Jogurtové muffiny – Vláčný a zdravý recept

Jogurtové muffiny jsou skvělou alternativou klasických muffinů, které známe úplně všichni. Vyzkoušejte lahodnější, a hlavně zdravější variantu.

Muffiny z jogurtu jsou oblíbené hlavně i fitness nadšenců. Jelikož jsou mnohem zdravější volbou než klasické muffiny. Jogurt namísto ostatních tuků sníží kalorickou hodnotu, navíc je bohatý na vápník, bílkoviny, vápník a probiotika.

Pokud použijete jogurt, muffiny budou vlhčí, a tak vám déle vydrží a budou stále chutné. Navíc můžete experimentovat s příchutěmi jogurtu podle své chuti.

Recept na jogurtové muffiny

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas pečení: 20 minutCelkový čas: 30 minutPorce:10 porce

Příprava jogurtových muffinů se příliš neliší od těch klasických, nicméně máte možnost mnohem více improvizovat s chutěmi. Vyzkoušejte recept na jogurtové muffiny hrníčkové.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formičky na muffiny.
  2. Ve velké míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. V jiné míse smíchejte jogurt, olej, vajíčko a vanilkový extrakt.
  4. Vytvořte malý prolis uprostřed suchých ingrediencí a nalijte do něj směs s jogurtem. Pomalu promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto. Míchejte jen dokud se suroviny nespojí.
  5. Naplňte formičky na muffiny těstem, například zhruba do 2/3 jejich výšky.
  6. Pečte muffiny v předehřáté troubě asi 18-20 minut, nebo dokud nejsou zlatavě hnědé.
  7. Nechte muffiny chvíli vychladnout, poté je přesuňte na mřížku, aby úplně vychladly.

Doporučujeme: Vyzkoušet můžete také tradiční recept na hrnkové muffiny

Jaký jogurt je nejvhodnější do muffinů?

  • Bílý jogurt: Klasická volba všech, kdo se rozhodnout připravit jogurtové muffiny. Bílý jogurt se vyznačuje svou neutrální chutí, takže nepřebije chuť ostatních ingrediencí.
  • Řecký jogurt: Oproti klasickému jogurtu je mnohem krémovější a hustší, proto dodá muffinům skvělou texturu a bohatou chuť.
  • Ochucený jogurt: Pokud máte rádi specifičtější chutě, můžete do muffinů přidat například vanilkový, borůvkový či jahodový jogurt. Myslete ale na to, že ochucený jogurt obsahuje mnohem více tuku.
  • Rostlinný jogurt: Pro vegany nebo ty, kteří preferují rostlinnou stravu, existují alternativy jako jogurt vyrobený z mandlí, sóji, kokosu atd. Tyto rostlinné jogurty mají svou vlastní specifickou chuť a texturu.

Jak vylepšit jogurtové muffiny?

Přidejte do těsta ovoce jako borůvky, jahody, maliny, brusinky nebo nakrájené banány (Vyzkoušej také recept na banánové muffiny zde). Ovoce přidá přírodní sladkost, vlhkost a chuť. Ovoce můžete přidávat jak čerstvé, tak zmražené. Oblíbené jsou nadýchané jogurtové muffiny s jablky. Do těsta můžete přidat také nasekané ořechy či semínka, abyste zvýšili jejich nutriční hodnotu.

Vsaďte na sílu koření a přidejte do těsta například kardamom, zázvor, skořici, muškátový oříšek či koření na perník. Nestárnoucí klasika jsou samozřejmě kousky čokolády, která se během pečení rozpustí. Máme pro vás i přímo recept na čokoládové muffiny.

Můžete si připravit muffiny s náplní. Doprostřed muffinů přidejte karamel, vanilkový pudink, nutellu či džem.

Aby byla chuť ještě šťavňatější a vůně exotičtější, nastrouhejte do těsta citronovou či pomerančovou kůru. Vyměňte rafinovaný nezdravý cukr za přírodní sladidla, jako je například sirup či med.

Zdroj: yummytoddlerfood.com, allrecipes.com

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.