Šťovík: Listová zelenina plná vitamínů

Tento kyselý druh listové zeleniny si určitě pamatujete z dětství, patří totiž k experimentům z vycházky přírodou. Šťovík však můžete v dnešní době pěstovat také na vaší zahradě, jde totiž o výbornou, a hlavně zdravou variantu zeleniny, která se hodí do nejrůznějších receptů. Přijďte šťovíku na chuť.

šťovík
Zdroj foto: tamu1500 / Shutterstock.com

Zahradní šťovík se přece jen od toho vyšlechtěného trochu liší. Na rozdíl od planého šťovíku jsou zahradní odrůdy chutnější, dekorativnější a mnohdy i barevnější. Na pěstování není tato listová zelenina nikterak náročná, a tak ho zvládne vypěstovat i úplný začátečník.

Nejoblíbenější druhy šťovíku

Každý šťovík je známý zejména svou osvěžující chutí s jemně kyselým tónem. Stejně chutná i šťovík zahradní, který patří k těm nejoblíbenějším odrůdám. Jeho chuť je osvěžující, avšak o něco jemnější než ten, který najdete na louce.

Druhým oblíbeným druhem je šťovík krvavý. Ten poznáte podle bordových listů, jeho chuť zůstává stále stejná. Je však o něco oblíbenější právě díky zajímavé barvě, která dokáže perfektně ozdobit salát.

Pozitivní účinky na zdraví

Šťovík je bohatým zdrojem vitamínu C, skvěle působí na celkovou imunitu a lidské zdraví. Působí jako detoxikační přípravek, který dokáže pročistit krev. Čistí také střeva a má močopudné účinky. Poradí si dokonce i s ledvinovými kameny nebo pískem v ledvinách.

Tato listová zelenina má skvělé účinky také v kosmetice, byl totiž prokázán pozitivní vliv na kvalitu pokožky. Recepty ze šťovíku se doporučují v případě jarní únavy a přidává se do smoothie pro očistu celého těla a organismu. Mimo tyto skvělé účinky dokáže šťovík dodat energii, osvěžit a uhasit žízeň.

listová zelenina šťovík
Zdroj foto: Skyprayer2005 / Shutterstock.com

Využití v kuchyni

Největší pochoutku připravíte z listů šťovíku hned v prvních jarních dnech.

  • Na konci května jsou totiž listy křehké a jemné.
  • Takové mladé listy můžete přimíchat do salátu, přidají zajímavou chuť s kyselým tónem.
  • Můžete tak nahradit jiné kyselé ingredience, například citrón nebo ocet.
  • Šťovíkem navíc salát krásně ozdobíte a přidáte mu na zajímavosti.

Šťovík ale můžete využít také při grilování, hodí se totiž na talíř spolu s masem nebo restovanou zeleninou. Obložené a namazané chleby s rajčetem a šťovíkem si vysloveně zamilujete pro zajímavou kombinaci chutí.

Že jste nikdy šťovík do pokrmů nepřidávali? Možná je čas trochu zaexperimentovat a vyzkoušet tuto kyselou a svěží pochoutku.


Tipy na další chutnou zeleninu

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.