Největší mýty o cukru. Věděli jste o nich nebo jim stále věříte?

Ohledně cukru panuje spousta negativních názorů a mýtů o tom, jak je pro naše zdraví škodlivý. Sacharidy jsou přitom pro naše tělo nezbytné, i příjem cukru má tak své místo ve stravování. Na druhou stranu to však rozhodně neznamená, že bychom měli konzumovat sladkosti ve velkém. Jaké jsou ty nejznámější mýty o cukru? 

Zdroj foto: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Je hnědý cukr lepší?

Nelze říci, že by některý z druhů cukru byl lepší. Všechny se totiž ve výsledku rozkládají na ten nejjednodušší cukr – glukózu.

  • Bílý cukr je rafinovaný, přičemž ten hnědý, označován jako třtinový, rafinovaný nebývá.
  • Oproti bílému cukru navíc obsahuje melasu, která mu dodává typicky hnědou barvu.
  • Některé z nich však mohou být rafinované stejně jako bílý cukr, melasa je k nim pak dodatečně přidána.

Ve výsledku je však obsah melasy tak malý, že nelze mluvit o výrazně pozitivních účincích na náš organismus. Proto bychom měli jakýkoliv typ cukru konzumovat s mírou a dopřát v jídelníčku dostatek prostoru bílkovinám a tukům.

Cukr způsobuje cukrovku

Souvislost mezi konzumací cukru a vznikem cukrovky existuje. Diabetes může být způsoben genetickým faktory a vlivem prostředí. Nelze tedy přímo říci, že nadměrná konzumace cukru vám přivodí cukrovku, ovšem výrazně tak zvyšujete riziko vzniku tohoto onemocnění.

Cukrovka je však komplexní problém, záleží hlavně na činnosti slinivky břišní a produkci inzulinu. K diabetes jsou náchylnější hlavně lidé s nadváhou či obezitou, která může být způsobena i cukry. Souvislost zde lze najít, nelze však říci, že by cukr byl přímo zodpovědný za vznik cukrovky.

Zdroj foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Kažení zubů

Konzumace cukru je často spojována se vznikem kazů. Hlavní příčinou však nemusí být zrovna sladkosti, sacharidy jsou totiž také v pečivu. Obsažený cukr nerozkládá zubní sklovinu, slouží však jako skvělý potrava pro bakterie, které se v ústech nachází. Tyto bakterie následně produkují kyseliny, které narušují zubní sklovinu a narušují tak povrch zubů.

Umělá sladidla jsou zdravější

Často se cukr snažíme nahradit umělými sladidly a doufáme, že tak děláme něco pro své zdraví. To je však pouze další mýtus, i tato sladidla mohou stejně škodit našemu organismu. Mají sice méně kalorií než cukr, ovšem jsou značně návyková a také zvyšují riziko vzniku obezity. Rozhodně se tak nejedná o zdravější náhradu cukru a je třeba jejich množství omezit.

Hyperaktivita u dětí

Panuje také názor, že příliš mnoho cukru způsobuje u dětí hyperaktivitu. Podle odborníku a různých studií však nelze tyto dvě věci spojovat. Nebyla prokázána přímá souvislost mezi tím, kolik dítě přijme cukru a hyperaktivitou.

O cukru panuje celá řada mýtů a pro mnoho lidí je velkým strašákem. Je však třeba myslet na to, že naše tělo sacharidy potřebuje. Důležité je ale jejich správné množství.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com

Mohlo by se Vám také líbit
4 komentáře
  1. Jan. Novák říká

    Umělá sladidla v mnoha případech škodí a nelze vyloučit ani to, že obsahují karcinogenní látky.

  2. Jan. Novák, říká

    Ještě bych doplnil to, co autor v článku vynechal. Ne vždy jde u diabetu o špatnou činnost slinivky břišní. Je třeba rozlišovat. U diabetu 1. typu většinou slinivka inzulín nevyrábí a musí být dodáván do organizmu ve formě tablet, injekcí atd. U diabetu 2. typu je tomu jinak, slinivka břišní vyrábí inzulínu dostatek, ale je zde rezistence organizmu, tj. organismus vyrobený inzulín nespotřebuje v potřebném množství. Tady se většinou neaplikuje inzulín, ale jiná medikamentózní lečba.

  3. Martin říká

    Tak za tenhle lživý zdraví poškozující článek by měl autor jít skutečně sedět. Myslím to naprosto vážně. Ještě napište článek jak Savo třikrát denně šlechtí kůži. Nechápu jak si může někdo dovolit takto veřejně lhát a lidem poškozovat zdraví.

    1. Markéta říká

      Co konkrétně myslíte?

Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.