Luxusní Croquembouche – Recept na pohledný dezert

Croquembouche se výborně vyjímá na slavnostně prostřeném stole a zaručeně každého hosta okouzlí. Vyzkoušejte francouzský dezert zvaný croquembouche, neboli křupající dezert.

Sledujete kuchařské a cukrářské soutěže a několikrát vás již napadlo, že byste si doma připravili netradiční dezert?

Co je croquembouche?

Croquembouche je francouzský dezert, který se skládá z větrníčků elegantně poskládaných na sebe do tvaru kužele. Kromě dokonalého odpalovaného těsta je důležité mini větrníčky, nebo chcete-li profiterolky či profiteroles, následně precizně poskládat do elegantního válce a na závěr ještě dozdobit karamelem.

Při přípravě tradičního francouzského receptu je nutné čelit řadě výzev, pokud však dodržíte postup, určitě se vám povede.

Recept na croquembouche

Obtížnost:AdvancedČas přípravy: 5 minutČas vaření: 30 minutCelkový čas:2 hodiny Porce:20 porce

Samotný postup vyžaduje pořádnou dávku soustředění a zručnosti, ale odměnou vám bude luxusní croquembouche dezert, od kterého nikdo nebude chtít odvrátit zrak.

Ingredience

  • Ingredience na vanilkový krém

Postup přípravy

  1. 250 ml vody vlijte do hrnce, přidejte 100g másla, špetku soli a začněte pomalu zahřívat na plotýnce.
  2. Když se máslo rozpustí a tekutina začne vřít, odstavte na chvilku hrnec z plamene a naráz do něj přidejte 150 g mouky.
  3. Obsah hrnce pečlivě míchejte a vraťte zpět na nízký až střední plamen.
  4. Jakmile začne hmota v hrnci připomínat hladkou hroudu, blížíte se k cíli.
  5. Těsto nepřestávejte míchat a odstavte z plotny až tehdy, kdy se vám na dně hrnce vytvoří slabá vrstva od vypáleného těsta.
  6. Po sundání hrnce z plotny můžete těsto přemístit do mísy, kde trochu zchladne.
  7. Ve chvíli, kdy se těsta můžete dotknout rukou a má podobnou teplotu jako vy, postupně přidejte 4 vejce a důkladné to promíchejte.
  8. Než se pustíte do tvorby profiterolek, nechte si rozehřát troubu na 200 °C.
  9. Plech si vystelte pečícím papírem a s pomocí cukrářského sáčku na něj začněte tvořit malé hromádky. Důležité je, aby všechny hroudičky byly stejně velké.
  10. Plech pak vložte do předehřáté trouby a nechte péct dozlatova (asi 15 minut).
  11. Během pečení troubu neotvírejte a obrňte se trpělivostí. Pokud zezlátnou dříve, snižte teplotu na 170 °C. Ve chvíli, kdy budou větrníčky krásně zlatavé, je vyndejte z trouby.
  12. Po vyndání profiterolek z trouby je položte na mřížku a nechte je vychladnout. Zatímco budete čekat, až profiterolky zchladnou, připravte si vanilkový krém (pokud chcete experimentovat vyberte si jiný krém.)
  13. Připravte si vanlikový krém:
    1. Mléko vlijte do hrnce a přidejte cukr, vanilkový lusk, žloutky a lžíci mouky.
    2. Vařte na mírném plameni do zhoustnutí.
    3. Jakmile bude krém dostatečně hustý, sundejte hrnec z plotýnky a nechte vychladnout.
    4. Do vychladlého krému vmíchejte máslo a máte hotovo.
  14. Studené mini větrníčky naplňte vanilkovým krémem s pomocí cukrářského sáčku.
  15. Až naplníte i poslední profiterolku, čeká vás další výzva. Tou není nic jiného než vytvoření perfektního karamelu, který využijete jako lepidlo při stavení croquembouche.
  16. Všechny profiterolky k sobě přilepte karamelem a nezapomeňte si vytvořit stabilní a pevné základy.
  17. Aby celý dezert působil slavnostně, ozdobte ho karamelovými vlasy. Ty se vytvoří z chladnoucího karamelu, který se táhne za vidličkou. Ovšem počítejte s tím, že tyto vlasy z klasického karamelu kvůli vlhkosti vzduchu nevydrží na větrníčkách dlouho, a proto dezert podávejte ihned, případně před akcí nachystejte karamelové vlasy a obalte jimi celý válec těsně před podáváním.

Doporučujeme: Připravte si francouzské palačinky Crêpes

Jak zkaramelizovat cukr?

Při stavbě věže je nutné bravurně zvládnout přípravu karamelu. Jak se tohoto úkolu zhostit se ctí? Dno pánve zakryjte vrstvou krupicového cukru a přidejte 2 lžíce vody. Takto nechte vznikat karamel na mírném plameni a k promíchání používejte pouze pánev, kterou otáčejte s pomocí zápěstí. Jakmile se všechen cukr rozpustí, zůstane na pánvi hnědý karamel, jenž je připraven k použití.

Tipy a triky na přípravu croquembouche

Při přípravě croquembouche se může pokazit opravdu hodně věcí. Proto si pečlivě projděte následující tipy a triky.

  • Vajíčka nepřidávejte do horkého těsta, ale naopak si dejte načas. Pokud byste totiž vajíčka přidali do těsta ještě na hořáku, s největší pravděpodobností by se srazila a museli byste začít nanovo.
  • Pokud jste pečliví a dáváte si při pečení a stavění pyramidy načas, karamel si připravte na několikrát. Musíte s ním totiž pracovat poměrně rychle, než ztuhne.
  • Dejte si pozor na otvírání dvířek od trouby během pečení profiterolek. Každým otevřením riskujete, že vám těsto spadne a větrníčky nevyběhnou. Otvírejte je tedy skutečně až po uplynutí 15 minut.
  • Větrníčky můžete naplnit také Nutellou.

Pokud máte v oblibě francouzské recepty, určitě vyzkoušejte tradiční Crème Brûlée.

Zdroj: marmiton.org, ricardocuisine.com

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.