Krémová cizrnová polévka – Zdravý a rychlý recept

Cizrnová polévka je velmi zdravá, i když je v české kuchyni méně často využívána. Cizrna je však velmi zdravá potravina. Vynikající polévka z cizrny vás zahřeje.

Cizrna příznivě působí na trávení a dokáže nás na dlouhou dobu zasytit. Je tedy mnoho důvodů, proč bychom se ji měli naučit jíst pravidelně. Cizrnová polévka je základním pokrmem, který byste si mohli připravit. Recept na cizrnovou polévku zvládne každý.

Recept na cizrnovou polévku

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření:1 hodina 45 minutCelkový čas:1 hodina 55 minutPorce:4 porce

Zdravá cizrnová polévka, která bude chutnat celé rodině. Ověřený recept. Při vaření cizrny myslete na to, že je nutné jej namočit na 10 až 12 hodin přes noc do vody.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Cizrnu si nejprve namočíme, a to předem. Cizrna by se měla namáčet minimálně deset hodin, necháme ji tedy namočenou nejlépe přes noc.
  2. Poté vodu slijeme a v čerstvé vodě budeme cizrnu vařit do měkka zhruba hodinu.
  3. Cibuli si oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  4. V hrnci si rozpálíme olej a přidáme cibulku, kterou si osmahneme.
  5. Přidáme prolisovaný česnek a zaprášíme hladkou moukou.
  6. Poté přidáme připravenou mraženou zeleninu, uvařenou cizrnu a všechno zalijeme zeleninovým vývarem.
  7. Polévku zamícháme, přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř.
  8. Dochutíme solí, majoránkou a vaříme půl hodiny.
  9. Po dovaření si cizrnovou polévku rozdělíme na dvě poloviny, vybereme nové koření a bobkový list, jednu polovinu rozmixujeme tyčovým mixérem a poté obě poloviny smícháme.
  10. Řádně promícháme a můžeme podávat.

Doporučujeme: Před dovařením se do polévky může přidat pro zjemnění i smetana. Vznikne nám poté krémová cizrnová polévka.

cizrnová polévka recept
Zdroj foto: Anastasia Izofatova / Shutterstock.com

Jak vylepšit cizrnovou polévku?

Cizrnovou polévku můžete připravovat pokaždé jinak. Skvěle chutná například cizrnová polévka s kokosovým mlékem či s celerem.

Existuje spousta variant, vyzkoušet je můžete všechny, použít se dá výše uvedený základní recept. Recept pak stačí jen obměňovat. Cizrnová polévka se zeleninou se vyplatí připravovat i ze sezónních druhů zelenin v čerstvé podobě.

Poradíme vám, když nevíte co uvařit z cizrny. Kromě nášho receptu můžete vyzkoušet různé saláty, pomazánky, vegetariánské karbanátky nebo falafel z cizrny. Nejznámějším pokrmem z cizrny ale vždy bude jistě hummus. Hummus se připravuje velice jednoduše, cizrna se uvaří, ale použít se dá i sterilovaná, následně se rozmixuje a smíchá se sezamovou pastou. Přidá se česnek, sůl, pepř, římský kmín, olivový olej a vše se umixuje tak, aby vznikla jemná hmota.

Zdroje: gimmesomeoven.com, lastingredient.com

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.