Pečená kachna s kmínem: Tradiční recept

Pečená kachna patří mezi sváteční obědy české kuchyně. Nejtradičnějším pokrmem je pečená kachna s červeným zelím. Umíte kachnu upéct tak, aby byla křehká a maso se rozpadalo?

Pečená kachna již mnoho let patří na sváteční stůl. Neobejde se bez ní hodové posvícení, stejně jako svátek svatého Martina nebo Štěpána. A i když pečená kachna patří mezi typické české pokrmy, spousta lidí se jí vyhýbá. Naučte se péct kachnu tak, aby zachutnala všem.

pečená kachna
Zdroj foto: AS Foodstudio / Shutterstock.com

Jak se peče kachna?

Pečená kachna může být dobrá rychle upečená stejně jako upečená pomalu. Pokud se vám dlouhé pečení nezamlouvá, upéct ji můžete během jednoho dopoledne. Nakonec už dopečte jen kůrčičku, aby byla pěkně křupavá. Z pekáče sundejte pokličku, kachnu zalijte výpekem (sádlem) z pekáčku a teplotu zvyšte na 200 stupňů. Takto kachnu pečte 20 minut.

Platí zde pravidlo pečení 2,5 hodiny na jedné straně, poté ji přetočte na záda a pečte další 2 hodiny.

Velkým hitem je pomalu pečená kachna 12 hodin v pomalém hrnci. Troubu předehřejte na 90 stupňů a kachnu pečte 7 hodin. Následně posledních 5 hodin pečení zvyšte teplotu na 120 stupňů. Pro extra křupavou kůžičku potírejte kachnu výpekem smíchaným s medem. Důležité je kachnu podlévat vodou.

Recept na pečenou kachnu

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření:5 hodin Celkový čas:5 hodin 15 minutPorce:4 porce

Suroviny

Postup

  1. Než se pustíte do přípravy kachny, předehřejte troubu na 140 stupňů.
  2. Kachnu omyjte a naporcujte (můžete ji upéct i vcelku).
  3. Kachnu pořádně osolte, okmínujte a vložte do pekáče.
  4. Přidejte asi deci vody a přiklopte pokličkou.
  5. Pekáč vložte na 4 hodiny do trouby.
  6. Po 4 hodinách sundejte z pekáče víko, zvyšte teplotu na 180 stupňů a pečte ještě 1 hodinu.
  7. Během poslední hodiny polévejte kachnu výpekem.

S čím podávat upečenou kachnu?

Nejtradičnější je pečená kachna se zelím a houskovým knedlíkem. Ovšem podávat ji můžete také s bramborem na jakýkoliv způsob nebo dokonce s vařenou rýží, kterou přelijete omáčkou z kachny.

Tipy, jak upéct tu nejlepší pečenou kachnu

Abyste docílili skutečně lahodného pokrmu, pomalu pečená kachna je sázkou na jistotu. Díky pomalému pečení zajistíte její šťavnatost a chuť. Pokud vám kachna moc “nevoní”, můžete si pomoci receptem na pečenou kachnu s jablky. Jablka totiž zbaví kachnu jejího typického zápachu. Pro křehkost a lepší chuť můžete ke kachně přidat také na kolečka nakrájené pomeranče.

  1. Jak naporcovat pečenou kachnu?

    Kachnu naporcujte tak, jak jste zvyklí u jiné drůbeže.

    1. Kachnu si položte na záda a odřízněte konce křídel.
    2. Pravou nohu odtáhněte od těla a nožem oddělte celé stehno naříznutím do kloubu.
    3. Poté přejděte na levé stehno. Pokud se vám tato čtvrtka zdá příliš velká, můžete celé stehno rozdělit ještě na dvě části, na paličku a čtvrtku.
    4. Trup kachny rozřízněte po jeho šířce – horní a dolní polovina.
    5. Z horní části oddělte jednu polovinu kachního prsa s křídlem a totéž udělejte na druhé straně.
    6. Nyní rozdělte zvlášť křídla a zvlášť prsa.

Omáčka k pečené kachně 

Pečenou kachnu se zelím známe všichni, ovšem kachna se dá připravit i na jiné způsoby. Například kachní prso pečené v troubě s omáčkou patří také mezi oblíbené pokrmy.

Omáčka je velmi jednoduchá, stačí slít výpek, přidat do něj nakrájenou kořenovou zeleninu, orestovat, podusit, a nakonec tyčovým mixérem rozmixovat.

Další verzí je omáčka s červeným vínem. Do výpeku nasypte nakrájenou červenou cibuli, tu orestujte, zalijte červeným vínem a nechte zredukovat. Nakonec zaprašte lehce moukou.

Zdroj: foodnetwork.com, taste.com.au


Další tipy na recepty z masa

4/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.