Quinoa: Základní příprava a co z ní připravit v kuchyni

Quinoa patří mezi nejzdravější potraviny. V naší kuchyni si zatím hledá místo a stává se stále populárnější. Jak se vaří quinoa a oblíbené recepty z této zdravé suroviny.

Quinoa neboli Merlík čilský byla objevena v Jižní Americe. Přezdívá se jí Poklad Inků. Původně se její semena používala jako obilnina – mlela se z ní mouka, připravovaly se z ní kaše. Inkové ji ještě uctívali jako takzvanou matku zrn. U nás se sice moc nepoužívá, ale ve světě je tomu jinak.

Co je quinoa?

Quinoa je celozrnná potravina. Obsahuje vysoké množství vápníku a aminokyseliny. Řadí se mezi obiloviny. Často se označuje také jako superpotravina. Výhodou je, že quinoa lepek neobsahuje, právě díky tomu ji mohou konzumovat i lidé trpící celiakií.

Quinoa
Zdroj foto: YARUNIV Studio / Shutterstock.com

Quinoa – Příprava

Recept na quinou není těžký. Vaří se podobným způsobem jako rýže. Je to dokonale naměřeno, nikdo se nemůže splést. V podstatě je to právě jen o správné gramáži.

Suroviny

  • 1 šálek quinoi,
  • 2 šálky osolené vody,
  • případně vývar.

Jak se vaří quinoa

  1. 1 šálek quinoi zalijte 2 šálky osolené vody.
  2. Přivedete k varu a vaříte zhruba 14 až 18 minut.
  3. V tomhle případě se může použít i náhradní varianta. Stačí quinou na 5 minut namočit do studené vody. Tím ji zbavíte možné hořkosti. Pak zalijte vývarem a povařte. Na skus by měla být křupavá. Ani tvrdá, ale ani úplně měkká, něco mezi.

Recepty s quinoou

Vyzkoušejte zdravé recepty z quinoi.

Salát z quinoi

Tohle jídlo obzvláště vhodné pro vegetariány a vegany. To ale neznamená, že by si to nemohli dát i ti ostatní. Je tam v podstatě jen zelenina a koření.

Suroviny

  • 500 g nových brambor, pokud možno malých,
  • 400 ml kokosového mléka,
  • 400 g cizrny v plechovce,
  • 400 g krájených rajčat v plechovce,
  • 200 g bílé quinoi,
  • 100 g baby špenátu,
  • cca 300 ml vroucí vody,
  • 3 stroužky česneku,
  • 1 lžičku mletého chilli,
  • 1 lžičku sušeného chilli – to pouze v případě, kdo si na něj potrpí a kdo snese větší ostrost,
  • 1 lžičku mletého zázvoru,
  • 2 lžičky mleté kurkumy,
  • sůl,
  • čerstvě mletý pepř,
  • 1 lžičku mletého koriandru, případně čerstvého.

Postup

  1. Brambory omyjte, uvařte ve slupce a nechte vychladnout.
  2. Následně je nakrájejte na menší kousky. Spolu s prolisovaným česnekem a veškerým kořením orestujte na pánvi.
  3. Dále zalijte kokosovým mlékem, přidejte krájená rajčata, quinou a vroucí vodu.
  4. Vše řádně promíchejte a vařte, dokud nebude quinoa hotová.
  5. Během vaření quinoi se musí hlídat voda. Když bude potřeba, stačí přilít.
  6. Na posledních 5 minut přidejte špenát a propláchnutou cizrnu.
quinoa salát
Zdroj foto: Alphonsine Sabine / Shutterstock.com

Tvaroh s quinoou

Tvaroh je sám o sobě úžasná pochoutka. Jednak zdravá a jednak výborná jako taková. Kdo si chce držet linii, může použít nízkotučný, ale lepší je klasický.

Suroviny

  • 500 g quinoi,
  • 500 g listového špenátu,
  • 4 stroužky česneku,
  • 2 balíčky tvrdého tvarohu.

Postup

  1. Quinou propláchněte ve studené vodě. Dejte ji povařit do osolené vody.
  2. Zhruba za 20 minut se může scedit.
  3. Česnek nakrájejte na kolečka a osmahněte na pánvi.
  4. Přidejte špenát a vše chvilku poduste.
  5. Až špenát změní svoji konzistenci, můžete přidat quinou. Poté stačí už jen posypat tvarohem a může se podávat.

Rajčatová quinoa na lilku

Zelenina a quinoa není vůbec žádná neobvyklá kombinace. V tomto případě s rajčaty vhodná volba.

Budete potřebovat:

  • 1 lilek,
  • 1 česnek,
  • 1 větší rajče,
  • 1 hrnek quinoi,
  • rajčatový protlak,
  • olivový olej,
  • sůl,
  • pepř,
  • cukr,
  • koření podle vlastního výběru – oregano, bazalka, tymián,…

Postup přípravy:

  1. Lilek si nakrájejte zhruba na 1,5 cm plátky. Potřete je olivovým olejem, posolte a popepřete.
  2. Česnek nakrájený na plátky osmažte na oleji, přidejte rajče a rajčatový protlak. Poté už jen stačí dochutit kořením – sůl, cukr, oregano, tymián a tak dále. Prostě podle svojí vlastní chuti.
  3. Může se stát, že bude směs až příliš hutná. Stačí jen rozředit vodou.
  4. Na závěr přimíchejte quinou uvařenou ve vývaru a směs pokryjte lilkem. Ještě posypte natvrdo nastrouhaným sýrem a dejte zapéct do trouby na 170 stupňů.

Jak je vidět, i z méně známých surovin se dá chutně uvařit a navíc v některých případech i levně.


Další oblíbené články

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit

Komentáře jsou uzavřeny, ale trackbacks a pingbacks je otevřen.