Rukola: Jaké jsou její zdravotní benefity a jak ji použít v kuchyni?
Rukola jsou zelené lístky s výraznou chutí – setkáte se také s názvem italská řeřicha nebo arugula. Je populární pro sví zdraví prospěšné přínosy. Nicméně její výrazná pepřová chuť není pro každého. I přesto se ale přidává do mnoha jídel.
Jaké jsou její největší přínosy pro zdraví a jak ji konzumovat?

Jaké jsou výhody rukoly?
Tato zelená potravina je plná živin, antioxidačních fotochemikálií a vlákniny. Proto je vhodné ji konzumovat při hubnutí. Obsahuje spoustu dalších životně důležitých živin, jako jsou:
- Vápník – důležitá složka pro normální srážení krve, zdraví kostí, zubů, svalů a nervů.
- Draslík, minerály a elektrolyty – nezbytné složky pro správnou funkci nervů a srdce, pomáhá také stahovat svaly a snižovat negativní dopad sodíku. Proto je důležitý pro lidi s vysokým krevním tlakem.
- Kyselina listová a vitamin B – důležitá složka pro genetický materiál, a to hlavně pro ženy, které jsou těhotné, nebo těhotenství v brzké době plánují.
- Vitamin C – tento vitamin bohatý na antioxidanty je důležitý pro správnou funkci imunitního systému. Zajišťuje zdraví tkání a vstřebává železo z potravin.
- Vitamin K – důležitý vitamin pro správné srážení krve.
- Vitamin A – silný antioxidant, který pomáhá s růstem buněk, imunitním systémem a zdravím očí.

Rukola a její použití v kuchyni
Rukola se konzumuje v syrovém stavu – nejčastěji ji můžete vidět na pizze, nachos či v sendviči. Lahodný, a hlavně zdravý, je také salát z rukoly s extra panenským olejem, vlašskými ořechy, solí a pepřem. Je ale také základem pro další saláty. Přidejte k ní cherry rajčátka a podávejte ke grilovanému kuřeti. Získáte tak nutričně vyvážené nízkokalorické jídlo, které vás dostatečně zasytí.
Pokud vám vadí výrazná chuť rukoly, můžete ji povařit, aby byla jemnější.