Kuřecí Pad Thai – Recept na národní thajské jídlo

Pad Thai si prostě zamilujete nebo se mu budete vyhýbat. Tento pokrm je patří mezi jídla, která běžně najdete v jakémkoliv asijském bistru, ale také v luxusních restauracích. 

Co je Pad Thai?

Pad Thai je thajské národní jídlo, pro které jsou typické smažené rýžové nudle, tofu, sušené krevety, fazolové klíčky a vajíčka. Ovšem i tento tradiční pokrm má své obměny, které jsou neméně lahodné jako originální recept.

Pad Thai recept
Zdroj foto: Jacek Chabraszewski / Shutterstock.com

Také pokrm jako je Pad Thai má svou historii. Psal se rok 1932 a v Thajsku panoval nacionalismus. Když byla v zemi ukončena monarchie, proběhla veřejná soutěž, jejímž cílem bylo vybrat národní pokrm. Vítězem se stal Pad Thai, jehož recept obsahoval rýžové nudle, ředkvičky, klíčky, arašídy a vejce.

Tajemstvím lahodné chuti tohoto receptu jsou rýžové nudle, které jsou ochuceny cukrem, tamarindem, limetkovou šťávou, octem a rybí omáčkou. Jelikož co člověk, to jiná chuť, Pad Thai by se měl také podávat s dochucovadly, jako je mleté červené chilli, bílý ocet, rybí omáčka a limetová šťáva.

Setkat se také můžeme s Pad Thai s kuřecím masem, ale také s vepřovým, což jsou nejoblíbenější varianty receptu. Při přípravě Pad Thai je třeba myslet na důkladné vyvážení textur a chutí pokrmu – suroviny by měly být žvýkací a křupavé zároveň, chuť by měla vyvážit sladkost, kyselost a slanost pokrmu.

Recept na Pad Thai

Obtížnost:IntermediateČas přípravy: 15 minutČas vaření: 25 minutCelkový čas: 35 minutPorce:2 porce

Připravte si jednoduchý recept na Pad Thai. Výborná kombinace chutí.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Abyste si vychutnali pokrm tak, jako Thajci, je potřeba si naložit maso několik dní předem. Maso omyjte, odblaňte a nakrájejte na malé kostky. Ze sójové omáčky a nakrájených chilli papriček si vytvořte marinádu, do které maso vložte a uložte alespoň na jeden den do lednice.
  2. Rýžové nudle zalijte horkou vodou a nechte změknout – nemusíte je vařit.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Mrkev omyjte, očistěte a nakrájejte na jemné nudličky.
  4. Sójové klíčky propláchněte pod vodou a nechte okapat. Arašídy nasekejte na velmi malé kousky – pomoct si můžete mixérem nebo hmoždířem.
  5. Na rozehřátém oleji s máslem zprudka opečte naložené maso – v tomto případě je ideální wok pánev.
  6. Přidejte cibulku a mrkev – restujte maximálně 5 minut. 
  7. Do pánve přilijte vymačkanou šťávu ze dvou limetek, teriyaki omáčku, hnědý cukr a vše promíchejte.
  8. Směs odhrňte na jednu stranu a do prázdného místa vyklepněte jedno vejce a několikrát ho promíchněte. Nakonec všechny ingredience smíchejte dohromady.
  9. Na závěr do směsi přidejte nudle a klíčky, které jste předtím scedili. Vše zasypte jarní cibulkou a servírujte s drcenými arašídy a nasekanými čerstvými bylinkami.

Doporučujeme: Vyzkoušejte také recept na Bun Bo Nam Bo

Jestliže budete chtít ohromit ať už svou rodinu nebo známé, Pad Thai zvládnou i začátečníci. Alternativou Pad Thai s kuřecím masem je Pad Thai s krevetami, po kterém se budete ještě dlouho olizovat. A pokud si prostě netroufáte, není nic jednoduššího než zajít do vyhlášené restaurace Pad Thai v Brně, ovšem naleznete podobnou restauraci i v jiných městech, třeba v asijské Pad Thai Praha restauraci.

Zdroj: recipetineats.com, feastingathome.com


Tipy na recepty asijské kuchyně

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.