Histaminová intolerance trápí stále více lidí. Objevte ji včas a odstraňte všechny zdravotní problémy

V dnešní době se mnoho lidí nejen v České republice potýká s různými alergiemi nebo s intolerancí na mnohé druhy potravin či složky v potravinách. Mezi tyto problémy patří také histaminová intolerance, se kterou se mohou trápit i ti, kteří nemají její trvalou formu. Podívejte se, jak tuto intoleranci objevit a jak jí zamezit.

Zdroj foto: Adao / Shutterstock.com

Jaký je rozdíl mezi alergií a intolerancí?

Lidé si často pletou alergii a intoleranci na různé druhy potravin.

Alergie

Potravinová alergie je způsobena bojem imunitního systému na určitý alergen, tato forma je u dospělých lidí vzácná, avšak ne nemožná. Potravinovou alergii lze poměrně jednoduše objevit díky testům u lékaře.

Intolerance

Potravinová intolerance však nemá žádnou spojitost s imunitním systémem. Člověk s intolerancí může mít podobné příznaky, jako je tomu u alergie. Avšak projevit se mohou až při konzumaci většího množství potraviny, která tuto intoleranci způsobuje. Proto o ní dospělý jedinec celý svůj dosavadní život často vůbec neví a projeví se až postupem času.

Co se skrývá pod pojmem histamin?

Přírodní látka histamin je biogenní amin, který je přirozenou složkou v mnoha potravinách, avšak v malé formě. S vysokým obsahem histaminu se můžete setkat například v kvašené zelenině, při pití vína nebo piva, či v tolik oblíbené sóje. Často se histaminová intolerance objevuje při konzumaci většího množství přezrálého ovoce nebo zeleniny.

Zdroj foto: nelzajamal / Shutterstock.com

Jak intolerance vzniká?

Histaminová intolerance vzniká ve chvíli, kdy vaše tělo pozře velké množství potravin, u kterých je dominantní složkou právě histamin vlivem přezrání. Pokud si vaše tělo nedokáže poradit s odbouráním velkého množství biogenních aminů, pak začne projevovat příznaky podobné alergii.

Které příznaky signalizují histaminovou intoleranci?

Mezi nejčastější příznaky této intolerance patří:

  • kýchání, rýma nebo problém s dýcháním,
  • nespavost nebo neschopnost soustředit se,
  • bolesti hlavy a podrážděnost,
  • otoky nebo zarudnutí kůže, svědění,
  • výchylka krevního tlaku,
  • bolesti břicha, nadýmání.

Trpím histaminovou intolerancí zrovna já?

Pokud jste si přečetli příznaky histaminové intolerance, pak se možná ptáte, zda i vy netrpíte tímto onemocněním. Často si totiž lidé myslí, že se právě oni řadí mezi konzumenty s touto intolerancí. V České republice touto nemocí trpí asi 3–5 % populace, a tak není nemožné, abyste mezi ně patřili i vy.

Test na histaminovou intoleranci

Určit tuto intoleranci není tak snadné, jako například u jednoduchých testů na alergii. Lékaři vám nejspíš doporučí vyzkoušet jeden ze snadných testů, který vám tuto možnost potvrdí, nebo vyvrátí.

Nejlepším způsobem je konzumace banánu. Kupte si jeden nezralý jeden úplně zralý banán.

  1. Pokud konzumujete lehce nezralý banán, komplikace při histaminové intoleranci nepřijdou.
  2. Jestliže si dáte přezrálý banán, pak můžete v případě intolerance pozorovat některé z výše uvedených příznaků.

Jak léčit intoleranci?

Pokud jste na sobě díky testu vypozorovali histaminovou intoleranci, je nutné nasadit speciální dietu, se kterou se vyhnete všem histaminům i potravinám, které tuto látku uvolňují.

Mezi potraviny, jejichž konzumace se vůbec nemusíte obávat, patří:

  • veškeré pečivo,
  • čerstvé maso,
  • brambory,
  • kořenová zelenina,
  • luštěniny,
  • nepříliš zralé ovoce a zelenina.

Vyvarujte se však zralým nebo kvašeným potravinám, vínu nebo pivu. Ryby nebo korýši vám mohou reakci intolerance také vyvolat. Mezi další nebezpečné potraviny se v případě histaminové intolerance řadí také kvasnice, uzeniny, čokoláda nebo některé druhy hub.

S histaminovou intolerancí se dá ve zdraví a pohodě žít, pokud se naučíte vyvarovat některým z uvedených potravin. Nejdůležitější je však postupem času zjistit, které potraviny vám škodí a vyvolávají negativní reakci.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací