Pěstování žampionů v domácích podmínkách: Jak na to?

Žampiony patří k nejoblíbenějším druhům hub, v naší kuchyni zaujaly čestné místo – a hojně se využívají na přípravu mnoha oblíbených jídel. Jak na pěstování žampionů?

Pěstování žampionů v květináči
Zdroj foto: Svetlana Klaise / Shutterstock.com

I vy si doma rádi pochutnáte na žampionech na různé způsoby a nechcete si je už kupovat v supermarketu? Zkuste si je sami doma vypěstovat, jistě vás překvapí, jak moc snadné to je! Už po několika dnech pěstování se můžete dočkat první úrody. Jak na pěstování žampionů?

Pěstování žampionů

Připravit podmínky pro domácí pěstování žampionů není vůbec složité. Dají se totiž vypěstovat nejenom na zahrádce, ale také doma na balkóně, ve sklepě nebo ve skleníku. Úplně nejjednodušším způsobem je pěstování v kostce. O co jde?

  • To si už zakoupíte speciální zeminu, která má v sobě podhoubí žampionů, prodává se jako kostka, která je obalená v igelitu.
  • Tuto kostku je pak potřeba udržovat v optimální teplotě a při ideální vlhkosti, a do deseti dnů můžete sklízet své první vlastní domácí žampiony.

Speciální substrát na pěstování žampionu pořídíte také jako kostku, v ní je lisovaný substrát a krycí zemina.

  1. Z kostky se nejprve odstřihne vrchní část fólie, a pak se musí umístit do prostředí, kde je teplota okolo dvaceti stupňů.
  2. Jakmile začne substrát prorůstat, ucítíte vůni hub a také si všimnete bělavého podhoubí.
  3. V tom případě je potřeba zasypat substrát krycí zeminou. Pozor na to, aby byla krycí zemina neustále vlhká, jen tak se bude žampionům dařit.

Voda se ale nesmí dostat k samotnému substrátu, je tedy nutné zeminu pouze lehce kropit a celou kostku po dobu pěstování udržovat v místnosti, kde je 20–24 stupňů.

Žampiony
Zdroj foto: Sherbak_photo / Shutterstock.com

TIP: Připravte si z čerstvých žampionů omáčku, která se hodí k masu.

Konečný proces a sběr žampionů

Jakmile si začnete všímat, že i krycí zeminu obrůstá podhoubí, je dobré ji občas prohrábnout vidličkou. Po třech dnech pak kostku přemístěte do místnosti, kde bude teplota nižší a bude se pohybovat v rozmezí 14–18 stupňů. V této fázi se již zemina nezalévá. Asi do týdne se po změně teploty začnou objevovat první hlavičky žampionů.

Ty je zase potřeba zalévat, když mají velikost dva centimetry. Žampiony při sklizni vykrucujte, aby v zemině nezůstávaly zbytky nožiček, takto můžete v několikadenních intervalech sklízet žampiony až dva měsíce. Zbytek substrátu můžete nakonec využít jako hnojivo. Co se týče světla, s tím si lámat hlavu nemusíte, protože žampiony vyrostou na světle, ale i ve tmě, proto můžete kostku mít klidně umístěnou ve sklepě.

Jde to i jinak

Pokud si nechcete pořizovat tuto kompletní žampionovou zahrádku, můžete se do pěstování pustit i sami. Nejlépe se žampiony pěstují v bedýnkách, substrát si pak můžete připravit sami, je však potřeba sehnat si žampionové podhoubí a kompostovaný substrát. Bedýnky je pak nejlepší umístit do sklepa, opět je nutné zajistit žampionům vlhkost a správnou teplotu.

TIP: Připravte si chutné plněné žampiony u vás doma.

Takto vypěstované žampiony pak můžete sklízet po celý rok.

Zdroj: ceskykutil.cz, radimejak.cz

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.