Francouzské palačinky: Recept na pravé Crêpes

Francouzské palačinky Crêpes jsou skvělou volbou pokud máte rádi zahraniční jídla a kuchyně. Připravte si recept na pravé francouzské palačinky rychle a jednoduše. Zkoušejte nová jídla!

francouzské palačinky
Zdroj foto: Katarzyna Hurova / Shutterstock.com

Francie dokonce považuje palačinky za svoje vlastní národní jídlo, neboť recept pochází z francouzské Bretaně. Francouzské palačinky crêpe či crêpes (čti krepé) a vyznačují se tím, že jsou velmi tenké a mají lahodnou máslovou příchuť. Jsou vhodné k snídani, obědu, nebo také pokud si chcete připravit lahodnou večeři.

Co znamená francouzské slovo crêpes?

Český význam je palačinky, možná jste si to také mysleli.

Recept na francouzské palačinky Crêpes

Připravte si jednoduché francouzské palačinky. Recept je pro přibližně 6 porcí palačinek, záleží na tom jakou tloušťku palačinek máte rádi. Připravili sme pro vás recept, kde se palačinky netrhají a nelepí. Hodně to závisí na typu pánve, na které je připravujete. Často se připravují francouzské palačinky na palacinkovači, ten se vám však vyplatí jenom tehdy, pokud je připravujete pravidelně.

Suroviny

  • 250 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 0,5 litru mléka
  • 100 g másla (do těsta)
  • 50 g cukru
  • špetičku soli.

Na smažení půl kostky másla a na zdobení ovoce, čokoládová poleva, strouhaná čokoláda.

Postup

  1. Smícháme mouku, vejce a po troškách přidáváme mléko a rozpuštěné máslo. Nakonec ještě cukr a sůl. Vymícháme hlaďounké, vláčné těsto.
  2. Mezitím si na pánvičce rozpustíme kousek másla a na něm smažíme (po obou stranách) co možná nejtenčí palačinky.
  3. Hotové je jen tak „ledabyle“ stočíme či přeložíme a podáváme s čerstvým ovocem, zdobené čokoládovou polevou a strouhanou čokoládou.
  4. Pokud bychom chtěli mít francouzské palačinky opravdu francouzské, pak je před stočením jen pocukrujeme a pokapeme citronovou šťávou.

Pokud si je chcete vylepšit, určitě vám bude bude chutit francouzská palačinka na slano plněné třeba špenátem, šunkou, nebo houbami.

Francouzské palačinky bez mléka?

Pokud nechcete nebo nemůžete konzumovat mléko, můžete si je crepes připravit bez mléka. Čím tedy nahradit mléko u palačinek? Můžete využít rostlinné mléko, použít čistou vodu (nebo také minerální), bílý jogurt, přidat do těsta více oleje nebo použít o dve tři vejce více.


Další oblíbené recepty na palačinky

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.