Kuchyňská linka a jaká je její optimální výška a šířka

Kuchyňská linka je prostor, kde se pohybují spíše ženy a ty zde tráví relativně velké množství času. Snem každé z nich je pak krásná a hlavně prostorná kuchyň s velkou pracovní deskou, na které budou moci udělat všechny potřebné kroky k vytvoření lahodného pokrmu. Jak už to ovšem v životě bývá, ne každé z vás je dopřáno takového luxusu. Dnes se tedy společně podíváme, jak vysoká nebo široká by měla být optimální výška kuchyňské linky.

Základem kuchyně by měla být ergonomie

Kuchyni si samozřejmě můžete vyprojektovat sami, ovšem v každém případě musíte vycházet z norem a základů ergonomie. Práce na lince by totiž měla být efektivní a zároveň bezbolestná. Je tedy nesmysl nechat si postavit novou kuchyňskou linku, u které se budete ohýbat, takže vás po čase začnou bolet záda. Proto se při výstavbě používá takzvané zlaté pravidlo ergonomie. Pokud se postavíte rovně čelem ke kuchyňské lince a dáte ruku do pravého úhlu, měli byste mít dlaň přibližně 150 milimetrů nad úrovní pracovní desky.

Jaká by měla být hloubka kuchyňské linky?

Nejméně proměnlivým rozměrem kuchyňské linky je šířka, která je shodná u drtivé většiny domácností. Prakticky všechny komerčně vyráběné pracovní desky disponují šířkou 600 milimetrů, což vám poskytuje dostatečný pracovní prostor. Reálně samozřejmě nevyužijete celou tuto délku, protože budete mít v zadní části uloženy předměty denní spotřeby nebo malé spotřebiče. Typicky se jedná o kávovar nebo odšťavňovač.

Zdroj foto: Peshkova / Shutterstock.com

Prostor musíte mít i před linkou

I malé kuchyňské linky musíte do své kuchyně umístit tak, abyste se pohodlně dostali do spodních skříněk a mohli tak využít celý potenciál pracovního prostoru.

  • Ideální je vzdálenost okolo jednoho metru.
  • Lépe však uděláte, pokud zvětšíte průchod mezi jednotlivými skříňkami na 150 centimetrů, což vám zajistí opravdu prvotřídní pohodlí.
  • I v této oblasti musíte dodržovat normy, v opačném případě byste mohli mít problém při kolaudaci.
  • Vzdálenost jednořadé kuchyňské linky od protilehlé stěny tak musí být minimálně 1100 milimetrů.

Jaká by měla být výška kuchyňské linky?

Druhým velice důležitým parametrem při navrhování kuchyňské linky je její výška.

  • Optimální vzdálenost od podlahy k hraně pracovní desky by se tak měla pohybovat od 850 do 950 milimetrů.
  • Záleží ovšem na tom, jak chcete celý prostor koncipovat, neboť od tohoto faktu se odvíjí i výška kuchyňské linky.
  • Například u sporáku a varných desek může být výška až o 100 milimetrů níže, naopak u dřezu by měla být pracovní plocha o 100 mm výše.
  • Při mytí nádobí ve dřezu se tak nebudete muset tolik ohýbat.

Jak je to s dispozicí spotřebičů?

Moderní kuchyňské linky většinou disponují indukční varnou deskou a nikoliv klasickým plynovým sporákem. Samozřejmostí je umístění digestoře nad touto plochou. Navíc musíte dodržet i minimální vzdálenost, která v případě těchto dvou prvků činí 650 milimetrů u elektrického vařiče a celých 680 až 750 u sporáku plynového. Tato vzdálenost by vám měla poskytnout dostatečný prostor pro pohodlnou práci i na zadních plotýnkách.

Zdroj foto: Archi_Viz / Shutterstock.com

Proč je dobré mít horní skříňky?

I ty nejlevnější kuchyňské linky povětšinou zahrnují montáž horní řady skříněk. Zejména v menších prostorech je totiž problém s ukládáním veškerých malých spotřebičů, nádobí a pracovního příslušenství. Nemluvě o talířích, které musí být po ruce, ale zároveň si je nemůžete dovolit umístit přímo na linku, protože byste přišli o drahocenný pracovní prostor. Ideální je tedy uložení talířů dospod horních skříněk, kde se k nim snadno dostanete.

Jak vysoko musí horní skříňky být?

Vzdálenost mezi pracovní deskou a spodním lícem horních skříněk by měla být 520 milimetrů, což se na první pohled nemusí zdát úplně moc, ale věřte tomu, že vám to bude pohodlně stačit. Jak již bylo řečeno, spodní foch může ukrývat jak talíře, tak i sezónní předměty, které nepotřebujete příliš často. Záleží pouze na vás, co si do těchto ukládacích prostor dáte. Optimální hloubka skříňky by měla být samozřejmě menší, než je šířka samotné kuchyňské linky, abyste mohli na pracovní desce pohodlně pracovat. Ideální je hloubka kolem 350 milimetrů.

Mohu mít v kuchyni barový pultík?

Co se týče kuchyňských skříněk nebo pracovní desky, rozměry mohou být rozdílné v závislosti na konkrétním výrobci, a proto je velice těžké stanovovat nějaké univerzální rozměry. V moderních kuchyních se však často vyskytuje barový pultík, který nabízejí prakticky všichni výrobci kuchyňských linek. Ten dokáže jedinečným způsobem doladit jak retro kuchyňské linky, tak i obyčejné pracovní desky.

U tohoto pultu si můžete dát oblíbenou odpolední kávu, nebo zde můžete posnídat, případně si dát skleničku s přáteli. Barový pultík musí být pochopitelně o něco vyšší, než je samotná pracovní deska. Jeho hloubka by se měla pohybovat od 320 do 400 milimetrů a výška pak 110 až 125 centimetrů.

Zdroj foto: Beyond Time / Shutterstock.com

Od koho si kuchyňskou linku pořídit?

V dnešní době jsou velice oblíbené kuchyňské linky IKEA, které si uživatele získávají obstojnou kvalitou a hlavně líbivým designem. Hlavní výhodou je, že tento prodejce nabízí celé kuchyňské sety, takže si můžete celou místnost zařídit v jednotném vzhledu. Silnou pozici na trhu mají také levné kuchyňské linky ASKO, které válcují konkurenci zejména pomocí cenové politiky. Nemyslete si však, že jsou tyto pracovní desky nekvalitní. Za daleko nižší cenu tak dostanete stejnou, a v některých případech i kvalitnějších kuchyňskou linku.

Jsou uvedené rozměry univerzální?

Je logické, že výška kuchyňské linky se bude měnit v závislosti na tom, kdo se bude v kuchyni pohybovat nejvíce. Jinou výšku zvolí basketbalista a jinou zvolí průměrně vysoká žena s výškou okolo 165 centimetrů. Proto jsme ale uvedli železné pravidlo ergonomie, které pracuje právě s postavou každého kuchaře nebo hospodyňky. Je tedy jedno, jak vysocí jste právě vy, neboť podle tohoto pravidla snadno odvodíte optimální výšku kuchyňské linky. Samozřejmě se uvedené rozměry nedají vztáhnout na hendikepované občany.

Zdroj foto: LEKSTOCK 3D / Shutterstock.com

Jak celou kuchyni zorganizovat?

Mimo výšky a šířky kuchyňské linky je v kuchyni velice důležitá i ergonomie. Je sice hezké mít správné rozměry pracovní desky, ovšem pokud nebudete mít potřebné věci při sobě, nikdy se v kuchyni nebudete pohybovat efektivně. Zamyslete se proto nad umístěním drtiče odpadků, varného centra, mikrovlnné trouby nebo varné konvice s digestoří. Ideální je použít výsuvné zásuvky do kuchyňské linky. Samotné rozložení kuchyně a jednotlivých spotřebičů se samozřejmě bude lišit pro praváka i pro leváka.

Jak může kuchyňská linka vypadat?

Už jsme si prošli rozměry i logiku organizace kuchyně. Ne do všech místností se však hodí stejné typy a velikosti pracovních desek, a proto se na trhu nachází hned několik různých možností. Kuchyňskou linku tak můžete uspořádat buď paralelně, nebo lineárně. Dalšími uspořádáními jsou kuchyně do tvaru L,  C, U či stále oblíbenější kuchyně s varným ostrovem. Samozřejmě není problémem vytvořit jakékoliv kombinace těchto proporčních variant. Jestliže se vám stále nebude žádná zamlouvat, můžete si vyrobit kuchyňskou linku na míru, ale v tomto případě počítejte s vyšší pořizovací cenou.

Ať už zvolíte jakýkoliv tvar nebo uspořádání kuchyňské linky, vždy mějte na paměti pravidla ohledně výšky a šířky pracovní desky. Zvlášť pokud trávíte u plotny relativně velké množství času, měli byste organizaci a ergonomii v celé místnosti věnovat dostatečnou pozornost.

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací