Co dobrého připravit z artyčoků? Co třeba bezmasý pokrm s těstovinami?

Netradiční zeleninou, která ale dobývá i českou kuchyni, jsou artyčoky. Domovinou je jim oblast Středozemí, kde se pěstují pro nedozrálé úbory. Ty se potom zpracovávají jako chutná potravina. Jak nejlépe artyčoky upravit?

Zdroj foto: Valentyn Volkov / Shutterstock.com

Chutná zelenina ze Středomoří

Když se na artyčok podíváte, asi vám bude připadat jako bodlák. Jedná se asi o metr vysokou víceletou bylinu, jež nachází uplatnění v kuchyni i pro své léčivé účinky. Je výborná zejména na podporu činnosti jater a žlučníku. Pomáhá vylučovat z těla škodlivé látky, snižuje hladinu cukru v krvi a zabraňuje usazování cholesterolu v cévách. Artyčok je tedy veskrze zdravou potravinou. Kdo by si kdy pomyslel, že pod tvrdou slupkou se nalézá tak chutná zelenina. Rozhodně stojí za to si z ní připravit chutný pokrm, i když to dá určitou práci. Pro milovníky těstovin a bezmasých jídel máme návod, jak si jedno takové uvařit.

Co budete potřebovat na těstoviny s artyčoky a rajčaty?

Postačí vám asi 5 kousků artyčoků a stejné množství rajčat. Dále byste si měli nachystat těstoviny – nejlépe spirály, kolínka, penne, farfalle, rigatoni či fusili. Nezbytnou přísadou je také česnek, sůl a rostlinný olej a voda s citronovou šťávou, do níž se oloupané artyčoky vkládají, aby nezčernaly.

Zdroj foto: Maya Shustov / Shutterstock.com

Postup přípravy

  • Nejvíce práce budete mít s přípravou artyčoků, které se zatím nacházejí schované pod tvrdou slupkou z listů. Je třeba se jich zbavit stejně jako mladých lístků a chmýří. Takto byste měli získat měkkou a jedlou část artyčoku.
  • Rajčata opláchnete, oloupete a nakrájíte nadrobno.
  • Na pánvi rozehřejete olej, vložíte nakrájená rajčata a připravené artyčoky, dochutíte česnekem a podlijete vodou.
  • Takto budete směs dusit asi 25 minut.
  • Mezitím podle návodu připravíte těstoviny, které po uvaření přidáte ke směsi rajčat a artyčoků.
  • Dle chuti osolíte a můžete podávat.

Artyčoky lze však dávat i jako přísadu na pizzu, nebo kombinovat s drůbežím masem.

 

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací