Krupicová kaše: Recept na nejoblíbenější dětský pokrm

Krupicová kaše je pochoutkou, na kterou s láskou vzpomíná snad úplně každý. Jak si ji připravit tak, aby chutnala jako od maminky? Dodržte základní poměr a máte vyhráno.

Při vzpomínání na dětství se vám určitě vybaví okamžiky, kdy jste si pochutnávali na dokonale připravené kaši z krupice. Právě podle toho, jak lidé kaši jedí, je možné je rozdělit do dvou skupin. První skupina jedlíků jsou ti, kteří si před samotnou konzumací celou kaši zamíchají. Druhá skupina začíná s pojídáním kaše od krajů a to nejlepší – máslo, kakao a cukr – si nechávají na konec. Do které z těchto skupin patříte vy?

krupicová kaše
Zdroj foto: katuSka / Shutterstock.com

Nejlepší kaše z dětství

Je snad nejoblíbenějším sladkým pokrmem každého dítěte. Vsadíme se, že vaše maminka i babičky ji uměly připravit s láskou a kaše měla vždy dokonale jemnou konzistenci bez hrudek. Umíte to také? Aby se pro vás recept na tuto kaši nestal noční můrou, přinášíme vám recept na základní recept a připojíme i pár triků, jak uvařit krupicovou kaši na výbornou.

Jakou mouku použít na krupicovou kaši

Krupicová kaše se dá připravit z hrubé i polohrubé mouky, ale nejčastěji se připravuje z krupice.

Což nás vede k otázce, jaký je vlastně rozdíl mezi hrubou moukou a krupicí? Hrubá mouka i krupice vzniknou z nahrubo namletého obilí, ale krupice je jemnější. Až se vás příště někdo zeptá, co je krupice, budete znát odpověď.

Jestli ale krupicová kaše z hrubé mouky či z polohrubé mouky patří k vašim oblíbencům, samozřejmě vám nebudeme bránit. Jejich chuť je téměř totožná, ta z mouky se ale liší ve struktuře, která bývá oproti kaši z krupice hrubší.

Správný poměr dětské krupice a mléka

Jestliže jste již kaši vařili, jistě víte, že to hlavní tajemství spočívá ve správném poměru krupice a mléka. Když mluvíme o krupici, musíme zmínit také rozdíl mezi krupicí a dětskou krupicí. Ta dětská je ještě jemnější než obyčejná krupice. Proto se při přípravě krupicové kaše nejčastěji používá právě dětská krupice. Pokud do hrnce odměříte správné množství mléka i dětské krupice, výsledkem bude jemná kaše bez hrudek.

Jak na to? Zapamatujte si jednoduché pravidlo: na 1 litr mléka potřebujete osm zarovnaných polévkových lžic krupice.

Protože litr mléka rovná se 4 porce, snadno si můžete dopočítat, že:

  • 1 porce = 250 ml mléka a 2 polévkové lžíce krupice
  • 2 porce = 500 ml mléka a 4 polévkové lžíce krupice

Recept na krupicovou kaši

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 2 minutyČas vaření: 8 minutCelkový čas: 10 minutPorce:4 porce

Při vaření krupicové kaše mějte na paměti, že je lepší nikam nespěchat a po celou dobu směs v hrnci pečlivě míchat. Recept na krupicovou kaši se skládá v podstatě jen ze dvou surovin, ale při vaření musíte být pozorní.

Suroviny

Postup

  1. Začněte tím, že do hrnce nalijete mléko, přidáte krupici, cukr dle chuti a špetku soli.
  2. Hrnec položte na sporák a za stálého míchání na středním plamenu přiveďte k varu.
  3. Jakmile začne kaše houstnout a vytvářet se v ní bublinky, snižte plamen na minimum a vařte po dobu 2 až 3 minut.
  4. Po uplynutí této doby ihned sundejte hrnec ze sporáku a kaši servírujte do hlubokých talířů.
  5. Podávejte s máslem, cukrem a kakaem.

Tipy

  • Chcete krupicovou kaši trochu vylepšit? Přidejte do ní trochu smetany nebo másla.
  • Zajímá vás, zda je krupicová kaše dietní? Může být, pokud použijete špaldovou krupici a při servírování využijete med, oříšky a čerstvé ovoce.

Tipy, jak uvařit tu nejlepší krupicovou kaši

O základní návod na to, jak udělat krupicovou kaši, jsme se s vámi již podělili. Jak ale připravit tu vůbec nejlepší?

  • Aby byla krupicová kaše jemná a krémová, nikam nespěchejte a hodinu před vařením si do hrnce připravte mléko i krupici a nechte odležet. Krupice nabobtná a kaše bude krásně jemná.
  • Pokud si chcete vychutnat krémovou kaši i bez čekání, pomůže vám kuchyňský mixér. Nalijte do něj odměřené množství mléka, přisypte krupici a mixér zapněte.
  1. Kdy dát dítěti krupicovou kaši?

    Protože krupicová kaše je oblíbeným pokrmem zejména u dětí, vyvstává otázka, kdy je správný čas na její první naservírování. Pokud má dítě s trávením mléka problém nebo je mu méně než jeden rok, místo mléka se dá kaše připravit s vodou. Od jednoho roku by ale s trávením klasické krupicové kaše neměl být problém a postupně na ni lze přidávat další suroviny. Ideální je začít s čerstvým ovocem.

Co dát na krupicovou kaši

Krupicová kaše s ovocem, čerstvým i kompotovaným, chutná stejně dobře jako klasika s kakaem, máslem a cukrem. Jaké další varianty servírování stojí za vyzkoušení:

  • krupicová kaše s marmeládou,
  • kaše s cukrem, máslem a skořicí,
  • s máslem, kakaem, nastrouhanou čokoládou a javorovým sirupem,
  • kaše s jablky a skořicí,
  • kaše s banány a arašídovým máslem.

Krupicovou kaši z dětství zná snad každý z nás. Milují ji prostě děti i dospělý a každý má ten svůj oblíbený způsob, jak mu nejvíc chutná. Připravte si krupici a zavzpomínejte si na krásné dětství.

Zdroj: allrecipes.com, delish.com


Další tipy na recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra