Domácí vánočka – Tradiční recept a ukázka pletení

Vánočka neodmyslitelně patří na vánoční stůl už od pradávna. Připravili jsme pro vás tři báječné postupy a tipy, díky nimž upečete tu nejlepší vánočku na oslavu svátků.

K přípravě receptu vánočky můžete přizvat i své děti a užít si tak zábavu v kruhu rodiny. Pojďme se podívat jak se dělá vánočka.

domácí vánočka
Zdroj foto: Agnes Kantaruk / Shutterstock.com

Jak se plete vánočka?

Pletení není náročné, je však třeba získat v tom praxi. Abyste připravili tu nejlepší vánočku, tak se podívejte na video, jak upléct rychle a jednoduše třeba cop ze 4 pramenů.

Video pletení vánočky je přehladné. Nejběžnější je pletení ze 4 pramenů. Oblíbené je však také pletení vánočky z 8 pramenů, které je však ideální pro více zkušené kuchařky.

Zdroj: Cuketka.cz / Youtube.com
Jak dlouho péct vánočku?

Velice to záleží na velikosti vánočky. Menší pečte na 180 °C zhruba 30 minut. Větší bábovku asi 50 minut.

Recept na domácí vánočku

Máte rádi klasiku? V tom případě si připravte tuhle babiččinu vánočku, která provoní celou kuchyň.

Vyzkoušejte tento recept nadýchané vánočky. Po upečení by měla vzniknout měkká vánočka, která bude chutiť i dětem.

Ingredience

  • 600 gramů hladké mouky,
  • 200 gramů polohrubé mouky,
  • 160 gramů změklého másla,
  • 3 sáčky vanilinového cukru,
  • 280 gramů cukru krupice,
  • 200 mililitrů mléka,
  • 3 vejce,
  • 3 žloutky,
  • 1 kostku kvasnic,
  • špetku soli,
  • citronovou kůru,
  • rozinky a madle podle chuti.

Postup přípravy

  1. Ze všeho nejdříve si připravte kvásek. Do menší misky nalijte trochu vlažného mléka, do kterého nasypte lžičku cukru a zamíchejte. Poté do mléka rozdrobte kostku kvasnic a zasypte trochou hladké mouky. Přikryjte utěrkou a vložte na teplé místo, aby kvásek dobře vzešel.
  2. Mezitím do velké mísy prosejte zbytek hladké mouky, přidejte cukr, sůl, citronovou kůru, vejce, žloutky a rozpuštěné máslo. Hotový kvásek přidejte spolu se zbytkem mléka do směsi.
  3. Nakonec přidejte rozinky a mandle – množství záleží na vaší chuti. Těsto na vánočku pořádně vyhněťte. Zdá se vám těsto příliš řídké? Stačí přisypat mouku, v opačném případě přilijte mléko. Jakmile je těsto hotové, opět poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě těsto odpočívat.
  4. Vykynuté těsto vyklopte na vál, propracujte a upleťte vánočku tak, jak jste zvyklí (můžete vyzkoušet podle videa). Z těsta můžete vytvořit dvě menší nebo jednu velkou vánočku, kterou potřete žloutkem a nechte ještě chvíli nakynout.
  5. Vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte asi 50 minut. Asi v půlce pečení vánočku zasypte mandlovými lupínky a nechte ji dopéct. Doba pečení závisí od velikosti, takže ji musíte pečlivě hlídat.

Jak vylepšit vánočku?

Pokud chcete, aby byla vaše vánočka ta nejlepší, dbejte na detaily.

  • Kvalitní suroviny – Prvním dobrým tipem je kvalita všech ingrediencí. U vánočky by se totiž na ingrediencích nemělo šetřit, a pokud nebudete chtít připravovat vlastní kvásek, rozhodně musíte mít alespoň maximálně čerstvé droždí.
  • Mandle, co budete sypat na vánočku, nechte přes noc namočené ve vodě. Díky tomu budou o mnoho měkčí a také lahodnější. O dobrou chuť se postarají také rozinky, které necháte přes noc namočené v misce s rumem.
  • Kvalitní máslo je základ – Nešetřete ani při výběru másla. To rozhodně nenahrazujte margarínem, vyberte skutečně kvalitní máslo. To dodá vánočce správnou chuť i měkkou a vláčnou texturu upečeného těsta.

Recept na vánočkua pro diabetiky

Aby o Vánocích mohli mlsat i diabetici, máme pro ně recept na jednoduchou vánočku bez cukru.

Ingredience

  • 500 gramů polohrubé mouky,
  • 250 gramů měkkého tvarohu,
  • 2 žloutky,
  • 12 polévkových lžic mléka,
  • 8 polévkových lžic oleje,
  • 100 gramů sorbitolu (sladidlo),
  • 20 gramů rozinek,
  • 10 gramů mandlí,
  • 1,5 sáčku prášku do pečiva,
  • nastrouhanou citrónovou kůru a špetku soli.

Postup přípravy

  1. Tvaroh, žloutky, sorbitol, nastrouhanou citronovou kůru a olej vymíchejte v těstíčko, do kterého přidejte rozinky a mléko a opět promíchejte.
  2. Poté přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a vypracujte nelepivé těsto.
  3. Upletenou vánočku potřete rozšlehaným bílkem a pečte asi na 180 stupňů půl hodiny. Délka pečení samozřejmě závisí na velikosti, takže je potřeba ji během pečení hlídat.
  4. Jestliže vánočka začne na povrchu tmavnout, zakryjte ji alobalem, aby se nespálila.

Doporučujeme: Recept na máslové croissanty

vánočka
Zdroj foto: Stepanek Photography / Shutterstock.com

Recept na višňovou vánočku

Jestliže hledáte něco skutečně netradičního, máme pro vás postup na tuhle „jinou“ višňovou dobrotu. Jedná se o vánočku ze sušeného droždí.

Ingredience

  • 500 gramů hladké mouky,
  • 80 gramů cukru,
  • 200 mililitrů vlažného mléka,
  • 1 kostku droždí,
  • 50 gramů másla,
  • špetku soli,
  • 1 vejce,
  • 1 jablko,
  • 80 gramů vlašských ořechů – nasekaných,
  • 100 gramů višňového džemu,
  • 100 gramů vypeckovaných višní.

Postup přípravy

  1. Stejně jako u prvního postupu, i v tomto případě začněte kváskem na vánočku. Dále do mísy prosejte mouku, přidejte máslo, sůl, cukr, vejce, a nakonec hotový kvásek. Všechno zpracujte v husté, nelepivé těsto a nechte asi hodinku nakynout.
  2. Mezitím oloupejte jablko a nakrájené na kostičky ho smíchejte s nasekanými ořechy, višněmi a džemem. Vykynuté těsto prohněťte, rozdělte na dva stejné díly, které vyválejte do tvaru obdélníku. Na takto připravené těsto naneste ovocnou směs s ořechy, a po delší straně smotejte.
  3. Oba záviny smotejte dohromady podobně jako provaz. Nechte ještě půl hodinky nakynout, potřete žloutkem a pečte asi na 180 stupňů 45 minut.

Na první pohled sice vypadá příprava vánočky složitě, po prvním upečení ale zjistíte, že to tak strašné není. Navíc odměnou vám budou pozitivní pohledy celé vaší rodiny u vánoční snídaně.

Už jste zkoušeli péct vánočku?


Tipy na další oblíbené recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.