Jak vybrat lustr? Zútulní váš interiér a dodá dostatek světla.

Pokud si zařizujete nový domov, jistě řešíte i otázku kvalitního a moderního osvětlení. Mezi nejčastější typy osvětlení patří stropní lustr, jichž ale existuje nepřeberné množství.

Zdroj foto: Olga Prava / Shutterstock.com

Pojďte se podívat na všechny druhy a vyberte ten správný, co bude perfektně ladit do vašeho domova.

Lustr patří rozhodně k těm nejpoužívanějším druhům osvětlení v interiéru. Světlo u stropu totiž rozptýlí světlo po celém pokoji nejlépe a rovnoměrně, přesně tak, jak potřebujete. Pokud máte správné stropní osvětlení, většinou už nepotřebujete žádné další lampy ani menší světla, ty se stávají jen zajímavým doplňkem interiéru, který může navodit intimní atmosféru ve chvílích, kdy nepotřebujete jasné světlo v celém pokoji.

Základní druhy lustrů

Na trhu najdete v dnešní době několik typů lustrů, které se obvykle rozlišují následovně:

  • pevné nebo závěsné,
  • se stínidlem nebo bez stínidla,
  • LED lustry,
  • klasické lustry,
  • moderní lustry.

Pro dostatek světla vyberte lustr s více žárovkami

Jestliže vybíráte stropní světlo do klasického pokoje, kde je potřeba mít co nejvíce světla, pak vybírejte z těch, které se připevňují přímo ke stropu a mají více žárovek. Takový lustr rozptýlí mnohem více světla do celého pokoje. Nejčastěji se pevný lustr s více žárovkami používá v obývacím pokoji nebo dětských či studentských pokojích. Zařídíte tak dostatek světla pro soustředěnou četbu, učení nebo jakoukoliv další aktivitu.

Závěsný lustr může být skvělou ozdobou

Pokud se poohlížíte po závěsném lustru, pak vězte, že skvěle doplní váš interiér o zajímavý kousek. Závěsné lustry se nejčastěji používají nad jídelní stůl, kde se stávají zajímavou dominantou. Pokud chcete, aby byl lustr nad jídelním stolem co nejstylovější, zvolte variantu, u níž můžete zvolit výšku zavěšení. Díky tomu jej můžete posunout co nejníž nad stůl a použít jej jako základ pro dekoraci. Menší stínidla dodají stolování na zajímavosti a stylu.

Lustr s jednou zářivkou a stínidlem se hodí také například do kuchyně, kde hlavní osvětlení pro kuchyňskou linku zařídí LED pásky v lince. Takový jednoduchý lustr bude skvělým doplňkem, který celé kuchyni dodá na zajímavosti. Stejně tak můžete použít závěsné lustry s jednou zářivkou nad kuchyňský bar.

Praktické a zároveň moderní

Na trhu v dnešní době najdete mnoho variant, tou nejmodernější volbou je však LED lustr s možností nastavení osvětlení. Díky těmto novým druhům lustrů si tak můžete zvolit, jakou intenzitou bude světlo svítit nebo dokonce jaký tón světla bude pro danou příležitost nejvhodnější. Teplý tón světla se hodí pro chvíle klidu a relaxu, studený tón zase dodá dostatek jasného světla pro soustředění.

Myslete na styl vašeho interiéru

Při výběru nového osvětlení dbejte hlavně na to, aby se lustr dobře hodil ke zbytku vašeho interiéru. Pokud milujete elegantní a luxusní styl, můžete si dovolit křišťálový lustr, který vašemu interiéru dodá ještě větší nádech luxusu. Takový typ lustru se používá již řadu let a své příznivce si rozhodně najde.

Zdroj foto: Roman Rybaleov / Shutterstock.com

Není nad moderní klasiku

Zlatá střední cesta osvětlení se hodí pro každou typickou domácnost, která se nedotýká žádného konkrétního stylu. Zvolit můžete z mnoha moderních tvarů, typů i barev. Nejčastěji se do interiérů pořizují stříbrné lustry s LED osvětlením, takový lustr se hodí do každého typického interiéru. Nezapomeňte však sladit lustr i s ostatními prvky osvětlení.

Velmi oblíbené jsou industriální lustry

Poslední roky se do interiérů dostává industriální styl s nádechem minimalismu, proto se i na trhu objevuje mnoho takových druhů osvětlení. Lustry jsou často v černém matném kovu, nechybí ani tmavá stínidla. Často se tento typ lustru vyrábí spolu s prvky přírodních materiálů, typickým je například dřevěný trám se zavěšenými žárovkami.

Zdroj: houzz.com


Další tipy jak vybrat

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.