Broskvovo-ricottová galetka: Připomeňte si chuť Francie

Galetka je francouzský koláč s nádivkou původem z Bretaně, jehož hlavní ingrediencí je mouka. Vyzkoušejte jednoduchý recept na ovocnou galetku s broskvami.

Vždy, když jsem někde viděla fotku galetky, působila velmi chutně a všechny náplně bych snědla očima. Příprava těsta není vůbec náročná, a náplň si můžete vytvořit z různých surovin, které právě máte doma. My jsme měli slušnou zásobu broskví a ricottu v ledničce – no, a recept byl na světě.

Zdroj foto: Redakce

Recept: Broskvovo-ricottová galetka

U koláče galetka opravdu můžete popustit uzdu své fantazie. Já jsem si kromě této broskvové galetky připravila i švestkovou galetku. Samozřejmě kromě sladké galetky se můžete pustit i do slané galetky. Viděla jsem už pár receptů galetky s rebarborou, cuketou či s bramborami.

Doba přípravy: 1 hodina 20 minut

Doba pečení: 25-30 minut

Počet porcí: 8

Náročnost: nenáročný

Kategorie: koláče

Suroviny na galetku

Těsto

  • 125 g vychladlého másla,
  • 220 g hladké mouky,
  • 3PL třtinového cukru,
  • 3PL studené vody,
  • špetka soli,
  • 1 vajíčko na potření.

Nádivka

  • 500 g ricotty,
  • 3 ks větších broskví,
  • 1 PL kukuřičného škrobu,
  • 2 PL moučkového cukru,
  • hrst mandlových plátků.
Broskvovo-ricottová galetka
Zdroj foto: Redakce

Postup přípravy broskvovo-ricottové galetky

  1. Začneme s přípravou těsta. Všechny suroviny si nachystáme do misky a rukou je zpracujeme na těsto. Pokud se nám lepí, přidáme trochu mouky – a naopak, pokud se nám nechce spojit, přidáme trochu vody. Takto hotové těsto si zabalíme do potravinářské fólie a odložíme ho na hodinku do lednice.
  2. Mezitím si broskve omyjeme a nakrájíme na tenké měsíčky. V misce si je smícháme s práškovým cukrem a kukuřičným škrobem.
  3. Ve druhé misce si do ricotty přimícháme práškový cukr. Množství záleží na vás, podle toho, jak sladíte. Já jsem přidala 2 lžíce.
  4. Když máme připravenou náplň do naší galetky, vytáhneme naše vychladlé těsto a vyválíme si ho na potravinové fólii do pravidelného kruhu. Takto vyválené těsto si přendáme na plech.
  5. Na těsto si naneseme riccotovou směs, přibližně 2 cm od okraje těsta. Náplň nesmí být až po okraj těsta, protože ty budeme ohýbat.
  6. Nakrájené broskve jsem naskládala na galetku do tvaru kruhu, a už jsem jen kraje těsta ohnula dovnitř.
  7. Nakonec okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a poklademe plátky mandlí. Pečeme přibližně 30 minut na 175 stupňů.
Broskvovo-ricottová galetka
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Alergeny: 1, 3, 7, 8.

TIP: Nechte galetku chvíli vychladnout a snězte ji ještě trochu teplou. Tehdy je totiž nejlepší – a máte zaručeno, že vám zůstane jen prázdný plech. Doufám, že se do tohoto koláčového receptu pustíte a bude vám chutnat tak, jako nám doma.
Zdroj: autorka

Skvělým francouzským jídlem je také originál ratatouille.

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra