Barevná pusinka, jménem Makronka, je láskou na první zakousnutí

Kde se vzaly, tu se vzaly, jednoho dne byly zkrátka tady. Na pohled krásné, něžné, barevné, hravé a neodolatelně svůdné. O čem je řeč? O malých chutných koláčcích s názvem Makronky.

Dáma jménem Makronka

Navzdory tomu, že mnozí řadí makronky mezi rodilé Francouzky, jejich původ patří Itálii. To, že se záhy dostaly do Francie, byl počin francouzské královny Kateřiny Medicejské, jež se do nich v Itálii zamilovala, přestože italské makronky prý byly vlastně takovými „obyčejnými“ pusinkami s nepříliš vábivým názvem „knězovy pupíky“.  Slepit vždy dvě a dvě k sobě lahodným krémem a udělat z nich „makronky“, napadlo až vnuka majitele slavného pařížského čajového salónu Ladurée. Stalo se to začátkem 20. století a dodnes je toto místo svými makronkami proslaveno. Způsob jejich přípravy se za ta léta prakticky vůbec nezměnil.

Zdroj foto: Christian Jung / Shutterstock.com

Makronky jsou výzvou

K nám se poprvé dostaly poměrně nedávno a právě nyní zažívají období slávy. Chce je každý. Málokterá svatba nebo oslava se bez nich obejde a lidé v cukrárnách rádi zaplatí na třícentimetrové kolečko i 30 korun. Přesto nebo spíše právě proto se mnoho lidí pokouší upéct své vlastní makronky.

Na upečení sněhových pusinek přece nemůže být nic složitého! Jenže vyrobit opravdu povedené makronky, je tak trochu výzvou. Ale za pokus to stojí. Nepovedou se poprvé, povedou se podruhé. Učení dělá mistra! A abychom vám to učení co nejvíce ulehčili, přinášíme vám osvědčený návod a pár triků, které se vám určitě budou při jejich „výrobě“ hodit.

Na jejich vlastní přípravu stačí pouhé 3 základní suroviny – cukr, mandlová mouka a vaječné bílky.

Správná makronka je navenek křupavá, uvnitř měkká a vláčná a na pohled krásně hladká, bez prasklin a musí se lehce lesknout.

Zdroj foto: Bozhena Melnyk / Shutterstock.com

Prachová mouka a „odleželé“ bílky

Abyste docílili bezchybného vzhledu, je potřeba mletý cukr a mandlovou mouku spolu promixovat a poté ještě prosít přes síto. Výsledný efekt musí mít pudrovou konzistenci. Čím bude jemnější, tím hezčí budou makronky. Stejně tak potřebují mimořádnou péči i bílky, z nichž budete později šlehat sníh. A aby jeho konzistence byla co nejpevnější, je dobré je nechat před šleháním 24 hodin odležet.

Míra „od oka“ nebo „přiměřeně“ zde neplatí

Pravidlo našich babiček „dej tam toho od oka“, tady rozhodně neplatí! Odvažujte velmi přesně, vyplatí se vám to. Další dobře míněnou radou je, že před pečením je potřeba s plechem s makronkami třísknout o stůl nebo pořádně a několikrát poplácat jeho spodní stranu tak, abyste z těsta dostaly co nejvíce vzduchových bublinek, které by byly důvodem prasklin a nežádoucích dutin v pečivu.

Zdroj foto: Yuliia Mazurkevych / Shutterstock.com

Dejte makronkám potřebný čas

Na tvoření makronek se prodávají silikonové podložky, jež vám mohou práci zjednodušit.  Než dáte makronky péct, nechejte je trošku zaschnout. Obvykle to vyžaduje čas tak kolem hodiny. Dokud bude povrch lepivý, ještě vyčkejte.

Zdroj foto: gladcov / Shutterstock.com

Vím, že rad už bylo dost, ale ještě s nimi nejsme u konce. Správně upečené makronky poznáte podle toho, že půjdou lehce odloupnout z pečícího papíru. Důležité je, až je vytáhnete z trouby, nechat vychladnout postupně. Nejprve chvilku na plechu, pak je opatrně odloupnout a uložit je na mřížku. Plnit je můžete klidně až druhý den.

Náplň dle vaší fantazie

Čím je budete plnit, to záleží na vás a vaší chuti. Jak si vyrobit krém čokoládový, se dozvíte přímo v návodu. Nejčastěji se makronky plní krémem máslovým či smetanovým s různými obměnami, ale velmi chutnou verzí je i krém z mascarpone. Jednodušší verzí je nutella nebo nějaký dobrý džem. Fantazii se zde meze nekladou a třeba právě vy najdete další skvělý druh makronky.

A tím jsme vyčerpali veškeré rady. Na samotný závěr přikládám slíbený návod. 

Zdroj foto: Serenko Natalia / Shutterstock.com

Návod na makronky

Na těsto budeme potřebovat:

  • 225 g moučkového cukru,
  • 125 g mandlové mouky,
  • 3-4 vaječné bílky,
  • 30 g krupicového cukru,
  • špetičku soli,
  • potravinářské barvivo.

Na krém budeme potřebovat:

  • 250 g kvalitní čokolády,
  • ¼ litru 33 % smetany,
  • 4 lžíce másla.
Zdroj foto: Neirfy / Shutterstock.com

Postup pečení makronek

  1. Mouku a cukr si připravíme tak, jak jsme popisovali výše a z bílků a krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh. Chcete-li mít makronky barevné, přikápněte do bílků kapičku potravinářského barviva.
  2. Sníh spojíme s připravenou sypkou hmotou a zlehka promícháme.
  3. Pomocí zdobícího sáčku tvoříme na plech vystlaný pečícím papírem malá kolečka o průměru 3 – 4 cm.
  4. „Vytlučeme“ vzduchové bubliny a necháme kolečka zaschnout.
  5. Pečeme 10 – 12 minut (podle velikosti makronek) na 160 °C. Po osmi minutách troubu pootevřeme, aby v ní nebyl vlhký vzduch, protože by nám mohl makronky zvlnit. Dopečeme a necháme pozvolna vychladnout.

Výroba čokoládového krému

  1. Smetanu přivedeme k varu a sundáme ze zdroje tepla. Nalámeme do ní čokoládu a počkáme, až se rozpustí.
  2. Poté do směsi zašleháme máslo, až bude krém krásně hladký.
  3. Krém necháme vychladnout a pak s ním slepujeme k sobě dvě a dvě makronky, které pak necháme uležet zhruba 12 hodin.

Přeji hodně trpělivosti při výrobě této delikatesy a nezapomeňte, že „žádný učený z nebe nespadl“. Chce to absolvovat pár pokusů, než získáte určitou zručnost a pak už to půjde samo. Do Vánoc zbývá dost času na to, abyste to zvládli. Držím palce!

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací