Blesková krupicová polévka – Snadný recept

Krupicová polévka je doslova bleskovka, proto je tak oblíbená. Stačí použít pár ingrediencí a tradiční polévka je na stole. Přinášíme rychlý recept, který zvládne každý.

Krupicová polévka má v české kuchyní své nenahraditelné místo. Hlavní složkou této polévky je krupice, ať už ta obyčejná, nebo jemná krupička pro děti. Další ingredience závisí na vás a tom, co dům dal. Vzhledem k tomu, jak moc je univerzální, můžete do ní přidat prakticky cokoliv.

Inspirujte se rychlým receptem, který si zapamatujete raz dva.

Recept na krupicovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 20 minutCelkový čas: 30 minutPorce:4 porce

Krupicová polévka s vejcem patří mezi tradiční a rychlé polévky, které se zavděčí, když zrovna nestíháte připravit nic jiného. Je rychlá a nenáročná, nepotřebujete mnoho surovin a děti ji zbožňují.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka.
  2. Nakrájenou mrkev vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu.
  3. Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo.
  4. Do másla přidejte krupici a míchejte.
  5. Jakmile krupice začne hnědnout, přidejte do ní vejce, pořádně promíchejte a všechno vložte do hrnce s vodou – dejte si pozor, aby se krupice nespálila.
  6. Polévku pořádně promíchejte, dochuťte dle libosti a vařte ještě 5 minut.
  7. Nakonec do polévky přidejte čerstvou nasekanou petrželovou nať nebo pažitku.

Doporučujeme: Připravte si také bleskovou mlékovou polévku, kterou milují i děti.

Jak vylepšit polévku z krupice?

Polévka krupicová bude chutnat o mnoho lépe, když ji připravíte ze samotného vývaru, proto mějte vždy v mrazáku pár vývarů navíc.

Krupicová polévka pro děti bude mnohem jemnější, když obyčejnou krupici vyměníte za dětskou krupičku, která je velmi jemná.

Do polévky můžete přidat i další druhy zeleniny, bude tak o něco více výživnější.

krupicová polévka s vejcem
Zdroj foto: Marcelo_Krelling / Shutterstock.com

TIP: Jak zahustit polévku: 7 tipů na zahuštění polévky

Jaké druhy krupice známe

Je jasné, že krupice se nejvíce využívá v kuchyni. Získává se semletím tvrdé pšenice a je rozdělena na několik druhů. Právě dle tvrdosti obilniny. Známe krupici:

  • hrubou,
  • jemnou,
  • jemně dehydrovanou,
  • semolinovou – z této krupice se vyrábí například i těstoviny.

Nejoblíbenějším pokrmem je samostatná dětská krupice, která se sladí skořicí, kakaem či vanilkovým cukrem. Nicméně může se používat i k samostatnému zahuštění polévek namísto mouky, či k výrobě krupicových noků, halušek či knedlíků.

Zdroj: delicious.com.au, bonappetit.com


Další tipy na polévky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.