Mléková polévka – Bleskový recept

Mléková polévka, známá jako mlíkovka nebo kyselka, jak už název vypovídá, je pokrm, ve kterém hraje hlavní roli mléko. Již naše babičky na ni nedaly dopustit – je to lahodná a rychlá varianta jídla, které zasytí.

Mlíkovka – jak na ní?

Do základu, do mléka, se přidají další ingredience, jako je krupice, rýže, nudle nebo zelenina. Polévku si můžete připravit jak nasladko (mléko obsahuje hodně laktózy, která je přirozeně nasládlá), tak naslano.

Je pravda, že v každém regionu se mléková polévka připravuje jinak. Jaké jsou její základní varianty?

  • Rýžová mléčná polévka – v mléce vaříte rýži, dokud nenasaje většinu tekutiny. Dochutíte vanilkovým cukrem. Tato polévka se může podávat jak studená, tak teplá.
  • Mléková polévka s nudlemi – Uvařte nudle a zalejte je horkým mlékem. Ochuťte dle preferencí – buď nasladko, nebo naslano.
  • Mléková polévka s bramborem – Uvařte brambory, zalejte je mlékem a zeleninovým vývarem. Okořeňte dle vlastní chuti.
  • Zeleninová mléčná polévka – Zeleninu dle chuti uvařte v mléce a rozmixujete dohladka.

Co dělat, aby mléko nevykypělo?

Aby vám mléko takzvaně „neuteklo“, je potřeba dát pozor, abyste jej do polévky nalévali pomalu a postupně, nikdy naráz, aby se rychle nezahřálo. Polévku také nikdy nezahřívejte na maximální teplotě, zahřátí by bylo opět moc rychlé. Volte střední, nebo nízkou teplotu. Také je potřeba neustále polévku promíchávat a kontrolovat, zda se mléko moc nevaří. Co se týče hrnce, je lepší použít ten s tlustým dnem a také přidat pokličku. Pokud vám mléko stále utíká, zasypte jej trochou hladké mouky. To tekutinu trochu zahustí a zabrání tak překypění. Nebo namísto mouky můžete do polévky (je li to vhodné) zašlehat vajíčko.

Recept na mlékovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 5 minutČas vaření: 20 minutCelkový čas: 25 minutPorce:4 porce

Překvapte své děti klasikou našich babiček. Příprava je jednoduchá a rychlá.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Ve velkém hrnci nechte zahřát mléko do téměř varu. Mezitím si připravte hrnek krupice.
  2. Jakmile mléko začne vařit, za stálého míchání postupně přisypávejte krupici. Míchejte, aby se krupice dobře rozmíchala a nevznikly hrudky.
  3. Přidejte špetku soli a za stálého míchání nechte polévku vařit na mírném ohni. Míchejte pravidelně, aby se krupice nepřipálila na dno hrnce.
  4. Když je krupice uvařená a polévka zhoustla, přidejte cukr dle své chuti. Můžete přidat i skořici nebo vanilkový cukr pro dochucení.
  5. Polévku nechte povařit ještě několik minut za občasného míchání, abyste dosáhli požadované konzistence. Pokud je příliš hustá, můžete přidat trochu mléka. Na závěr můžete přidat malý kousek másla, aby byla krémovější.
  6. Hotovou mlékovou polévku můžete podávat teplou, posypanou skořicí nebo vanilkovým cukrem, podle preference.

Jak vylepšit mlékovou polévku?

Přidejte do polévky ovoce dle preferencí – ať už čerstvé či sušené, jako například rozinky, banány, jablka. Tak bude vaše nejlepší mléková polévka ještě přirozeně sladší a chutnější. Chcete exotický nádech? Nastrouhejte do polévky citronovou či pomerančovou kůru.

Experimentujte s kořením. Rozhodně nešlápnete vedle, když do polévky přidáte badyán, muškátový oříšek či kardamom. Pokud připravujete mlékovou polévku naslano, nastrouhejte do ní mrkev nebo cuketu pro větší výživovou hodnotu.

V případě, že připravujete polévku nasladko, můžete použít aromatizované mléko. Například mandlové či kokosové. Neslaďte pouze cukrem. Použijte med či javorový sirup.

Vyměňte krupici za jinou alternativu, jako je například quinoa, jáhly či kroupy.

Pro koho není vhodná mléková polévka?

Samozrejmě tahle polévka není vhodná pro všechny. Neměli by ji konzumovat:

  • lidé s intolerancí laktózy,
  • lidé s alergií na mléčný protein,
  • vegani a lidé na bezmléčné dietě,
  • lidé s poruchami trávení,
  • lidé s dietním omezením.

Zdroj: polonist.com, thespruceeats.com

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.