Tajemství dokonalé chuti vařené rýže odhaleno aneb kupujeme rýžovar

Pamatujete si na dětská léta, kdy naše babičky vařívaly rýži “pod peřinou”? Kastrol lehce povařené rýže se zabalil do deky a ten se celý zastlal pod nadýchanou péřovou peřinu, ponechán svému osudu.  Do hodinky bylo navařeno. Výsledkem byla výborná, sypká rýže, jenž voněla celým domem.

Postupem několika dalších let začaly mizet z domácností péřové peřiny a s nimi i „vaření“ rýže pod nimi. Přišlo období, kdy spotřeba této obiloviny začala dokonce klesat a pak se jednoho dne na trhu objevila rýže pytlíková. Od toho dne nastal doslova rýžový boom. Všichni vařili jen rýži ve varných sáčcích, až to došlo tak daleko, že se z ní stalo nedostatkové zboží. Naštěstí toto období brzy pominulo, zájem o klasickou rýži začal zase vzrůstat a s ním i podvědomé hledání způsobu, jehož výsledkem bude chuť rýže podobné té „zpod peřiny“.

Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Nový pomocníkem se stává “rýžovar”

Najednou kde se vzal, tu se vzal, objevil se v naší zemi rýžovar. Pro mnoho lidí zpočátku jen další „zbytečnost“ do kuchyně, která po prvotním poblouznění, bude pouze zabírat místo na polici. Čas ale ukázal, že rýže uvařená v rýžovaru, se té babičkovské náramně podobá, a bylo jen otázkou času, kdy se přístroj zařadí mezi oblíbené kuchyňské pomocníky.

Možná jste někdy navštívili některé z asijských bister a chutí jejich rýže jste byli doslova okouzleni. Vězte, že všichni do jednoho vaří rýži v rýžovarech. Je totiž vždy chuťově výborná, nadýchaná a její konzistence přímo ukázková. Chcete-li být mistrem prvotřídní rýže, pak stačí pořídit si kvalitní plodinu, zakoupit rýžovar a hody mohou začít.

Vařte rýži, je zdravá

Rýžovary fungují na principu vaření v páře při zachování potřebných minerálů a vitamínů, kterých rýže, zvláště ta přírodní, obsahuje velmi mnoho. Správně uvařená pak posiluje imunitní systém, odbourává z těla toxiny a dokonce prý zpomaluje stárnutí. Je dobrou volbou pro ty, co mají trávicí potíže, cukrovku, různé záněty či vysokou teplotu. Je nenadýmavá, lehce tělo odvodňuje a slouží jako prevence ledvinových kamenů. Pro svou jedinečnost a zdravotní benefity jí po právu patří první příčky v pomyslném žebříčku populárních příloh. Od roku 2015 spotřeba rýže v naší zemi trvale stoupá a v současně době dosahuje na člověka 5,8 kg za rok. Na celé zeměkouli se rýží dokonce živí celá jedna polovina lidstva.

Zdroj foto: gkrphoto / Shutterstock.com

Vybíráme rýžovar

Ale zpět k hrnci, který celou práci spolehlivě odvede za vás a ještě k tomu „na jedničku“.  Rýžovar sám rozpozná, jak dlouho je potřeba rýži vařit, aby nedošlo k jejímu převaření, ohlídá potřebné množství vody a po dovaření udržuje dál v teple. Součástí snad všech těchto zařízení je lžíce, odměrka, špachtle na rýži a parní koš. Na trhu je velká nabídka těchto pomocníků a mnohdy není jednoduché se v ní orientovat. Funkce rýžovarů bývá různá v závislosti na tom, jaký typ hrnce si koupíte.  Abyste s výběrem, jak se říká „nešlápli vedle“, pomůžeme vám zaměřit se na jeho prvořadé vlastnosti a funkce tak, abyste na jejich základě vybrali kuchyňského pomocníka, se kterým bude radost spolupracovat a ani po čase se z něj nestane jen další „pomahač“ odložený na nejvyšší polici ve spíži, kde bude roky čekat na svůj nikdy neuskutečněný comeback.

Hezky popořadě si probereme všechny důležitá vlastnosti rýžovaru, abyste věděli, jaké jsou možnosti výběru, a také co všechno hrnec může umět.

Příkon ovlivňuje výkon rýžovaru

U rýžovaru se příkon pohybuje od 300 do 1500 W. Tady, stejně jako u jiných spotřebičů, platí pravidlo, že příkon ovlivňuje výkon a čím vyšší příkon, tím vyšší efektivita přístroje.

Objem hrnce pro dostatečné množství pokrmu

Objem hrnce je rozhodující, abyste uvařili dostatečné množství rýže pro všechny vaše hosty. Na trhu objevíte hrnce o objemu od 0,5 litru až do 5 litrů. Pokud si nejste jisti, kolik litrů je počet vhodný pro vaši rodinu, řiďte se níže uvedenou orientační tabulkou.

Objem hrnce / max. množství rýže Počet osob
Do 1 litru / 800 g 2-4
1 – 2,5 litru / 700 až 1500 g 4-6
2,5 – 5 litru / 1500 až 2500 g více než 6 osob

Rozměry rýžovaru závisí nejen na objemu, ale i na designovém a technickém zpracování spotřebiče, ale v průměru se jedná o velikost 280 x 260 x 250 mm.

Udržení teploty, pojistka proti přehřátí a automatické vypnutí

Po dovaření pokrmu se přístroj automaticky přepne do režimu KeepWarm, což je udržování teploty pokrmu. Vzhledem k tomu, že má v sobě zabudovánu ochranu proti přehřátí a nemůže nikdy dojít k vyvaření vody, tudíž celý proces vaření je plně automatický a není potřeba ho hlídat.

Druh materiálu rozhoduje o ceně i kvalitě

Samotné tělo rýžovaru je nejčastěji zhotoveno z těchto materiálů:

  • plast – nejčastější varianta, jež se dobře udržuje, je levná, ale také nejméně vydrží,
  • nerez – působí honosně, je odolný proti poškození, hůře se udržuje.Vyjímatelná nádoba rýžovaru bývá ošetřena nepřilnavým povrchem, díky němuž se na její strany rýže nelepí.

Co ještě rýžovar umí

Kromě primárních funkcí, kterými je vaření rýže a její udržování v teplém stavu, mívají tato zařízení ještě další „vymoženosti“. Patří mezi ně zejména:

  • dušení (suroviny je pozvolna dusí ve vlastní šťávě,
  • parní vaření (zdravé vaření za pomocí páry).
Zdroj foto: Teerapong Teerapong / Shutterstock.com

Rýžovary do mikrovlnky se hodí na chatu

Kromě elektrických rýžovarů existují i přístroje, jež nepracují na principu zapojení do elektrické sítě. Jde v podstatě o plastovou nebo silikonovou nádobu, která se naplní rýží a vodou a mikrovlnná trouba odvede svou práci. Je to jednoduchá alternativa elektrického rýžovaru, která zvládne uvařit rýži i zeleninu, ale chuť není taková, jaká by se očekávala. Vzhledem k jeho nízké pořizovací ceně jej lze doporučit například pro občasné použití např. na chalupě či chatě.

Chytré rýžovary ovládané smartfony

Hitem této doby se stávají tzv. chytré rýžovary, jenž propojením s aplikací v chytrém telefonu či tabletu, umožňují ovládání na dálku a další moderní funkce, jako skenování čárového kódu rýže pro automatické nastavení optimálního programu pro vaření daného druhu nebo funkci odloženého startu. Aplikace disponují stovkami receptů, pomocí kterých zde připravíte nejen rýži, ale i maso, zeleninu, obilné kaše a mnoho dalšího. Nevýhodou těchto přístrojů je jejich vysoká pořizovací cena.

Zdroj foto: pixs4u / Shutterstock.com

Ceny prodávaných rýžovarů

Cena vždy patří k významným parametrům výběru zboží. U rýžovaru je to stejné, ale naštěstí patří tento přístroj k těm cenově „snesitelnějším“. Vše můžeme rozdělit do 3 kategorií:

  • Od 400 do 1000 Kč:
    Jednoduché rýžovary pouze s jednou funkcí. Ty nejlevnější z nich dokonce nemají ani funkce Start a Stop a pracují na principu zasunutí do zásuvky.
  • Od 1000 do 3000 Kč:
    Toto je zlatý střed, který uspokojí každého spotřebitele jak svými funkcemi a vlastnostmi, tak i odolností a bezpečností.
  • Nad 3000 Kč:
    Přístroje vhodné pro více náročné zákazníky a profesionální použití.

Oblíbenými značkami napříč všemi cenovými kategoriemi jsou značky ECG, Gastroback, Rohnson, Xiaomi, Sharp, Klarstein, Sencor, Vinago a Bartscher.

Zdroj foto: New Africa / Shutterstock.com

Údržba je neméně důležitá

Od moderních přístrojů se očekává nejen snadná příprava rýže, ale také jednoduchá následná údržba. Pokud vyberete typ s odnímatelnou vnitřní nádobou, pak si usnadníte nejen manipulaci při přípravě pokrmu, ale i při mytí. Navíc vyjímatelné nádoby můžete dát bez problému do myčky. Nejdelší životnost má bezesporu nerezová ocel a z hlediska údržby nepřilnavý teflonový povlak, který určitě oceníte.

Příprava rýže v rýžovaru

Abyste měli představu, jak snadná je příprava rýže v rýžovaru, tady je její návod:

  • rýži důkladně propláchneme, až bude vytékat čirá voda,
  • rýži a vodu vložíme do nádoby rýžovaru nejčastěji v poměru 1 : 2,
  • přidáme sůl, případně další dochucovadla,
  • rýžovar zavřeme a spustíme, popř. zapneme příslušný program. Celý proces trvá cca 30 minut,
  • po skončení vaření se přístroj sám vypne a většina z nich udržuje rýži teplou.
Zdroj foto: Nata Bene / Shutterstock.com

Vychytávky pro vaření té nejlepší rýže

Na úplný závěr přidáme pár „vychytávek“ navíc:

  • Nikdy nezapomeneme předem rýži propláchnout, výjimkou tvoří pouze některé speciální rýže.
  • Rýži solíme zásadně předem, jinak zrna popraskají a uvolněný škrob způsobí slepení či „osliznutí“ rýže.
  • Rýži je nutné vařit pomalým, velmi mírným tempem, žádný spěch, jen tak bude její výsledek stoprocentní.
  • Po vypnutí rýžovaru nikdy hned neotevíráme hrnec, ale až po deseti minutách pro získání většího aroma a chuti rýže.

Ať už se rýžovar stane vaším novým členem rodiny, či budete i nadále pokračovat ve vašem zaběhnutém způsobu přípravy rýže, přejeme spoustu příjemně strávených chvil při vaření.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací