Kuřecí stroganoff: Recept na minutkový guláš

Kuřecí stroganoff je rychlejší než hovězí, proto je také oblíbený. Přinášíme vám jednoduchý a rychlý recept. Připravte si kuřecí maso s omáčkou, houbami, rýží nebo těstovinami.

I když je hovězí maso pro Stroganoff nejtypičtější, můžete si tento známý pokrm připravit i z masa kuřecího, což potěší jak vaše peněženky, tak i malé mlsouny.

kuřecí stroganoff recept
Zdroj foto: LeeAnn White / Shutterstock.com

Kuřecí Stroganoff je skvělou variantou klasického ruského jídla s hovězím masem, které se stalo oblíbeným po celém světě. Tento recept je rychlý a snadný na přípravu, ale přesto plný chutí a vůní. Měkké kuřecí nudličky jsou podávány v husté smetanové omáčce s houbami a dijonskou hořčicí, což vytváří neodolatelnou kombinaci.

Jaké maso použít na Stroganoff?

Tradičně se na Stroganoff používá hovězí maso, konkrétně svíčková. Toto maso je velmi jemné, málo tučné a je snadno stravitelné. Můžete také použít i jiné druhy hovězího masa, jako například roštěnku nebo plec.

Alternativou však může být i maso kuřecí, vepřové nebo dokonce místo masa použít houby pro vegetariánskou variantu. Důležité je, aby bylo maso nakrájené na tenké nudličky a bylo měkké.

Recept na kuřecí stroganoff

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas vaření: 20 minutCelkový čas: 35 minutPorce:4 porce

Kuřecí nudličky Stroganov jsou ideální pokrm na rychlý oběd nebo rychlou večeři. Podávat je můžete s rýží nebo těstovinami.

Suroviny

Postup

  1. Ze všeho nejdříve si očistěte kuřecí prsa, zbavte je případných blan a chrupavek.
  2. Prsa nakrájejte na tenké pánvi.
  3. Osolte, opepřete a na rozehřátém oleji maso orestujte.
  4. Jakmile je maso měkké, vyjměte ho z pánve.
  5. Do pánve k výpeku přidejte máslo, nakrájenou najemno cibuli a restujte dozlatova.
  6. Ke konci k cibuli přidejte najemno nakrájený česnek a žampiony.
  7. Restujte asi 5 minut – žampiony musí změknout.
  8. Přidejte hladkou mouku a papriku a promíchejte. 
  9. Postupně přidávejte smetanu a dijonskou hořčici a nechte vařit dalších asi 5 minut, dokud se omáčka nezhoustne.
  10. Nakonec přidejte zpět osmažené kuřecí plátky a dalších 5 minut povařte.
  11. Na závěr ozdobte čerstvou nasekanou petrželkou.

Tipy, jak vylepšit stroganov

  • Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete přidat více koření do omáčky – papriku, kmín nebo oregano.
  • Také je důležitá kvalita masa, která může velmi ovlivnit chuť pokrmu.
  • Abyste zvýšili nutriční hodnotu a dodali pokrmu o něco lepší chuť, přidejte více zeleniny jako je paprika, mrkev nebo cibule.
  • Pro hlubší chuť pokrmu použijte zakysanou smetanu místo smetany na vaření.
  • A jestli máte rádi houby, nebojte se dát do jídla větší množství.
  • Kuřecí maso můžete vyměnit za krůtí maso, krůtí Stroganov bude zase o něco výživnější.

Jak zahustit kuřecí stroganoff?

Kuřecí Stroganov můžete zahustit hned několika způsoby. Ideální je použít smetanu s vyšším obsahem tuku. Stačí přidat smetanu do pokrmu a nechat omáčku několik minut povařit, dokud se nezahustí. Kukuřičný nebo bramborový škrob je další možností, kterým lze pokrm zahustit. Pro zahuštění je také možné do pokrmu přidat zeleninu jako je mrkev, brambory nebo cibule.

S čím podávat stroganoff?

Kuřecí Stroganoff s dušenou rýží nebo širokými nudlemi je nejlepší volbou, existuje však mnoho dalších možností. Vhodnou přílohou jsou také brambory, chléb, bageta, knedlíky nebo pečená zelenina jako pečené papriky, cukety nebo lilky.

Z jakého masa zvyknete připravovat tradiční stroganoff u vás doma? A s čím ho nejčastěji zvyknete podávat?

Zdroj: bettycrocker.com, allrecipes.com


Další tipy na kuřecí recepty

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.