Dřez do kuchyně – jeden z nejdůležitějších prvků každé kuchyně. Umíte si vybrat ten správný?

Ač je kuchyň místem, které se zakládá především na praktičnosti a systému, který vás při práci a vaření nebude zdržovat, ale naopak vám práci usnadní, často je potřeba myslet také na design kuchyně. Ten by měl korespondovat s celým bytem či domem a sám o sobě něco vyjadřovat. Někdo sáhne raději po světlých a lesklých materiálech, jiný zůstává u přírodních kousků nebo matných a tmavých barev. Ať už to je jakkoliv, myslet je potřeba nejen komplexně, ale také je nutno řešit jednotlivé kousky v kuchyni. Jedním z důležitých je dřez v kuchyni. Ač je především praktický, jeho design není radno podceňovat. Než se rozhodnete, prozkoumejte nabídku výrobců a hlavně si ujasněte, jaký vlastně vybrat.

Zdroj foto: NavinTar / Shutterstock.com

Oplachování nádobí i odkládací plocha

Zamyslete se, k čemu vlastně kuchyňský dřez používáte? Umýváte v něm nádobí, to je samozřejmostí. Odkládáte do něj špinavé kousky, oplachujete zeleninu, čistíte ji, ale také proplachujete těstoviny, cedíte brambory nebo ukládáte horké hrnce, které by jinak na lince udělali paseku. Dřez proto musí být pevný, aby toto všechno zvládnul. Navíc je potřeba jej pokud možno snadno čistit a udržovat. Je toho poměrně dost. Jak si vybrat správný dřez do kuchyně?

Jaký materiál zvolit?

U dřezu je materiál poměrně stěžejní věcí a opět jich existuje několik, ze kterých vybíráte. Nejčastěji lidé volí nerezový a to nejen z praktičnosti, ale také díky příznivé ceně. Nerez je nejpoužívanější a nejoblíbenější materiál a najdete jej ve více tloušťkách a také povrchových úpravách. V poslední době se dostává do popředí také granitový materiál, což je směs kamene a pojiva. Posledním často využívaným materiálem je keramika, která se opět vrací na scénu. Má hladký povrch, snadno se udržuje, dnes se vyrábí v různých kvalitách. Otázkou je jeho cena, která bývá zpravidla vyšší než u prvních dvou materiálů.

Jaký rozměr zvolit?

Nutné je myslet nejen na velikost samotného dřezu, ale také na rozměr vany. Zpravidla bývá šířka 45 až 60 centimetrů. Pro dvojdřez se volí 80 centimetrů. Ne vždy máte možnost si zvolit rozměry podle vašeho přání, často musíte pracovat s již předpřipravenou velikostí, aby se vše vešlo do kuchyně a nikde nic nepřekáželo.

Zdroj foto: ben bryant / Shutterstock.com

Jaký typ zvolit?

Jednodřezy mají zpravidla dva základní tvary, ze kterých vybíráte. Kulatý nebo hranatý. Nejčastější kombinací je jednodřez s odkapávací plochou. Promyslete si, zda budete pořizovat nebo už máte myčku a dřez tedy bude využíván spíše pro drobnější mytí nebo čištění zeleniny, nebo také to, zda se vám dvojdřez nevyplatí víc.

Který bude ten pravý?

Nikdo nemůže rozhodnout za vás, tímto procesem musíte projít pouze vy. Ujasněte si, co vlastně chcete, jaké jsou finanční možnosti a také to, jak se dřez bude nejčastěji využívat. Myslete také dopředu, protože takový dřez je investicí na dlouhé roky dopředu. Ač jste teď sami, časem mohou přijít děti, rodina se rozroste a logicky i počet nádobí a čas, který strávíte v kuchyni.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.