Originál čevabčiči – Tradiční recept z mletého masa

Čevabčiči je delikatesa z turkických oblastí, která vznikla z původního kebabu a postupně se rozšířila na Balkán. Dnes tuto skvělou pochoutku milují lidé po celém světě, a také díky tomu vzniklo mnoho variací.

To nejlepší recept na čevabčiči si můžete bez problémů připravit i u vás doma. Zkuste tradiční originální recept, který je jednoduchý, levný, a hlavně vynikající.

Čevabčiči recept
Zdroj obrázku: cestyposvete / Shutterstock.com

Co je čevabčiči?

Čevabčiči (ozn. také čevapčiči, přičemž upotřebit můžete obě varianty), je typicky turkické jídlo, jehož domovinou je Srbsko a Balkán obecně. Jedná se o podlouhlé kousky kořeněného mletého masa o stejné velikosti. Můžete je jíst smažené na špejli, a to buď na grilu nebo jednoduše v pánvi či v troubě.

Vědeli jste že: Bulharské čevapčiči obsahuje koření čubrica, které se originálně skládá ze saturejky, pískavice a někdy i chilli.

Co obsahuje klasické čevabčiči

Jeho podoba se přenáší z generace na generaci už několik století a nikdy neztratilo ze své výjimečnosti. Originální čevabčiči (jelikož se dělá právě v Srbsku) se dělá z jehněčího masa. Pokud jej však chcete nahradit jiným druhem masa, zvolíte vepřové, hovězí nebo jejich směs. Dalšími přísadami jsou mletá paprika, česnek, cibule, pepř a sůl, a také chilli a majoránkaZ uvedeného vyplývá, že maso žádné zvláštní přísady již neobsahuje a je jen výrazně okořeněno.

  1. Jaké maso na čevabčiči?

    Základem tohoto skvělého pokrmu je mleté maso. Vytvořit je můžete nejen z hovězího, ale také z vepřového nebo ze směsi těchto dvou typů masa. Nejčastěji jehněčí, které se válí do malých šišek. V zahraničí je pravidlem, že se dělá na grilu a podává se k němu ajvar a červená cibule.

  2. Jak servírovat čevabčiči?

    U nás ho připravujeme na pánvi a servírujeme ho s plnotučnou hořčicí a jemně nakrájenou cibulí. Jako přílohu volíme brambory nebo čerstvý chléb. Tuto skvělou pochoutku si můžete připravit i doma, protože recept je velmi jednoduchý a zvládne ho i začínající kuchař či kuchařka.

Recept na čevabčiči

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutČas vaření: 40 minutCelkový čas:1 hodina 10 minutPorce:4 porce

Připravte si nejlepší čevabčiči z mletého masa, snadný recept ze základních surovin.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájíme velmi nadrobno a smícháme ji ve větší nádobě s masem.
  2. Poté přidáme rozdrcený česnek, sladkou papriku, černý pepř, sůl, pálivou papriku a majoránku.
  3. Vše důkladně promíchejte, aby se použité ingredience pořádně smíchaly.
  4. Směs nechte asi hodinu odležet v ledničce.
  5. Poté z ní vytvarujte malé válečky.
  6. Můžete je za stálého otáčení péct na grilu nebo smažit na pánvi. Maso by na povrchu mělo být opečené. Takto pečené čevabčiči by mělo být uvnitř krásně růžové.

TIP: Můžete také připravit čevabčiči v troubě. Stačí když do zapekací mísy uložíte vytvořené šulky a dáte zapéct 40 minut na 200 °C.

Dejte pozor na to, abyste tuto pochoutku nepřesolili, nebo aby naopak nebyla planá. Raději připravené maso před smažením ochutnejte.

Tipy na vylepšení čevabčiči

Nejšťavnatější a nejchutnější je „vylepšená“ verze čevabčiči, obalená tenkými proužky slaniny.

  • Plátky slaniny, které v receptu použijete, by měly být co nejtenčí, proto je dobré nechat si slaninu nakrájet přímo v obchodě. Pokud je vámi vybraná slanina tlustá, budete ji muset nakrájet na co nejtenčí doma, a to bývá občas problém.
  • Klobásky z mletého masa jemně omotejte stužkami slaniny.
  • Na suchou pánev dejte čevabčiči již obalené ve slanině. Tuk v něm obsažený bude stačit na smažení.
  • Opečte jej ze všech stran, jemně otáčejte, aby se směs nerozpadla. Měly by mít zlatohnědou kůrku.

Čevabčiči ve slanině, ozdobené čerstvými bylinkami, jako je koriandr a rukola, můžeme podávat s různými omáčkami. Taky je můžete doplnit jen chlebem a hořčicí. Pochutnáte si v každém případě. Nám nezbývá než popřát dobrou chuť!

TIP: Výborným pokrmem je také sekana z mletého masa

4.8/5 - (11 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.