Kámen na grilování: jaké jsou jeho výhody a proč si ho musíte pořídit

Proč ke grilování využívat kámen na grilování? Jaké jsou jeho hlavní výhody? Proč je oproti klasickému grilu zdravější a jakou chuť dodává výslednému pokrmu? Všechny tyto a vaše další otázky zodpovíme v následujících řádcích. Představíme vám tři základní typy kamenů na grilování a podělíme se s vámi i o tipy na jeho údržbu.

Zdroj foto: Rus S / Shutterstock.com

Základní vlastnosti grilovacího kamene

Jestliže jste o kameni na grilování ještě neslyšeli, vězte, že o hodně přicházíte. Grilovací kameny se vyrábí z:

  • mramoru,
  • žuly,
  • lávy.

Tyto tři materiály jsou totiž odolné i vůči vysokým teplotám (až do 250 °C) a péče o ně je velice snadná. Samotné grilování s pomocí kamene probíhá tak, že jej položíte na gril a na něj umístíte pokrm, který chcete propéct. Kameny se buď vyrábí samostatně, tedy pouze opracovaný materiál, nebo v rámu, do něhož je kámen vložen a je opatřen úchyty, co usnadňují manipulaci s kamenem.

Grilujte cokoli vás napadne

Na kameni určenému pro grilování můžete připravit jakýkoliv pokrm: ryby, masa, zeleninu i například vajíčka. Zkrátka opravdu cokoliv vás jen napadne.

  • Povrch kamene se rovnoměrně zahřeje a váš pokrm tak nebude spálený a současně nedopečený.
  • Mramorový kámen je před použitím důležité pořádně nahřát a pak potřít trochou oleje.
  • U žulového kamene existuje největší riziko vzniku prasklin.

Ze všech druhů kamenů vychází nejlépe ten lávový. Má jemnou strukturu a dobře se vypořádává se střídavým zahříváním i ochlazováním, nejlépe distribuuje teplo po celém svém povrchu a je nejméně náchylný k prasknutí.

Zdroj foto: SSokolov / Shutterstock.com

Proč je grilování na kameni zdravější než běžný gril

Jelikož při grilování na kameni nedochází k přímému kontaktu grilovaného pokrmu s kouřem a ohněm, jedná se o zdravou variantu grilování. Díky rovnoměrnému rozložení tepla v kameni je navíc riziko připálení jídla téměř nulové. A chuť a vůně výsledného chodu bude přesně taková, jaká má po kvalitním ogrilování být: šťavnatá a mírně kouřová.

Péče o kámen na grilování

Co se týče péče o kameny na gril, dodržujte několik pravidel:

  • Vždy, když kámen pokládáte na gril, zkontrolujte, zda je perfektně vysušený.
  • Během grilování se nebojte používat různé škrabky a obracečky a chovejte se ke kameni jako kdyby to byla klasická grilovací ploténka.
  • Kámen myjte pouze obyčejnou vodou, a to až ve chvíli, kdy vychladne.

Pokud se rozhodnete kámen na gril vyzkoušet, přejeme vám spoustu příjemných chvil u jeho používání a samozřejmě vám přejeme i dobrou chuť.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra