Artyčoky: Co z nich připravit? Oblíbené recepty
Netradiční zeleninou, která ale dobývá i českou kuchyni, jsou artyčoky. Domovinou je jim oblast Středozemí, kde se pěstují pro nedozrálé úbory. Ty se potom zpracovávají jako chutná potravina. Jak nejlépe artyčoky upravit?

Chutná zelenina ze Středomoří
Když se na artyčok podíváte, asi vám bude připadat jako bodlák. Jedná se asi o metr vysokou víceletou bylinu, jež nachází uplatnění v kuchyni i pro své léčivé účinky. Je výborná zejména na podporu činnosti jater a žlučníku. Pomáhá vylučovat z těla škodlivé látky, snižuje hladinu cukru v krvi a zabraňuje usazování cholesterolu v cévách. Artyčok je tedy veskrze zdravou potravinou. Kdo by si kdy pomyslel, že pod tvrdou slupkou se nalézá tak chutná zelenina. Rozhodně stojí za to si z ní připravit chutný pokrm, i když to dá určitou práci. Pro milovníky těstovin a bezmasých jídel máme návod, jak si jedno takové uvařit.
Co budete potřebovat na těstoviny s artyčoky a rajčaty?
Postačí vám asi 5 kousků artyčoků a stejné množství rajčat. Dále byste si měli nachystat těstoviny – nejlépe spirály, kolínka, penne, farfalle, rigatoni či fusili. Nezbytnou přísadou je také česnek, sůl a rostlinný olej a voda s citronovou šťávou, do níž se oloupané artyčoky vkládají, aby nezčernaly.

Postup přípravy
- Nejvíce práce budete mít s přípravou artyčoků, které se zatím nacházejí schované pod tvrdou slupkou z listů. Je třeba se jich zbavit stejně jako mladých lístků a chmýří. Takto byste měli získat měkkou a jedlou část artyčoku.
- Rajčata opláchnete, oloupete a nakrájíte nadrobno.
- Na pánvi rozehřejete olej, vložíte nakrájená rajčata a připravené artyčoky, dochutíte česnekem a podlijete vodou.
- Takto budete směs dusit asi 25 minut.
- Mezitím podle návodu připravíte těstoviny, které po uvaření přidáte ke směsi rajčat a artyčoků.
- Dle chuti osolíte a můžete podávat.
Artyčoky lze však dávat i jako přísadu na pizzu, nebo kombinovat s drůbežím masem.