Vietnamské Bun Bo Nam Bo. Připravte si tradiční recept

Tradiční vietnamský pokrm Bun Bo Nam Bo ovládl asijská bistra a restaurace. Vychutnejte si typické asijské chutě a připravte si pokrm podle jednoduchého receptu.

Bun Bo Nam Bo patří mezi nejoblíbenější vietnamské pokrmy u nás. Jeho základem jsou nudle a hovězí maso v kombinaci s typickými asijskými sladkokyselými chutěmi. Inspirujte se receptem na jídlo, které je zdravé, ale také velmi lahodné.

Co je Bun Bo Nam Bo

Pokrm Bun Bo Nam Bo je vietnamská specialita, kterou si můžeme doslova přeložit jako “nudle s hovězím masem z jihu”. Jak již sám název napovídá, hlavní ingrediencí jsou rýžové nudle, které se společně se smaženým hovězím masem balí do listů bylinek, které najdete přímo na talíři.

Bun bo nam bo recept
Zdroj foto: Petr Tran / Shutterstock.com

Co Bun Bo Nam Bo znamená?

Abyste lépe porozuměli tomuto tradičnímu vietnamskému pokrmu, seznamte se s jednotlivými slovy v jeho názvu.

  • Bun – nudle
  • Bo – hovězí maso
  • Nam Bo – bývalá francouzská kolonie nacházející se na jihu Vietnamu, tzv. Kočinčína

Celý název tedy skutečně znamená nudle a hovězí maso z jižního Vietnamu.

Jak se správně píše název?

V asijských a českých restauracích, kde tento pokrm připravují se můžete setkat s počeštěným názvem “Bun Bo Nam Bo”, ovšem správně se název pokrmu píše “Bún bò Nam Bộ”. Můžete narazit také na velmi podobné názvy, jako je Bún bò khô, což je varianta nasucho a Bún bò xào, varianta s hovězím masem, které je restované.

Recept na Bun Bo Nam Bo

Obtížnost:IntermediateČas přípravy:1 hodina 10 minutČas vaření: 20 minutCelkový čas:1 hodina 30 minutPorce:4 porce

Domácí Bun Bo Nam Bo může chutnat stejně skvěle, jako to v restauraci. Recept je trochu složitější a pracnější, ale rozhodně stojí za to.

Ingredience

  • Ingredience na zálivku

Postup přípravy

  1. Maso očistěte a nakrájejte na velmi tenké plátky.
  2. Ve větší misce smíchejte rybí omáčku, trochu pepře a soli, prolisovaný česnek, olej, najemno nakrájenou citronovou trávu.
  3. Směs pořádně promíchejte a vložte do ní nakrájené maso.
  4. Maso nechte jednu hodinu marinovat.
  5. Zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké nudličky.
  6. Bylinky opláchněte pod tekoucí vodou.
  7. Arašídy vložte na pánev a opražte, následně je rozdrťte.
  8.  Připravte si nudle podle návodu.
  9.  Na řadě je Bun Bo Nam Bo omáčka, smíchejte veškeré suroviny a pořádně promíchejte.
  10. Na pánev nalijte olej a zahřejte. Zprudka na něm maso orestujte a dochuťte.
  11. Nachystejte si velkou mísu, do které vložte nudle, nakrájenou zeleninu, bylinky, mungo klíčky a maso. Vše zalijte zálivkou.
  12. Nakonec pokrm zasypte praženými arašídy.

Jak vylepšit recept?

  • Aby se nudle nelepily, propláchněte je po uvaření studenou vodou, a následně zase vodou horkou.
  • Pokrm můžete také servírovat tak, že všechny ingredience připravíte zvlášť do mističek, včetně připravené zálivky. 
  • Přidat můžete i smaženou šalotku (zakoupíte v obchodě), která pokrmu dodá vynikající chuť.

Jak jíst Bun Bo Nam Bo

Tento asijský pokrm si nejlépe vychutnáte, když do mísy vložíte jednu vrstvu surovin po druhé. Cílem je, aby se chutě navzájem prolínaly. A jak jíst Bun Bo Nam Bo? Jedině hůlkami.

Téměř všechna asijská jídla jsou oblíbená mezi příznivci zdravého životního stylu. Vzhledem k množství zelenině a bylinek patří Bun Bo Nam Bo mezi pokrmy, jejichž kalorie jsou nízké. Pokrm je vyvážený a velmi zdravý.

Jestliže se neodvažujete si pokrm připravit, Bun Bo Nam Bo v restauraci (Praha, Brno) to jistí. Dnes už ho připravuje i každé vietnamské bistro.

Zdroj: masterclass.com, wholesomepatisserie.com


Tipy na další asijské jídla

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.