Broskvovo-ricottová galetka: Připomeňte si chuť Francie

Galetka je francouzský koláč s nádivkou původem z Bretaně, jehož hlavní ingrediencí je mouka. Vyzkoušejte jednoduchý recept na ovocnou galetku s broskvami.

Vždy, když jsem někde viděla fotku galetky, působila velmi chutně a všechny náplně bych snědla očima. Příprava těsta není vůbec náročná, a náplň si můžete vytvořit z různých surovin, které právě máte doma. My jsme měli slušnou zásobu broskví a ricottu v ledničce – no, a recept byl na světě.

Zdroj foto: Redakce

Recept: Broskvovo-ricottová galetka

U koláče galetka opravdu můžete popustit uzdu své fantazie. Já jsem si kromě této broskvové galetky připravila i švestkovou galetku. Samozřejmě kromě sladké galetky se můžete pustit i do slané galetky. Viděla jsem už pár receptů galetky s rebarborou, cuketou či s bramborami.

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut

Doba pečení: 25-30 minut

Počet porcí: 8

Náročnost: nenáročný

Kategorie: koláče

Suroviny na galetku

Těsto

  • 125 g vychladlého másla,
  • 220 g hladké mouky,
  • 3PL třtinového cukru,
  • 3PL studené vody,
  • špetka soli,
  • 1 vajíčko na potření.

Nádivka

  • 500 g ricotty,
  • 3 ks větších broskví,
  • 1 PL kukuřičného škrobu,
  • 2 PL moučkového cukru,
  • hrst mandlových plátků.
Broskvovo-ricottová galetka
Zdroj foto: Redakce

Postup přípravy broskvovo-ricottové galetky

  1. Začneme s přípravou těsta. Všechny suroviny si nachystáme do misky a rukou je zpracujeme na těsto. Pokud se nám lepí, přidáme trochu mouky – a naopak, pokud se nám nechce spojit, přidáme trochu vody. Takto hotové těsto si zabalíme do potravinářské fólie a odložíme ho na hodinku do lednice.
  2. Mezitím si broskve omyjeme a nakrájíme na tenké měsíčky. V misce si je smícháme s práškovým cukrem a kukuřičným škrobem.
  3. Ve druhé misce si do ricotty přimícháme práškový cukr. Množství záleží na vás, podle toho, jak sladíte. Já jsem přidala 2 lžíce.
  4. Když máme připravenou náplň do naší galetky, vytáhneme naše vychladlé těsto a vyválíme si ho na potravinové fólii do pravidelného kruhu. Takto vyválené těsto si přendáme na plech.
  5. Na těsto si naneseme riccotovou směs, přibližně 2 cm od okraje těsta. Náplň nesmí být až po okraj těsta, protože ty budeme ohýbat.
  6. Nakrájené broskve jsem naskládala na galetku do tvaru kruhu, a už jsem jen kraje těsta ohnula dovnitř.
  7. Nakonec okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a poklademe plátky mandlí. Pečeme přibližně 30 minut na 175 stupňů.
Broskvovo-ricottová galetka
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Alergeny: 1, 3, 7, 8.

TIP: Nechte galetku chvíli vychladnout a snězte ji ještě trochu teplou. Tehdy je totiž nejlepší – a máte zaručeno, že vám zůstane jen prázdný plech. Doufám, že se do tohoto koláčového receptu pustíte a bude vám chutnat tak, jako nám doma.
Zdroj: autorka

Skvělým francouzským jídlem je také originál ratatouille.

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.