Remoska není přežitek minulosti – čestné místo má i v moderní kuchyni

Není tomu tak dávno, kdy byla nedílnou součástí většiny českých kuchyní. Říkalo se jí všelijak – pečicí pánev, pečenka a samozřejmě Remoska. Mnohé hospodyňky na ni nedají dopustit ani dnes.

Remoska umožňuje jednoduchou a rychlou tepelnou úpravu všech druhů potravin tak, jak velí současné trendy. Tedy zdravě a bez ztráty přirozené chuti.

Co je to Remoska?

Remoska není nic jiného než malá přenosná elektrická trouba. Často je nazývána elektrickým hrncem či elektrickou pánvičkou. Skládá se ze tří částí a navzdory mnoha inovativním prvkům vychází z původní koncepce z počátku 50. let minulého století. První Remosku vyrobil a následně vylepšil se svými spolupracovníky český elektrotechnik Ondřej Homuta.

Zdroj foto: gcafotografia / Shutterstock.com

Historie Remosky

Sériová výroba pečicích pánví se rozběhla až po znárodnění Homutovy dílny a připojení pod podnik REMOS (odtud také získala přezdívku remoska, která u nás nadobro zdomácněla). Do roku 1991 se vyrobilo úctyhodných 2,1 milionu kusů. Od roku 1994 Remosku vyrábí výrobní závod Remoska s.r.o., který v roce 1999 investoval od licence DuPont a opatřuje výrobky teflonovou vrstvou. V současné době přes polovinu z celkového počtu elektrických hrnců značky Remoska exportuje do více než desítky zemí.

Moderní Remosky se od původní liší použitými materiály i funkcemi. Abychom vám ušetřili čas a zjednodušili nákup, připravili jsme pro vás recenze a praktického průvodce, který vám prozradí, jak remosku vybrat.

Poznejte všechny čtyři produktové řady Remosky

Originální a jedinečná Remoska je jenom jedna. Vyrábí ji firma Remoska s.r.o. již přes 60 let a sklízí s ní úspěchy i ve světě. Velepopulární je především v Anglii, kde se dostala až do kuchyně v Buckinghamském paláci. Po uvedení na trh se během prvního roku prodalo přes 17 tisíc kusů. Do dnešního dne pak více než 200 tisíc pánví.

Postupem času se k původní Remosce přidaly další varianty. Kromě řady Classic si můžete vybrat mezi pánvemi Tria, Prima a Vega. Jaký je mezi nimi rozdíl?

1. Remoska Tria

Řada Tria svým vzhledem odkazuje na původní pánev, ale ve srovnání s prapředkem disponuje inovativními prvky: soft-tlakovým víkem a skleněnou pokličkou. Součástí balení také další dva víka (pečicí víko a skleněná poklice) a praktický stojan.

Remoska Tria nabízí 3v1: je vhodná k pečení, dušení i vaření pod tlakem. Může se používat na libovolném sporáku a díky nepřilnavým stěnám se snadno čistí. Odolné materiály (mísa je z litého hliníku) slibují vynikající odolnost. Pravděpodobnost, že se Remoska Trio rozbije při pádu na podlahu, je mizivá.

Technické parametry:

  • objem pro pečení: 3 l,
  • objem pro vaření: 4,5 l,
  • průměr mísy: 28 cm,
  • hmotnost: 6,5 kg,
  • příkon: 610 W.

2. Remoska Prima

Nemáte sporák? Nevadí. S Remoskou Prima připravíte téměř jakýkoliv pokrm, a to kdekoliv. Stačí ji připojit do elektrické sítě. Sálavé teplo pokrm rovnoměrně propéká i bez nutnosti otáčení. Pečicí proces je mnohonásobně úspornější než pečení v troubě.

Snadnou údržbu zajišťuje nepřilnavý teflonový povrch, díky kterému vám již nikdy nepokazí náladu připálené jídlo. Kabel vedoucí z víka je odnímatelný, což oceníte při servírování. Model Prima se vyrábí ve dvou velikostech.

Technické parametry:

  • objem pro pečení: 2 a 4 l,
  • průměr mísy: 22 a 29 cm,
  • hmotnost: 2 a 3 kg,
  • příkon: 400 W a 580 W.

3. Remoska Vega

Produktová řada Vega je správnou volbou pro každého, kdo se rozhodl pro zdravější stravování – umožňuje vaření bez kapky tuku. Obsahuje sadu indukčního nádobí a set titanových hrnců a pánví.

4. Remoska Classic

Produktová řada Classic představuje „starou dobrou“ Remosku v moderním balení. Je k dostání ve dvou velikostech, každá s volitelným víkem (s okénkem a bez okénka). Unikátní pečení shora umožňuje přípravu chutných pokrmů s propečenou kůrkou, které se na teflonovém povrchu nikdy nepřipálí.

Technické parametry:

  • objem pro pečení: 2 a 4 l,
  • průměr mísy: 22 a 29 cm,
  • hmotnost: 2 a 3 kg,
  • příkon: 400 W a 580 W.

Funkce Remosky

Žádná kuchyně není nafukovací a nákup každého dalšího pomocníka je vhodné důkladně zvážit. K čemu vám poslouží Remoska?

Zařízení nabízí všestranné využití: peče, dusí, smaží, ohřívá, zapéká i rozmrazuje. Uplatní se zejména tam, kde není místo pro několik samostatných spotřebičů. Na remosku proto nedají dopustit příznivci kempování, chataři a studenti na kolejích. Mobilní pomocník dokáže nahradit klasickou elektrickou troubu i mikrovlnku, smažící pánev, toustovač, fritovací hrnec, rýžovar a mnohé další spotřebiče. Umožňuje snadnou přípravu jídla takřka ve všech podmínkách – dokonce i během cestování automobilem. Stačí použít 12V nebo 24V/220V měnič napětí.

Zdroj foto: Venus Angel / Shutterstock.com

Remosku si velmi oblíbili lidé, kteří připravují jídlo šetrně, tedy s ohledem na zachování důležitých živin. A protože lze při přípravě pokrmů zcela vynechat tuk, dietáři mohou být nadšení.

Jediným omezením je prostor. Oproti ostatním spotřebičům remoska nenabízí tolik místa pro suroviny. Nadšenci do moderních technologií pak mohou namítat, že si Remoska nerozumí s jejich smartphonem, jako některé chytré spotřebiče.

6 hlavních důvodů, proč si pořídit Remosku

  1. Připravíte v ní snad všechny druhy pokrmů, a to různými metodami tepelných úprav (pečení, zapékání, dušení, smažení…).
  2. Teflonová úprava povrchu se vždy postará, aby se jídlo nepřipálilo.
  3. Využijete ji doma, na dovolené i během cestování. Je mobilní, kompaktní a zabírá minimum místa.
  4. Příprava pokrmů je zdravější, protože není nezbytné používat tuk a nehrozí připálení.
  5. Jídlo připravené v Remosce se vyznačuje charakteristickou chutí, přirozenou vůní a měkkostí. Nehrozí, že se vysuší.
  6. Nespotřebuje tolik elektrické energie jako jiné spotřebiče, takže šetří vaší kapsu.

Jak vybrat Remosku?

Remosky jsou si podobné, a dokonce se neliší použitým výrobním materiálem. Berte to jako výhodu, rozhodování bude o to jednodušší. Přesto je vhodné sledovat a porovnat některé parametry.  Zajímejte se především o velikost a celkovou hmotnost. Jednotlivé varianty se mohou lišit také příkonem a cenou.

Zdroj foto: gcafotografia / Shutterstock.com

Výrobní materiál

Remoska se skládá ze tří částí: z hliníkového hrnce, odnímatelného víka z nerezového plechu a stojánku z tepelně odolného plastu. Hrnec i víko jsou potaženy vrstvou teflonu, který slouží jako prevence připékání. V souvislosti s materiálem nic nevymyslíte, všechny varianty Remosky jsou identické.

Z čeho se remoska skládá?

Pečení ani vaření v Remosce není bez víka možné. Důvodem je fakt, že právě v něm je integrována topná spirála – klíčový prvek, který se stará o přeměnu elektrické energie na teplo. Manipulaci usnadňují praktická držadla z tvrzeného plastu. Odvod hromadící se páry zajišťuje integrovaný ventilek.

Typy odnímatelného víka

Víka jednotlivých variant Remosky se sice neliší použitým materiálem (nerezový plech garantuje dlouhou životnost a bezproblémovou údržbu), ale můžete si vybrat mezi plným a částečně proskleným.

Která verze je výhodnější? Průhledné víko vám dovolí sledovat přípravu jídla, aniž byste ho byli nuceni průběžně vyklápět. Remosky s neprůhledným víkem zase neztrácí na výkonu a příprava jídla probíhá o něco rychleji a rovnoměrněji.

Zdroj foto: John Kasawa / Shutterstock.com

V případě novějších modelů s proskleným víkem však nejsou obavy z velké ztráty výkonu na místě. Výrobce se snaží tepelné ztráty eliminovat a oba provedení vík jsou téměř srovnatelná.

Hrnec

Hrnec či mísa se nachází pod víkem. Kvalitní povrchová úprava hliníku garantuje bezproblémovou a zdravou přípravu jídla bez rizika připálení. Na Remosku bez teflonové úpravy snad ani nenarazíte a rozhodně není důvod si ji pořizovat. Ani hrncům nechybí chyty z tvrzeného plastu, které zjednodušují přemísťování a minimalizují riziko spálení. Nevýhodou teflonu je náchylnost k poškrábání. Tomu lze snadno předejít dodržováním zásad používání a čištění Remosky.

Stojánek

Úkolem stojánku z tvrzeného plastu je udržet hrnec nad kuchyňskou linkou, stolem či jinou plochou.

Velikost

Remosky jsou si velmi podobné a na první pohled se liší pouze barvou povrchové úpravy a typem víka. Mohou se však lišit velikostí či objemem. Vybrat si můžete z provedení Original a Grand. Remoska Original s objemem 2 litry umožňuje přípravu 2 – 3 porcí a je vhodná pro jednotlivce, pár nebo menší rodinu. V početnější domácnosti se uplatní větší Remoska Grand s dvojnásobným objemem. S kapacitou 4 litrů v ní připravíte pokrm i pro více osob. Ruku v ruce s objemem Remosky jde její hmotnost. Menší provedení váží 2 kg, větší o kilogram více.

Příkon

K nejdůležitějším parametrům Remosky patří příkon, jehož hodnota udávaná ve wattech ovlivňuje rychlost přípravy pokrmu. Výkonnější Remoska logicky spotřebuje více elektrické energie. Remosky pro početnější domácnosti mají příkon 580 W. Menší Remosky pak 400 W. Teplotní rozsah je pro všechny pečicí hrnce stejný: 160 – 180 °C. Remoska potřebuje přístup k elektrické zásuvce (230 V), ale dá se používat i s měničem na 12 a 24 V na 230 V.

Ovládání

Remoska se vyznačuje intuitivním ovládáním. Obsluha je tak snadná, že ji zvládne opravdu každý – nezkušený student na koleji i osoba s tělesným postižením. Má jediné tlačítko, kterým se zapíná a vypíná. Najdete ho na ručním madlu. Teplotu regulovat nelze.

Navzdory jednoduchému používání je na místě dodržovat určité zásady, a to jak kvůli bezpečnosti, tak s ohledem na zachování životnosti zařízení. Remoska se nepředehřívá. Než ji zapnete, naskládejte do hrnce všechny suroviny. Potraviny by se neměly dotýkat horního víka. V případě potřeby rozdělte větší porci na několik menších kousků.

Zdroj foto: Vadym Zaitsev / Shutterstock.com

Víko musí na hrnec doléhat. Příprava jídla ve špatně uzavřené Remosce trvá podstatně déle a spotřebuje se při ní mnohem více elektřiny. Pokud víko netěsní, odstraňte z vrchních okrajů nečistoty.

Během přípravy pokrmu víko neodklápějte, z hrnce by zbytečně unikalo teplo. Míchání v Remosce provádějte pouze se dřevěnými nebo plastovými nástroji. Při kontaktu s kovem by mohlo dojít k poškrábání teflonové vrstvy. Pečení v Remosce je radost, ale může stát, že se buchta či koláč připečou. Když k tomu dojde, hrnec na chvíli vypněte a moučník přikryjte alobalem.

Než se pustíte do čištění, zkontrolujte, zda jste hrnec odpojili z elektrické sítě. Zároveň počkejte, až dostatečně vychladne. Remosku čistěte teplou vodou a hadříkem. Rozhodně se vyhněte použití agresivních čisticích prostředků, čistidlům s obsahem abraziv a drátěnce. Budete-li mísu čistit v myčce, vkládejte ji do ní tak, aby nedošlo k poškození teflonové vrstvy.

Recenze nejlepších remosek

Nejlépe hodnocenými remoskami pro rok 2020 jsou:

Remoska R 22F Grand (větší varianta s okénkem)

Model R22F Grand disponuje okénkem, a protože patří k větším modelům, často si ho pořizují větší domácnosti. Remoska s objemem 4 litry a příkonem 580 W je jako stvořená pro přípravu jídel pro čtyři a více osob. Oproti klasické variantě umožňuje průběžnou kontrolu připravovaného pokrmu kruhovým průzorem. Berte však na vědomí, že v prosklené části víka není topná spirála. Část pokrmu pod okénkem se proto propéká pomaleji. Nevýhodu lze vyřešit pomocí vrstvy alobalu položené pod víkem.

Remoska R 22 Grand (větší varianta bez okénka)

Stejně jako prví uvedený model má i tato 3 kg vážící Remoska větší objem. Se 4 litry a výkonem 580 W je dobrou volbou pro větší kuchaře, který připravuje 4 a více porcí jídla. Od „eFka“ se liší víkem – není prosklené, a proto je tepelná úprava jídla rovnoměrná. Nehrozí, že se pokrm ve střední části mísy nepropeče, ale absence průzoru znemožňuje kontrolu. Při každém odklopení víka uteče část tepla a hrozí, že se obsah vysuší.

Remoska R 21F Original (menší varianta s okénkem)

Remoska s označením R 21F Original má objem 2 litry a disponuje příkonem 400 W. Vzhledem ke kompaktnější velikosti je ideální pro menší domácnosti. Od variant „Grand“ se liší i menší hmotností. Fyzicky méně zdatným osobám se se 2 kg přeci jen manipuluje o něco lépe než s těžší Remoskou. Prosklené víko je umožňuje kuchaři sledovat, co se právě v míse děje. Riziku nerovnoměrného propečení lze předejít zmíněným alobalem.

Remoska R 21 Original (menší varianta bez okénka)

Remoska v klasickém provedení váží 2 kg a s objemem 2 litry se hodí do menších domácností. Stejně jako v provedení s okénkem má spirála v nerezovém víku bez průzoru příkon 400 W. Pokud vám nevadí, že nemůžete sledovat průběh přípravy pokrmu a zároveň vyžadujete kompaktního, lehkého pomocníka, pak na tuto malou Remosku nedáte dopustit.

Ceny Remosek

Značkové a zcela originální Remosky, které pochází z produkce české výrobní společnosti REMOSKA s.r.o., jsou oproti většině ostatních pečicích pánví o něco dražší. Vyšší pořizovací cena však odpovídá vynikající kvalitě zpracování. Garantuje bezproblémového používání a velmi dlouhé životnosti, což se o bezejmenných napodobeninách konstatovat nedá.

Kdo zapátrá, narazí na více či méně podobné alternativy Remosky od renomovaných výrobců. Někteří (například Tescoma a Tefal) se však danému sortimentu nečekaně vyhýbají.

Zdroj foto: gcafotografia / Shutterstock.com

Remosky do 1000 Kč

V cenové relaci do tisíce korun bohužel originální Remosku nepořídíte. Bez problému však seženete pečicí pánev od jiného výrobce. K nejznámějším produktům patří pánve značek Clatronic a Professor. Cenově dostupná je také populární ETA pečenka. Zmíněné spotřebiče využijete při pečení, smažení, zapékání, vaření, ohřívání, grilování a dalších tepelných úpravách pokrmů – vzhledem k nízké pořizovací ceně ale nepočítejte s kvalitou srovnatelnou se skutečnou Remoskou.

Remosky v ceně od 1000 do 2000 Kč

Na originální Remosku vám nebudou stačit ani dva tisíce, nicméně v dané cenové relaci již natrefíte na mnohem širší nabídku podobných pečicích pánví, které se jí blíží kvalitou zpracování, konstrukčním zpracováním i spolehlivostí. Jako dobrá volba se jeví pečicí pánve značek Concept, Bravo nebo DOMO.

Remosky nad 2000 Kč

Pokud vám rozpočet umožňuje nákup elektrické pečicí mísy za více než 2 000 Kč, můžete mít doma originální a vysoce kvalitní Remosku od tradičního českého výrobce. Ceny jednotlivých variant se liší v závislosti na objemu.

3 nejoblíbenější recepty s Remoskou

Příprava jídla s elektrickou pečicí pánví je radost. Pamětníci si zavzpomínají na dětství, mladší generace vyzdvihuje přímočarost. Současné trendy velí rychlému, efektivnímu a pokud možno co nejzdravějšímu kuchtění, což jde s Remoskou velmi snadno. Inspirujte se těmito oblíbenými recepty!

Kuře v Remosce

Když dostanete chuť na křupavé kuře na paprice, stačí vytáhnout Remosku. Připravíte v ní i sváteční oběd, po kterém se bude olizovat celá rodina.

Ingredience

  • 1 ks kuřete,
  • 125 g másla,
  • sůl,
  • mletá sladká paprika.

Postup přípravy

Kuře důkladně omyjeme, osušíme a podle chuti dosolíme. Dovnitř přidáme kousek másla a položíme do Remosky prsíčky nahoru. A pak už jen poprášíme mletou paprikou a obložíme plátky másla. O podlévání se nestaráme, kuře bude si pustí šťávu samo. Pečeme tak dlouho, až bude dozlatova. Podáváme s přílohou dle chuti.

Zdroj foto: Cesarz / Shutterstock.com

Jemná buchta z remosky

Remoska je jako stvořená pro přípravu moučníků mnoha druhů. Samozřejmě s důrazem na jednoduchost. Jemná buchta z Remosky vás překvapí svou jemností.

Ingredience

  • 200 g polohrubé mouky,
  • 80 g moučkového cukru,
  • ½ sáčku vanilkového cukru,
  • 125 ml oleje,
  • 150 ml vlažného mléka,
  • ½ prášku do pečiva,
  • pár kapek citronového aroma nebo trocha citronové kůry.

Postup přípravy

Z celých vajec, cukru, vanilkového cukru a citronové kůry našleháme bílou pěnu. Jakmile dosáhneme optimální konzistence, pozvolna přišleháme olej střídavě se směsí prosáté mouky smíchané s mlékem a práškem do pečiva.

Spojené těsto vylijeme do Remosky (uvedené množství ingrediencí je určeno pro malou Remosku) vyložené pečicím papírem. Dbejte na to, aby byl papír na dně mísy i po jejích bocích. Přiklopíme víko a pečeme po dobu cca 25 – 30 minut. Hotovou bábovku vyjmeme z Remosky a po vychladnutí servírujeme.

Chleba v Remosce

K čemu domácí pekárnu, když chleba stejně snadno upečete i v Remosce?

Zdroj foto: kuvona / Shutterstock.com

Ingredience

  • 350 g hladké mouky,
  • 100 g žitné chlebové mouky,
  • 250 ml vody,
  • lžička cukru,
  • lžička octa,
  • 2 rovné lžičky soli,
  • 2 lžičky kmínu,
  • 17 g droždí.

Postup přípravy

Smícháme trochu vody, 2 – 3 lžíce mouky, cukr a droždí. Vzniklý kvásek necháme cca 20 min. kynout v teple.

Až kvásek vykyne, přidáme do něj zbylé suroviny a vytvoříme těsto poměrně tuhé konzistence. To následně necháme přibližně hodinu kynout a poté z něj vypracujeme kulatý bochník.

Než bochník vložíme do Remosky, oválíme ho v mouce a dostatečně zploštíme. V míse se upeče za 40 – 45 minut.

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.

Používáním stránky souhlasíte s používáním cookies potřebných pro správného fungování webstránky, marketingové a analytické účely Souhlasím Více informací