Tuto listovou zeleninu musíte zařadit do vašeho jídelníčku. Šťovík je plný vitamínů a výborně se hodí do salátů
Tento kyselý druh listové zeleniny si určitě pamatujete z dětství, patří totiž k experimentům z vycházky přírodou. Šťovík však můžete v dnešní době pěstovat také na vaší zahradě, jde totiž o výbornou, a hlavně zdravou variantu zeleniny, která se hodí do nejrůznějších receptů. Přijďte šťovíku na chuť.

Zahradní šťovík se přece jen od toho vyšlechtěného trochu liší. Na rozdíl od planého šťovíku jsou zahradní odrůdy chutnější, dekorativnější a mnohdy i barevnější. Na pěstování není tato listová zelenina nikterak náročná, a tak ho zvládne vypěstovat i úplný začátečník.
Nejoblíbenější druhy šťovíku
Každý šťovík je známý zejména svou osvěžující chutí s jemně kyselým tónem. Stejně chutná i šťovík zahradní, který patří k těm nejoblíbenějším odrůdám. Jeho chuť je osvěžující, avšak o něco jemnější než ten, který najdete na louce.
Druhým oblíbeným druhem je šťovík krvavý. Ten poznáte podle bordových listů, jeho chuť zůstává stále stejná. Je však o něco oblíbenější právě díky zajímavé barvě, která dokáže perfektně ozdobit salát.
Pozitivní účinky na zdraví
Šťovík je bohatým zdrojem vitamínu C, skvěle působí na celkovou imunitu a lidské zdraví. Působí jako detoxikační přípravek, který dokáže pročistit krev. Čistí také střeva a má močopudné účinky. Poradí si dokonce i s ledvinovými kameny nebo pískem v ledvinách.
Tato listová zelenina má skvělé účinky také v kosmetice, byl totiž prokázán pozitivní vliv na kvalitu pokožky. Recepty ze šťovíku se doporučují v případě jarní únavy a přidává se do smoothie pro očistu celého těla a organismu. Mimo tyto skvělé účinky dokáže šťovík dodat energii, osvěžit a uhasit žízeň.

Využití v kuchyni
Největší pochoutku připravíte z listů šťovíku hned v prvních jarních dnech.
- Na konci května jsou totiž listy křehké a jemné.
- Takové mladé listy můžete přimíchat do salátu, přidají zajímavou chuť s kyselým tónem.
- Můžete tak nahradit jiné kyselé ingredience, například citrón nebo ocet.
- Šťovíkem navíc salát krásně ozdobíte a přidáte mu na zajímavosti.
Šťovík ale můžete využít také při grilování, hodí se totiž na talíř spolu s masem nebo restovanou zeleninou. Obložené a namazané chleby s rajčetem a šťovíkem si vysloveně zamilujete pro zajímavou kombinaci chutí.
Že jste nikdy šťovík do pokrmů nepřidávali? Možná je čas trochu zaexperimentovat a vyzkoušet tuto kyselou a svěží pochoutku.