Tapiokový pudink: Recept na zdravý pudink bez lepku

Tapiokový pudink je vyhledávaným dezertem zastánců zdravé výživy. Umíte si tuto delikatesu z tapiokových perel uvařit?

Tapioka, škrobová pochoutka pocházející z kořene manioku, se stala oblíbenou ingrediencí v exotické kuchyni. Tato bezlepková alternativa nabízí širokou škálu možností ve vaření, od jemných pudinků až po osvěžující bubble tea. Nechte se inspirovat jednoduchým receptem na tapiokový pudink.

tapiokový pudink recept
Zdroj foto: joanna wnuk / Shutterstock.com

Co je to tapioka?

Tapioka je škrobový extrakt z kořene manioku, který se používá v kuchyni především jako bezlepková alternativa mouk obsahujících lepek. Maniok nebo také kasava pochází z Jižní Ameriky a díky velké poptávce se dnes pěstuje už po celém světě.

Kořeny manioku se nejprve očistí a nastrouhají. Nastrouhaný kořen se pořádně vysuší, a nakonec zpracuje tak, aby došlo k oddělení škrobu od vlákniny. Nejznámější formou tapioky jsou tapiokové perly (kuličky), můžeme se však setkat s tapiokou ve formě bílého prášku (mouky).

Kde se dá tapioka koupit?

Tapioka nepatří mezi běžné potraviny, které najdeme v každé samoobsluze. Nejčastěji se prodává ve specializovaných prodejnách se zdravou výživou. Tapioku si však můžete objednat také na mnoha internetových e-shopech zaměřující se na zdravou výživu a potraviny.

Jak připravit tapiokové perly?

Recept na tapiokové perly není vůbec složitý. Důležité je držet se poměrů.

Pamatujte si, že pro přípravu 1 hrnku tapiokových perel budete potřebovat 4 hrnky vody.

  1. Vodu přiveďte k varu a následně přidejte tapiokové perly.
  2. Perly vařte 15-20 minut do změknutí.
  3. Nezapomínejte perly během vaření pravidelně promíchat, aby se nepřilepily na dno hrnce. Jakmile jsou perly měkké, sceďte je a propláchněte vodou. 

Recept na tapiokový pudink

Obtížnost:BeginnerČas vaření: 20 minutPorce:2 porce

Pudink z tapiokových perel je nejen zdravý, ale také netradiční. Kromě toho tento tapiokový pudink může být skvělou svačinkou pro vaše děti.

Suroviny

Postup

  1. Tapioku zalijte vodou a nechte přes noc nabobtnat.
  2. Druhý den přidejte kokosové mléko, sirup a přiveďte k varu.
  3. Vařte asi deset minut do zhoustnutí – nezapomínejte tapioku míchat.
  4. Nakonec do pudinku přidejte ovoce podle vaší chuti.

Tipy

  • Pokud chcete pudink ještě více dochutit, klidně přidejte vanilkový lusk nebo tyčinku skořice. Pro ještě lepší a výživnější verzi můžete do pudinku zakomponovat rozmixovaný banán.

Čím dochutit tapiokový pudink

Vzhledem k tomu, že tapioka patří mezi zdravé potraviny, ideálními dochucovadly jsou sirupy jako je javorový, datlový nebo čekankový. Rozhodně nic nepokazíte ani medem a nejrůznějšími druhy ovoce. 

Další dezerty z tapioky

Jak jsme již zmínili, tapiokou můžete nahradit klasické mouky. Není problém si z tapioky tedy připravit palačinky, lívance, moučníky apod. Tapiokovými kuličkami můžete také zahustit polévky nebo omáčky. Mezi sladkými pokrmy jsou nejoblíbenější tapiokové pudinky z mléka nebo také tapiokové kaše. Velmi populární je v poslední době tzv. bubble tea z kuliček tapioky, kterým potěšíte především své nejmenší.

Co máte z tapioky nejraději vy?

Zdroj: tyrol.com, countryliving.com 


Další tipy na recepty

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.