Šneci z listového těsta – Rychlé a chutné občerstvení

Šneky z listového těsta děláme doma snad všichni. A to hlavně z toho důvodu, že se jedná o chutný a velice rychlý recept, se kterým mohou pomoci i děti. Připravte si ho také.

Co jsou šneci z listového těsta?

Slané šneky z listového těsta mají původ v evropské kuchyni, nicméně odtud se tento recept na šneky rozšířil do celého světa. Náplň do šneků z listového těsta může být tvořena prakticky čímkoli, ať už se jedná o sýry, salámy, bylinky, zeleninu či maso. Kreativitě se v tomto ohledu meze nekladou. Neméně oblíbená je i jejich sladká verze skořicoví šneci z listového těsta.

Základem je samozřejmě rozválené listové těsto, na něhož se nanáší vámi vybrané ingredience. Jsou ideální pro servírování na různých příležitostech, včetně oslav, rodinných setkání a dalších příležitostí.

Recept na šneky z listového těsta

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas vaření: 20 minutCelkový čas: 30 minutPorce:15 porce

Dostavila se nečekaná návštěva? Máte pár minut a nemáte občerstvení? Šneci z listového těsta jsou jasnou volbou.

Ingredience

    Na těsto

  • Na náplň

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte plech na pečení vyložený pečicím papírem.
  2. Na lehce pomoučeném povrchu rozviňte listové těsto na obdélník, který má přibližně rozměry 30×40 cm.
  3. Roztavte 3 lžíce másla a rozetřete ho po povrchu těsta. Poté jej potřete protlakem či kečupem.
  4. Posypte těsto strouhaným parmezánem, nasekanými bylinkami, solí a černým pepřem.
  5. Poklaďte šunku či salám a zeleninu.
  6. Následně posypte strouhaným sýrem a dalšími nasekanými bylinkami.
  7. Rolujte těsto od dlouhé strany, abyste vytvořili váleček.
  8. Poté těsto na váleček nakrájejte na plátky o tloušťce asi 2,5 cm.
  9. Uspořádejte plátky na připraveném plechu na pečení s trochou prostoru mezi nimi, protože budou narůstat.
  10. Pečte šneky ve vyhřáté troubě po dobu 15-20 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé.
  11. Nechte šneky vychladnout na mřížce.
  1. Jak dlouho péct šneky z listového těsta?

    Doba pečení šneků z listového těsta závisí na několika faktorech, včetně teploty trouby, tloušťky šneků a použitého receptu. Obecně se však sladké i slané šneky z listového těsta pečou při teplotě 180-200 °C po dobu přibližně 15-20 minut, dokud nejsou zlatavě hnědé a křupavé.Je důležité pravidelně kontrolovat stav šneků během pečení, protože doba pečení se může lišit. Pečení může být také ovlivněno tloušťkou těsta a množstvím náplně. Tenčí šneky se mohou péct rychleji, zatímco tlustší budou potřebovat více času.

S čím podávat slané šneky?

Slané šneky můžete podávat s různými dipy nebo omáčkami, například sýrovou omáčkou, marinádou na bázi jogurtu nebo guacamolem. Po upečení šneků můžete ještě teplé kousky namočit v másle s česnekem a bylinkami, což dodá další vrstvu chuti a vůně.

Zdroj: simplyrecipes.com, thecookierookie.com

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.