Jaké jsou typy mandlí a jak je dostat do jídelníčku?

Když si chcete dát něco dobrého na zub, můžete určitě sáhnout po mnohých zdravých potravinách. Zapomeňte na smažené chipsy, sušenky plné cukru nebo solí a jiné nezdravé pochutiny. Zkuste třeba kvalitní oříšky. Výbornou volbu představují především mandle. Dopřát si je lze v mnoha podobách, ideální jsou zejména klasické sušené s minimem soli. My se v následujících řádcích zaměříme na typy mandlí a také na to, jakým způsobem je zařadit do jídelníčku.

Tři základní typy mandlí

Tradičně se rozlišuje pět hlavních klasifikací mandlí, nicméně hovoří se o třech skupinách. My se na ně podíváme podrobněji.

Zdroj foto: Krasula / Shutterstock.com

Spíše vybledlé mandle Nonpareil

Tyto mandle jsou mimo jiné charakteristické také tenkou vnější skořápkou a hladkým jádrem. Jejich zpracování je díky tomuto faktu mnohem jednodušší. Tyto mandle v cukru nebo i jinak podávané jsou naprosto skvělé.

Kalifornia jako nedílná součást mnoha průmyslových výrobků

Jedná se o typ mandlí vyznačující se především rozličnou tvrdostí samotné skořápky. Také se liší tvarem jádra, barvou kůže nebo povrchovými vlastnostmi. Jde o velmi flexibilní mandle, které mohou být zpracovány mnoha způsoby.

Mission s tvrdou skořápkou

Mandle s poněkud menšími a širšími jádry jsou poněkud vrásčité. Chuťově jsou beze sporu vynikající mají spousty využití.

Mandle v mnoha různých variacích

Dostat mandle do pokrmů není nic složitého. Tradičně se konzumují jen tak vysušené nebo sušené se solí. Pokud byste si chtěli dopřát nějakou snídaňovou variaci, vyplatí se posadit na cereálie a mandle v čokoládě. Pochopitelně té hořké.

Zdroj foto: sasazawa / Shutterstock.com

Jinak se vyplatí vyzkoušet také mandlové máslo. Určitě je dobré vsadit na bílý jogurt s nasekanými mandlemi. Skutečná dobrota. Když se ke všemu přidá ještě ovoce, není co řešit. Dohromady jdou také mandle a jablko. Jakékoli kombinace obojího stojí za to.   

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.