Kuře na paprice: Jednoduchý recept na nedělní oběd, na kterém si určitě pochutnáte

Co všechno lze vykouzlit z kuřecího masa? Můžete ho péct, dusit i smažit. Ke klasickým jídlům, které se připravují v mnoha českých rodinách, patří kuře na paprice. Jeho příprava není příliš složitá, takže se do ní může pustit i začátečník ve vaření.

Zdroj foto: Bvlena / Shutterstock.com

Proč jíst kuřecí maso

Z hlediska výživa je kuřecí maso zdrojem plnohodnotných bílkovin. Je lehce stravitelné, takže se hodí i pro redukční nebo šetřící dietu. Velmi často si ho dopřávají sportovci, kteří dbají na růst své svalové hmoty. K němu právě potřebují kvalitní živočišné bílkoviny. Vedle nich je kuřecí maso bohaté i na selen, jenž organismus chrání proti působení volných radikálů. Jestliže si dáte porci kuřete bez kůže, získáte pokrm s minimem tuku, zato s velkým obsahem vitamínů skupiny B, jež mají příznivý vliv na nervovou soustavu a pomáhají proti únavě. Jak je patrné, bez kuřecího masa by byl náš jídelníček o mnoho chudší.

Zdroj foto: SantoriniLove / Shutterstock.com

Co budeme na přípravu kuřete na paprice potřebovat

Kuře na paprice připravíte snadno a rychle. V receptu je nejdůležitější sladká mletá červená paprika. Její barvu způsobují karotenoidy, chuť pak je dána výběrem paprik. Do koření se sladkou chutí se používají nepálivé plody. Jestliže připravujete pokrm pro děti je to nejvhodnější volba. Dospělým můžete jídlo mírně okořenit pálivou paprikou. Na vaření si nachystejte:

  • 1 celé kuře, případně jen stehna
  • 1 balení zakysané smetany
  • sladkou mletou papriku
  • sůl
  • 1 polévkovou lžíci hladké mouky
  • 1 cibuli
  • 1 čajovou lžíci másla.

Postup přípravy:

  1. Kuře očistíme a naporcujeme na jednotlivé porce.
  2. Cibuli oloupeme, nadrobno nakrájíme a na másle v hlubším kastrole dozlatova orestujeme.
  3. Jakmile cibule zezlátne, přisypeme mletou papriku, rychle opražíme, až zpění, a zalijeme vodou.
  4. Do kastrolu na cibuli vložíme osolené porce kuřete a budeme dusit do měkka po dobu minimálně 45 minut.
  5. Během dušení pod pokličkou dle potřeby přiléváme vodu.
  6. Jakmile je maso měkké, šťávu vydusíme, zaprášíme moukou, kterou orestujeme. Pak rozředíme vodou a přidáme zakysanou smetanu.
  7. Mouku dobře provaříme asi 20 minut.
  8. Kuře na paprice podáváme s těstovinami či houskovým knedlíkem.

 

 

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací