Poradíme vám, jak vybrat varnou desku, aby se vám lépe pracovalo

Dnes se stále častěji objevují v kuchyních místo samostatné varné desky. Jejich velkou výhodou oproti sporákům je fakt, že ji můžete umístit kamkoliv mimo troubu. A tu si zase můžete nechat instalovat ideálně ve výši očí, aby se vám s ní lépe pracovalo. Jak si ale vybrat tu správnou konkrétně pro vás?

Na trhu jsou k dispozici různé typy varných desek. Můžete zvolit mezi varnou deskou plynovou, sklokeramickou nebo indukční. Druhým faktorem výběru je její velikost – v single domácnosti často postačí jen dvouplotýnková, pro velkou rodinu určitě zvolíte klidně i varnou desku s pěti pozicemi, kde můžete vařit i ve větším nádobí.

Varné desky podle zdroje energie

Do své kuchyně si budete jistě vybírat varnou desku podle toho, jestli máte domů zavedený plyn nebo jen elektrickou energii. Tam, kde domácnosti disponují plynovou přípojkou, stále vítězí varná deska na zemní plyn.

Plynová varná deska

Zemní plyn je zatím stále nejlevnějším zdrojem energie, proto většina domácností volí vaření na plynu. Kromě levnějšího plynu (oproti elektrické energii) je také pořizovací cena plynové varné desky nižší. Má i další výhody: v podstatě ihned se rozehřeje a rychle se na ní vaří. Dá se dobře regulovat intenzita zdroje tepla a po vypnutí jsou minimální ztráty tepla.

Nevýhodou plynových varných desek je především jejich obtížná údržba. Hodí se uvést také to, že při vaření část tepla uniká do prostoru.

Zdroj foto: takayuki / Shutterstock.com

Sklokeramická varná deska

Jeden ze dvou typů varných desek na elektrickou energii je sklokeramická (někdy se označuje jen keramická). Jedná se o jednolitou varnou plochu, díky čemuž jde teplo přímo na dno hrnce a nedochází k tepelným ztrátám. 

Výhodou keramické varné desky je, že se rychle zahřeje a také rychle chladne, takže jsou i bezpečnější, než litinové plotýnky, které se u elektrických varných desek dřív hodně používaly. Od těch se v současnosti upouští, protože jsou příliš nepraktické a spotřebují hodně elektřiny.
Sklokeramické desky se snadno udržují, většinou postačí jen otření vlhkým hadříkem. Ovládají se dotykem prstu, mají i bezpečnostní pojistku pro děti. Za výhodu můžeme počítat i moderní design. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena, omezené možnosti regulovat teplotu a nižší odolnost proti poškrábání.

Indukční varná deska

Skutečně bezpečné vaření docílíte na indukční varné desce. Ta se totiž začne ohřívat až ve chvíli, kdy na ni položíte hrnec. Díky elektromagnetické indukci vzniká teplo ve dnu hrnce a plotýnka se ohřívá druhotně od něj. Po odstavení hrnce rychle chladne. Při vaření na indukci nedochází k žádným tepelným ztrátám, úspora energie oproti jiným elektrickým varným deskám je až 50 %.

Některé indukční desky mají tzv. duální zóny – tato funkce umožňuje propojit dvě plotýnky, takže můžete vařit i ve velkém hrnci.

Indukční varná deska je bezkonkurenčně nejrychlejší, nejbezpečnější a nejúspornější, velmi snadno se udržuje. Nevýhodou je její vysoká pořizovací cena, nutnost používat speciální nádobí a někomu také vadí poměrně velká hlučnost.

Zdroj: covybrat.cz

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací