Kontaktní gril lze využívat několika způsoby. Můžete ho využít na barbecue party i u vás v kuchyni

Elektrické grily se dělí do několika skupin a jednou z nich je kontaktní gril. Kontaktní gril využívá, jak název napovídá, tlaku nahřívaných plátů. Ačkoli bylo jeho prvotní použití na přípravu panini, netrvalo dlouho a našel si své uplatnění při výrobě mnoha pokrmů.

Kontaktní gril si získal oblibu především pro svou snadnou obsluhu a všestrannost. Všechny elektrické grily, včetně kontaktních, mají výhodu v okamžité regulaci teploty. Díky deskám z obou stran grilu, je jídlo zpracované rovnoměrněji a není třeba ho otáčet, například plátky masa nebo zeleniny.

Ačkoli název gril evokuje venkovní grilování na zahradě, nespornou výhodou kontaktního grilu je, že ho můžete bez obav používat kdekoliv vás napadne, včetně panelákového bytu.

Zdroj foto: Jannissimo / Shutterstock.com

3 způsoby, jak kontaktní gril používat

Kontaktní gril poskytuje hned tři možnosti využití.

  • S využitím tlaku – přiklopením jedné vyhřáté části k druhé vznikne tlak, který zpracovává pokrm rovnoměrně. U tohoto způsobu přípravy doporučují výrobci žebrované desky – odvádějí mastnotu a tuk, čímž dělají jídlo zdravější.
  • S využitím celé plochy – Když se rozhodnete pro způsob barbecue grilování, stačí gril nechat otevřený. Zvětšenou grilovací plochu můžete využít k přípravě více pokrmů najednou. U tohoto způsobu jsou vhodnější ploché desky.
  • S využitím nahřívání – Některé typy kontaktních grilů mají možnost nastavení vrchní části. Mezi deskami tak vznikne prostor fungující podobně jako trouba.
Zdroj foto: PhotoJuli86 / Shutterstock.com

Pro výrobu grilovacích desek se používají různé materiály

Stejně jako u mnoha jiných produktů, i k výrobě kontaktních grilů se používají různé materiály. Zejména u desek je potřeba obezřetnost, pokud se rozhodnete ke koupi kontaktního grilu.

  • Litinové desky – patří mezi nejprodávanější. Mají skvělou retenci tepla, proto si najdou využití především v místech, kde se vaří bez přestávky po delší čas (restaurace, stánky). Litinovým deskám déle trvá zahřátí ve srovnání s jinými typy desek.
  • Hliníkové desky – jsou efektivní, pokud gril hodláte používat na rychlou přípravu jídla. Hliník se velmi rychle prohřeje a stejně rychle „vnese“ teplo do jídla. Díky rychlosti prohřátí a nárazovému používání jsou hliníkové pláty nejvíce ekonomickou volbou.
  • Keramické desky – jsou u kontaktních grilů relativně novinkou. Fungují podobně jako sklokeramické desky u sporáků, s použitím infračervených prvků. Desky se zahřejí okamžitě a kromě toho, jejich čištění je velmi snadné.

Ať už se rozhodnete pro litinu, hliník nebo keramiku, u všech typů kontaktních grilů je možnost vyjmutí desek. Pokud výrobce neurčí jinak, můžete je bez obav dát do myčky.

 

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.