Co je jablečný ocet a k čemu ho lze použít?

Klasický ocet zná asi úplně každý.  Ale co jablečný? Možná víte, že něco takového existuje, ale vlastně nevíte, co to je. Natož abyste měli povědomí o tom, co všechno dokáže nebo k čemu ho lze využít. Někdo používá jablečný ocet pro dochucení salátů, jiný ho s oblibou přidává třeba do zelí. Využití jablečného octa je ale daleko pestřejší a zajímavější. Stejně jako jeho účinky!

Sázely na něho už naše babičky

Jablečný ocet rozhodně není žádná novinka. Sázely na něho už naše babičky, které dokázaly ocenit jeho prospěch pro naše zdraví. O jablečném octu byste měli vědět, že je to pomocník při celé řadě neduhů – používá se například i tehdy, kdy se chcete zbavit nebezpečného břišního tuku. Mnoho žen i mužů na něho spoléhá při hubnutí.

Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Pozor na kvalitu

Asi jako u všeho, i u jablečného octu můžete narazit na různorodou kvalitu. Není ocet jako ocet a nutno zmínit, že v obchodě jen stěží natrefíte na kdovíjakou kvalitu. Nejlepší volbou je nepasterizovaný a nefiltrovaný jablečný ocet, který pořídíte v obchodech se zdravou výživou, nebo mezi biopotravinami.

Vyrábí se z jablečné šťávy. Ta se nechává dvakrát řízeně fermentovat, díky čemuž se v něm poté nachází mnoho enzymů, minerálů a vitamínů. Najdete v něm mimo jiné také vlákninu, která je pro naše tělo velmi důležitá. Měli byste vědět, že jablečný ocet jako jediný ocet ze všech nezpůsobuje překyselení organismu.

Poznejte účinky jablečného octu

Jablečný ocet je považován za elixír pro zdraví. Jeho účinky vás mile překvapí – je toho totiž poměrně dost, co tenhle malý zázrak dokáže. Pyšní se nejen antibakteriálními, ale také antimykotickými účinky, působí mimo jiné jako přírodní antibiotikům. Podporuje trávení, napomáhá také při štěpení tuků, takže se na něho lze spolehnout i tehdy, kdy se snažíte zhubnout.

Pokud budete jablečný ocet užívat pravidelně, podpoříte také imunitní systém. Ženy ocení, že má pozitivní vliv na pleť, která působí jasnější a má svěží barvu.

Jak se užívá?

Rozhodnete-li se na vlastní kůži vyzkoušet jablečný ocet, dávkování bude jedna z věcí, která vás určitě bude zajímat. Nejlépe uděláte, když budete jablečný ocet užívat hned po ránu na lačný žaludek. Stačí smíchat dvě lžíce jablečného octa s 250 mi teplé vody a následně tuhle směs vypít po menších doušcích. Rozhodně to do sebe nemusíte tzv. „oklopit“.

Pokud vám to nebude chutnat, je možné pomoci si trochou medu. I med prospívá zdraví, proto rozhodně ničemu neuškodí. Navíc vám třeba pomůže s chutí, je totiž pravda, že jablečný ocet nemusí nutně zachutnat každému.

Zdroj foto: yingko / Shutterstock.com

Recept na jablečný ocet

Chcete poradit, jak vyrobit jablečný ocet? V tom případě jste na správném místě! Určitě vás potěší, že ho zvládne vyrobit každý a k tomu všemu za pár korun. Tady máte recept na domácí jablečný ocet. Určitě ho zkuste!

Vezměte kilo jablek. Pořádně je omyjte pod teplou vodou. Nemusíte je loupat, klidně i se slupkou – tenhle recept na jablečný ocet neřeší, jestli na jablkách necháte slupky nebo ne. Jablka nastrouhejte nahrubo, vložte do pětilitrové sklenice a zalijte studenou vodou asi 5 centimetrů pod okraj sklenice. Následně přiklopte talířkem a nechte v teple. Dvakrát během dne obsah sklenice promíchejte.

Takto postupujte zhruba 10 dní. Jakmile uvidíte, že jablka přestala kvasit, můžete šťávu přecedit přes hrubší nerezové sítko. Šťávu nalijte zpět do pořádně vymyté sklenice, přikryjte a odstavte na další 3 týdny do chladu. Během této doby se šťáva zbarví do žlutohnědého odstínu. Po uplynutí tří týdnů šťávu opět přeceďte, nalijte do lahví, zazátkuje a skladujte v chladu. Právě jste zvládli vyrobit jablečný ocet, recept bez cukru si zamilujete, je to fakt hračka.

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely SouhlasímVíce informací