Pad Thai: Recept na nejoblíbenější thajské jídlo

Pad Thai si prostě zamilujete nebo se mu budete vyhýbat. Tento pokrm je patří mezi jídla, která běžně najdete v jakémkoliv asijském bistru, ale také v luxusních restauracích. 

Pad Thai je thajské národní jídlo, pro které jsou typické smažené rýžové nudle, tofu, sušené krevety, fazolové klíčky a vajíčka. Ovšem i tento tradiční pokrm má své obměny, které jsou neméně lahodné jako originální recept. 

Co je Pad Thai

Také pokrm jako je Pad Thai má svou historii. Psal se rok 1932 a v Thajsku panoval nacionalismus. Po roce 1932, kdy byla v zemi ukončena monarchie, proběhla veřejná soutěž, jejímž cílem bylo vybrat národní pokrm. Vítězem se stal Pad Thai, jehož recept obsahoval rýžové nudle, ředkvičky, klíčky, arašídy a vejce. Tajemstvím lahodné chuti tohoto receptu jsou rýžové nudle, které jsou ochuceny cukrem, tamarindem, limetkovou šťávou, octem a rybí omáčkou. Jelikož co člověk, to jiná chuť, Pad Thai by se měl také podávat s dochucovadly, jako je mleté červené chilli, bílý ocet, rybí omáčka a limetová šťáva.

Pad Thai recept
Zdroj foto: Jacek Chabraszewski / Shutterstock.com

Setkat se také můžeme s Pad Thai s kuřecím masem, ale také s vepřovým, což jsou nejoblíbenější varianty receptu. Při přípravě Pad Thai je třeba myslet na důkladné vyvážení textur a chutí pokrmu – suroviny by měly být žvýkací a křupavé zároveň, chuť by měla vyvážit sladkost, kyselost a slanost pokrmu.

Pad Thai – Thajský kuřecí pokrm

Obtížnost:IntermediateČas přípravy: 15 minutČas vaření: 25 minutCelkový čas: 35 minutPorce:2 porce Nejlepší období:Fall

Popis receptu

Připravte si thajský recept Pad Thai

Suroviny

Postup

  1. Abyste si vychutnali pokrm tak, jako Thajci, je potřeba si naložit maso několik dní předem. Maso omyjte, odblaňte a nakrájejte na malé kostky. Ze sójové omáčky a nakrájených chilli papriček si vytvořte marinádu, do které maso vložte a uložte alespoň na jeden den do lednice.
  2. Rýžové nudle zalijte horkou vodou a nechte změknout – nemusíte je vařit.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Mrkev omyjte, očistěte a nakrájejte na jemné nudličky.
  4. Sójové klíčky propláchněte pod vodou a nechte okapat. Arašídy nasekejte na velmi malé kousky – pomoct si můžete mixérem nebo hmoždířem.
  5. Na rozehřátém oleji s máslem zprudka opečte naložené maso – v tomto případě je ideální wok pánev.
  6. Přidejte cibulku a mrkev – restujte maximálně 5 minut. 
  7. Do pánve přilijte vymačkanou šťávu ze dvou limetek, teriyaki omáčku, hnědý cukr a vše promíchejte.
  8. Směs odhrňte na jednu stranu a do prázdného místa vyklepněte jedno vejce a několikrát ho promíchněte. Nakonec všechny ingredience smíchejte dohromady.
  9. Na závěr do směsi přidejte nudle a klíčky, které jste předtím scedili. Vše zasypte jarní cibulkou a servírujte s drcenými arašídy a nasekanými čerstvými bylinkami.

Tipy

  • Jestliže budete chtít ohromit ať už svou rodinu nebo známé, Pad Thai zvládnou i ti nově začínající. Na internetu naleznete mnoho receptů na chutná jídla, které vás navedou krok po kroku, stačí když si nájdete Pad Thai recept nebo Pad Thai nudle.
  • Alternativou Pad Thai s kuřecím masem je Pad Thai s krevetami, po kterém se budete ještě dlouho olizovat. A pokud si prostě netroufáte, není nic jednoduššího než zajít do vyhlášené restaurace Pad Thai v Brně, ovšem Pad Thai menu také nabízí asijské Pad Thai Praha restaurace.

Zdroj: www.recipetineats.com, www.feastingathome.com


Tipy na recepty asijské kuchyně

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.