Pravé kuřecí kung-pao: Jak na jeho snadnou přípravu?
Kung-pao je velmi oblíbené čínské jídlo, které je tradičně připravování z kuřecího masa. Kombinací vybraného koření a kvalitních surovin vzniká lahodný pokrm, se kterým uspějete i u mlsných strávníků.

Suroviny na kung-pao
- 480 g kuřecího masa (prsní či stehenní plátky),
- 8 kusů chilli papriček,
- 160 g arašídů,
- 20 g čerstvého zázvoru,
- 4 jarní cibulky,
- 4 stroužky česneku,
- 2–3 lžíce bramborového škrobu,
- půl lžíce celého sečuánského pepře,
- sůl, bílý pepř, cukr,
- olej na smažení.
Na omáčku
- 150 ml kuřecího vývaru, nebo vody,
- 3 lžíce cukru,
- 100 ml světlé sójové omáčky,
- 4 lžíce tmavé sójové omáčky,
- 6 lžic čínského vína.
Postup přípravy
- Kuřecí maso pokrájejte na menší kousky. Okořeňte solí, bílým pepřem a cukrem podle chuti. Poté kousky obalujte v bramborovém škrobu.
- Připravte si ideálně wok pánev s vysokou vrstvou oleje a smažte dozlatova.
- Po usmažení maso odložte na papírové utěrky, aby okapal přebytečný tuk.
- Vyloupané arašídy také usmažte ve větším množství oleje a dejte okapat.
- Připravte si misku a smíchejte v ní všechny suroviny na omáčku.
- V čisté pánvi rozpalte menší množství oleje a orestujte na něm najemno nakrájený česnek a zázvor.
- Jakmile se česnek se zázvorem rozvoní, přidejte hotové kuřecí maso, nakrájenou jarní cibulku, arašídy a také najemno pokrájené chilli papřičky a sečuánský pepř.
- Po krátkém orestování přilijte připravenou omáčku.
- Rozmíchejte trochu bramborového škrobu ve studené vodě. Po krátkém povaření omáčky přilijte škrob pro zahuštění. Dle potřeby můžete škrob ještě přidat.
- Takto je kung-pao připravené, podávat můžete s uvařenou rýží.
Kuřecí kung-pao je skvělé hlavně díky do křupava osmaženým kouskům masa v kombinaci s nasládlou omáčkou. Jídlo můžete také dozdobit kousky chilli papriček či trochou jarní cibulky.
Máte-li více kuřecího masa vyzkoušejte recept kuře na paprice.