Žlučníková dieta: kdy ji dodržovat a jaké potraviny zahrnuje

Trápí vás žlučníkové kameny, zánět žlučníku či jste čerstvě po jeho operaci? Žlučníková dieta pomáhá zmírnit příznaky žlučníkových obtíží a nápomocná je i při rekonvalescenci po žlučníkové operaci. Z čeho se skládá a proč není od věci řídit se jí i pokud jste naprosto zdraví, to se dozvíte v následujících řádcích.

Zdroj foto: Emily frost / Shutterstock.com

Význam žlučníku pro lidské tělo

Žlučník je umístěn pod játry a jeho hlavní úlohou je koncentrovat a skladovat žluč, která je do něj dodávána z jater. Jakmile sníte cokoliv mastného, žlučník vypudí nahromaděnou žluč, která ve střevech pomůže s jeho trávením.

Onemocnění žlučníku

Nejčastějšími onemocněními žlučníku jsou:

  • žlučníkové kameny,
  • zánět,
  • písek/bahno (předstupeň vzniku žlučníkových kamenů).

Všechna onemocnění žlučníku jsou velice nepříjemná a poměrně bolestivá. Přičemž písek/bahno ve žlučníku je předstupněm žlučníkových kamenů.

Jezte zdravě

I pokud problémy se žlučníkem netrpíte, rozhodně vám neuškodí řídit se žlučníkovou dietou. Hlavní principy této diety jsou následující: omezit konzumaci smažených, tučných a kořeněných pokrmů. Co se koření a dochucovadel týče, rozhodně omezte konzumaci chilli papriček i koření, pálivé papriky, grilovacího koření, kari směsí, pepře, sójové omáčky, kečupu, hořčice, majonézy i tatarské omáčky. A teď několik tipů na potraviny, které naopak z jídelníčku určitě nevynechávejte:

  • oříšky,
  • čočku,
  • neslazené čaje a kávu,
  • čistou vodu,
  • rýži,
  • nízkotučné mléčné výrobky,
  • fazole,
  • tempeh,
  • tofu.

Preferujte čerstvé ovoce a zeleninu, jelikož jsou plné vlákniny a spousty dalších živin vhodných pro lidské tělo. Z mas dávejte přednost krůtímu, kuřecímu, králičímu, rybám a mořským plodům. Oleje preferujte kvalitní a zdravé, vyhýbejte se přepáleným tukům a sádlu.

Zdroj foto: HENADZI KlLENT / Shutterstock.com

Dostatečný přísun minerálů i vitaminů

Účinnou ochranou proti potížím se žlučníkem je dostatečný příjem vitaminů a minerálů. Nevynechávejte vápník, který se nachází nejenom v mléčných výrobcích, ale také v mastných rybách, kupříkladu sardinkách.

  • Dále se vápník vyskytuje také v sójovém a mandlovém mléce a v pomerančovém džusu bez přidaného cukru.
  • Neopomínejte ani hořčík, ten se hojně vyskytuje v oříšcích, banánech, rýži i avokádu.
  • A neméně důležitý je také vitamin C. Kromě citrusových plodů obsahují vitamin C i papriky, brokolice, rajčata, kiwi nebo třeba jahody.

Zdravým životním stylem můžete předejít mnoha onemocněním, včetně obtíží spojených se žlučníkem. Preferujte čerstvé ovoce a zeleninu, vyhýbejte se přepáleným tukům, smažených pokrmům, rychlému občerstvení a dbejte i na dostatek pohybu. Zdraví máte pouze jedno a potíže spojené s onemocněním žlučníku nejsou nic příjemného.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.