na pánvi, až poté vložte do pekáče. Nezapomeňte do pekáče nalít vodu, vývar, přidat zeleninu, důležité je, aby kýta během pečení nevyschla a měla stále z čeho “natáhnout” vodu.

Recept na vepřovou kýtu

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 20 minutČas pečení:2 hodiny Celkový čas:2 hodiny 20 minutPorce:5 porce

Pečené maso se nikdy neomrzí. Tento recept na vepřovou kýty pečenou v troubě je snadný a nenáročný na přípravu. Jako přílohu k pečenému masu můžete zvolit například bramborovou kaši, opékané brambory nebo starou českou klasiku, knedlíky se zelím.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Ze všeho nejdříve rozehřejte troubu na 200 stupňů.
  2. Maso omyjte, zbavte blan a nařízněte na několika místech.
  3. Česnek očistěte a protlačte lisem.
  4. Prolisovaný česnek vetřete do naříznutých míst v mase.
  5. Cibuli oloupejte, překrojte na polovinu a nakrájejte na půl kolečka.
  6. Cuketu a rajčata nakrájejte na menší kousky.
  7. Do pekáče vložte sádlo a veškerou zeleninu.
  8. Na nakrájenou zeleninu položte maso.
  9. Maso osolte, opepřete, přidejte kmín.
  10. Do pekáčku nalijte asi sklenici vody, zakryjte pokličkou a vložte do trouby.
  11. Po 20 minutách stáhněte troubu na 170 stupňů a pečte pomalu asi hodinu a půl.
  12. Během pečení maso kontrolujte a podlévejte.
  13. Jakmile je maso měkké, rozpadá se, sundejte pokličku, troubu vraťte zpátky na 200 stupňů a 20 minut nechte maso opéct.

Doporučujeme: Panenka Wellington – Recept na vynikající sváteční pokrm

Jak vylepšit vepřovou kýtu?

Pečená vepřová kýta nasákne dokonalou chuť, když ji prošpikujete slaninou, špekem nebo dokonce klobásou. Pro výraznější chuť a křehkost masa ji můžete podlít pivem, ciderem nebo vínem.

Patří vepřové maso k vašim oblíbeným druhům? Co z něj zvyknete nejčastěji připravovat?

Zdroj: cooks.com, indianhealthyrecipes.com


Další recepty z vepřového masa

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.