Raffaello dort: Recept na jednoduchou přípravu

Raffaello dort s pořádnou dávkou kokosu si zamilujete. Vyzkoušejte recept na raffaello dort s jednoduchou přípravou s návodem krok za krokem.

raffaello dort
Zdroj foto: archiv Veroniky Kahákové

Než se pustíme do přípravy kokosové dorty, měli bychom vědět, jak se správně píše její název. Často se setkáte s názvy Rafaelo dort, Raffaelo dort, Raphaelo dort. Správně se však tenhle dort píše Raffaello dort.

Recept na raffaello dort

Přípravit ten nejlepší raffaello dort zvládnete zhruba do 2 hodin. Pojďme se tedy podívat jak připravit raffaello dort.

Doba přípravy: 50 minut
Doba pečení: 40 – 45 minút
Počet porcí: 8
Forma: ⌀ 24 cm
Náročnost: středně náročný
Kategorie: dezerty

Suroviny

Korpus

  • 6 vajec,
  • 200 g krystalového cukru,
  • 140 g polohrubé mouky,
  • 1 ks kypřicího prášku,
  • 3 PL vody,
  • 40 g mandlí,
  • špetka soli.

Krém na raffaello dort

  • 200 g bílé čokolády,
  • 250 g mascarpone,
  • 250 g smetany na šlehání 33 %,
  • 30 g moučkového cukru,
  • 40 g kokosu,
  • džem.

Ingredience na ozdobu

  • plátky mandlí,
  • Raffaello bonbóny.

Postup přípravy raffaello dortu krok za krokem

Příprava korpusu

  1. Jako první si rozbijeme vajíčka a rozdělíme bílky od žloutků zvlášť do dvou misek.
  2. Z oddělených bílků si vymícháme tuhý sníh, aby se nám nerozléval. Musí být opravdu tuhý, jinak by korpus nebyl nadýchaný. Hotový sníh zatím odložíme bokem.
  3. Do misky se žloutky přidáme cukr a suroviny utřeme do pěny.
  4. Do žloutkové směsi přidáme vlažnou vodu, abychom docílili toho, že náš korpus bude křehký a vláčný.
  5. Přidáme všechny sypké suroviny – mouku, kypřicí prášek, mleté ​​mandle a špetku soli. Vše pořádně promícháme mixérem.
  6. Do takto připraveného těsta už jen na závěr přidáme ušlehaný sníh z bílků.
  7. Hotové těsto na korpus nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme na 150 °C přibližně 40 minut.
  8. Dokud se nám peče korpus, pustíme se do přípravy krému.

Příprava raffaello krému na dort

  1. Vyšleháme si mixérem smetanu ke šlehání do tuha, přidáme mascarpone, a protože to má být kokosový raffaello dort, přidáme do krému i pořádnou dávku kokosu.
  2. Práškový cukr přidejte podle vaší chuti. Já dala 30 g, ale klidně ho může být i méně.
  3. Ve vodní lázni si rozpustíme bílou čokoládu, a když nám trošku vychladne, přidáme ji do krému, a celé ještě jednou promícháme. Hotový krém si zatím odložíme do lednice, aby nám pěkně zatuhl, a mohli jsme s ním pak natřít celý dort.

TIP: Vyzkoušet můžete i jiné krémy na dorty

Dokončení dortu

  1. Upečený a vychladlý korpus rozřízneme na 2 stejné části. Je to těžší, ale nejdříve si nařežeme korpus jen po okrajích, až potom ho prořízneme celý.
  2. Jeden korpus natřeme libovolným džemem. Použila jsem třešňový. Džem jsem zvolila jen proto, aby dodal korpusu trochu šťavnatosti a ozvláštnil jeho čokoládovou a kokosovou chuť.
  3. Na džem navrstvíme náš vychladlý krém a přidáme další korpus. Vrch i boky našeho kokosového Raffaello dortu potřete zbylým krémem a posypeme kokosem.
  4. Na závěr už jen dozdobíme Raffaello bonbóny a plátky mandlí.
Raffaelo dort
Zdroj foto: archiv Veroniky Kahákové

Upečení originál raffaello dortu z kokosu vám zabere trošku více času, ale na druhou stranu, postup vůbec není těžký. Řeknu vám – výsledek stojí za to. Doufám, že si ho zamilujete jako já – a najde si ve vašich oblíbených pokrmech své místo.


Tipy na další dorty a dezerty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.