Souprava hrnců do kuchyně – vybírejte ty nejlepší podle materiálu i použití

V kuchyni se bez nádobí pochopitelně neobejdeme. Dokonce ani ti z nás, kdo pravidelně nevaří. Souprava hrnců do kuchyně prostě patří, i kdybyste si v ní měli jen ohřívat polévku od babičky. Jaké hrnce vybrat záleží především na tom, na jakých plotýnkách vaříte. A taky na tom, jaký materiál preferujete.

Zdroj foto: FabrikaSimf / Shuttertock.com

V současné době si mnoho lidí pořizuje do kuchyně sporák s indukčními plotýnkami a ty vyžadují hrnce se speciálním dnem. U ostatních plotýnek už na dnu až tak nezáleží, je ale dobré se orientovat v tom, co trh nabízí. Zkuste si hrnce vybrat podle našich tipů.

Výběr hrnců podle materiálu

Nerez. V současné době nejrozšířenější jsou sady hrnců z nerezové oceli. Důvodem je jejich cena – patří k těm nejlevnějším. Když si ale půjdete vybírat nerezové nádobí, zaměřte se na kvalitu, protože většina těch nejlevnějších má dost špatné provedení. I na detailech záleží. Například na provedení a připevnění úchytů, na tloušťce materiálu i na tom, jaké má dno. Naprosto nepraktické jsou sady nádobí s plastovými či dřevěnými dny, dno by mělo být sendvičové.

Keramické nádobí. Hrnce s vnitřní keramickou vrstvou jsou sice dražší, ale žádané pro své specifické vlastnosti. Mají nepřilnavý povrch, jsou odolné proti poškození a nepřenáší pachy. Vařit v nich můžete bez vody a hlavně bez tuku, proto si je pořizují domácnosti zaměřené na zdravý životní styl. Navíc se velmi snadno udržují.

Teflonové nádobí. V tomto případě jde o nádobí z libovolného materiálu, ale vnitřní stěny má potažené speciální nepřilnavou vrstvou zvanou teflon. Jedná se podstatě o slabou vrstvu plastu, díky níž není nutné používat množství tuku. Teflon se ale po čase odlepuje, zdrsní, jeho trvanlivost není vysoká. Navíc se na něj nesmí použít kovové náčiní – naběračky, obracečky a podobně. Největší nevýhodou je ovšem jeho zdravotní nevhodnost, jako je tomu u většiny plastů. Dnes už je možné sehnat nepřilnavé nádobí z vhodnějších a trvanlivějších materiálů.

Další materiály použité na výrobu hrnců 

Mezi dražší varianty nádobí patří hrnce měděné, titanové či granitové. Vyznačují se vyšší tepelnou vodivostí, případně odolnosti vůči změně teploty (titanové), takové nádobí ale ocení spíš profi kuchaři.

Na druhé straně cenového spektra je staré známé smaltované nádobí, které známe z domácností maminek a babiček. Je odolné proti teplotním šokům, má poměrně dlouhou trvanlivost a hlavně ženy ocení širokou škálu barevného provedení. Jejich nevýhodou je, že pokud se kousek smaltu odštípne, potraviny se dostávají do kontaktu s vnitřní vrstvou hliníku.

Nádobí na indukční desku

Pro vaření na indukci můžete koupit hrnce z kteréhokoliv materiálu, musí mít ale speciální dno z elektromagneticky vodivého materiálu.

To, že je nádobí vhodné pro vaření na indukci, bývá označeno ikonou na vnější spodní straně nádobí. Z takových ikon na dně hrnce zjistíte i to, jestli je hrnec vhodný k použití na plynovém hořáku nebo pro pečení v troubě. Vždycky je dobré si zkontrolovat, k jakému vaření je konkrétní hrnec vhodný a vybírat podle toho.

Zdroj: Heureka.cz

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací