Potravinové alergie: Přinášíme vám 7 nejčastějších typů

Potravinové alergie se během posledních let stávají stále větší součástí našich životů. Nejčastěji jimi trpí nově narozená miminka a starší lidé. Jaké jsou nejčastější typy alergií?

Zdroj foto: Dmytro Zinkevych / Shutterstock.com

1.   Alergie na mléko

Alergií na mléko (laktózu) trpí zejména malé děti. Dobrou zprávou je, že většina dětí se této nepříjemné alergie postupně zbaví. Ovšem stále je tu 10 % lidí, kteří se alergií musí naučit žít. Příznaky mohou postihnout hned několik orgánů, nejčastěji se jedná o trávicí trakt, kůži a v některých případech může zasáhnout také dýchací cesty. Reakce se dostavují nejčastěji během první hodiny po požití laktózy.

Co bychom měli z jídelníčku vynechat?

  • Mléko,
  • smetanu,
  • sýry,
  • jogurty,
  • zmrzliny apod.

2.   Alergie na vejce

Slepičí vejce patří mezi další běžné alergeny. Nejčastější příčinou je právě bílkovina obsažená ve vaječném bílku, alergie na žloutek jsou minimální. Jedna z nejběžnějších reakcí probíhá v trávicím systému a reakce se dostavuje v závisloti na závažnosti. Kožní příznaky se projeví během několika minut, objevit se může také astma.

Co z jídelníčku vyřadit?

  • Zmrzliny,
  • dorty,
  • sněhové cukroví,
  • majonézy,
  • pěny z bílku apod.

3.   Alergie na lepek

Alergie na lepek, také známá jako celiakie, se nejčastěji projevuje v trávicím traktu, ve střevech. Postižení touto alergií trápí váhové úbytky, migrény a průjmy.

Které potraviny obsahují lepek?

  • Mouka,
  • chléb,
  • pečivo,
  • sušenky,
  • oves,
  • žito,
  • ječmen,
  • pivo,
  • konzervované polévky,
  • bujóny apod.
Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

4.   Alergie na ryby a plody moře

Je zřejmé, že alergie na ryby trápí zejména ty, kde je vysoká spotřeba ryb naprosto běžná. Ovšem ani u nás není alergie na ryby nic neobvyklého. Reakce je způsobena proteinem ve svalovině ryby. Nejpravděpodobnější reakce jsou pozorovány na kůži, mohou také ovlivnit trávicí soustavu. Výjimečně se může dostavit anafylaktický šok.

Které mořské plody nekonzumovat?

  • Uzené ryby,
  • tresky,
  • mořský jazyk,
  • korýše,
  • mlže.

5.   Alergie na ořechy

Mezi nejznámější alergie této sekce patří alergie na arašídy. Ačkoliv touto alergií trpí malé procento lidí, reakce na požití arašídových oříšků může být až smrtelná. Mezi běžné příznaky této alergie patří: puchýře v ústech, otok úst nebo jazyka, špatné polykání, dýchání, astma, anafylaxe.

Jaké ořechy jsou silně alergenní?

  • Arašídy (burské oříšky/buráky),
  • vlašské ořechy,
  • kešu,
  • pekanové ořechy.

Pozor si dejte také na oleje vyrobené z ořechů.

Zdroj foto: goffkein.pro / Shutterstock.com

6.   Alergie na sóju

Sója je součástí luštěnin, které se hojně používají v mnoha potravinářských výrobcích (například jako texturizer nebo přísada do hotových jídel). Reakce po požití mohou být mírné až životu nebezpečné – a vyznačují se například silnou bolestí hlavy, hormonálními a trávicími poruchami.

Které potraviny vynechat?

  • Sójovou omáčku,
  • sójové mléko,
  • sójovou mouku,
  • tofu,
  • kondenzované polévky a omáčky apod.

7.   Alergie na celer

V posledních letech se velmi rozšířila alergie na celer, který se také řadí mezi alergeny. Reakce se projevují svěděním nebo brněním v ústech nebo v krku, což může vést ke kopřivce a může postihnout jakoukoli část těla.

Je také potřeba zmínit, že lidé často zaměňují pojmy alergie a intolerance. Alergie znamená, že člověk je přecitlivělý na určitou látku, která po požití vyvolává reakci v jakékoli části lidského těla. Intolerance neboli nesnášenlivost ovlivňuje především trávicí systém, čímž postupně naruší další funkce lidského těla.

A co vy? Patříte mezi ty, kterým se alergie nevyhnula ani v dospělosti? Jaké potravinové alergie ještě znáte?

Zdroj: healthline.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.