Rybízová bublanina – Oblíbený moučník našich babiček

Máte bohatou úrodu rybízu ve své zahrádce a chcete ho nějak zpracovat? Upečte si lahodnou rybízovou bublaninu podle osvědčeného a snadného receptu našich babiček.

Rybízová bublanina se řadí k oblíbeným moučníkům, protože je snadná na přípravu a je velmi vláčná a chutná. Víte ale, jak přišla ke svému názvu? Jméno bublanina je odvozeno od toho, že moučník vypadá, jako kdyby bublal. Nadýchaná rybízová bublanina je ideálním letním moučníkem. Díky nakyslé chuti rybízu je bublanina příjemně osvěžující. Jakmile nastane čas, kdy rybíz ve vaší zahrádce uzraje, vrhněte se do pečení. Potřebujete pár základních surovin, které máte ve špajze a v lednici a snídaně a dezert na několik dní je na světě.

Recept na rybízovou bublaninu

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 10 minutČas pečení: 30 minutCelkový čas: 40 minutPorce:12 porce

Je vaším oblíbeným dezertem právě rybízová bublanina? Recept na ni je snadný a můžete si ji kdykoliv během léta upéct a pochutnat si na ni s celou rodinou. Bublanina s rybízem je vhodná i pro úplně začátečníky. V míse smícháte několik surovin, na vrch vyskládáte rybíz, vložíte do trouby a máte hotovo.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Začněte tím, že zapnete troubu a necháte ji předehřát na 180 °C.
  2. Následně si připravte všechny suroviny a v míse smíchejte nejprve ty suché, tedy mouku, cukr a prášek do pečiva. Následně k nim přidejte vejce, olej a mléko a vše pečlivě promíchejte. Až se vám celá směs spojí, vylijte těsto na plech vyložený pečícím papírem.
  3. Připravený rybíz důkladně omyjte vodou a vyskládejte na těsto.
  4. Až bude rybíz rovnoměrně rozmístěn, vložte plech do trouby a nechte bublaninu péct po dobu 30 minut.
  5. Než ji vyndáte z trouby, zkontrolujte špejlí, zda je bublanina rybízová dostatečně propečená.
  6. Bublaninu před podáváním posypte moučkovým cukrem a podávejte s lístkem čerstvé máty na ozdobu.

Jak vylepšit rybízovou bublaninu?

V případě, že chcete, aby vaše bublanina s rybízem byla vždy vláčná, svěží a dokonale naběhlá, vyndejte si mléko i vejce z lednice s předstihem. Tak dosáhnete toho, že budou mít pokojovou teplotu a těsto se bude chovat, jak má.

Nejlepší rybízová bublanina je ta, která vám v troubě vyběhne. Jak na to? Plech s těstem vždy vkládejte pouze do řádně vyhřáté trouby.

Máte-li rádi moučníky, které v sobě obsahují křupající element, můžete si přichystat také drobenku z polohrubé mouky, cukru a másla. Rybízová bublanina s drobenkou je oproti té klasické sladší. Přidáním vanilkového pudinku do receptu vám vznikne netradiční obměna klasického receptu. Doba přípravy se prodlouží pouze o přípravu pudinku. Bublanina s pudinkem vám zaručeně bude chutnat. Skvělou variantou je také bublanina s tvarohem. Tvaroh po lžících pokládejte na těsto vylité na plechu a následně na něj opatrně pokládejte ovoce.

Piškotová rybízová bublanina je nadýchaná, vláčná a příjemně sladká i kyselá zároveň. Pokud milujete chuť rybízu a chcete jej zapojit do co nejvíce pokrmů, připravte si během léta alespoň jednou lahodnou a rychlou bublaninu. Uvidíte, že z plechu zmizí dřív, než se nadějete.

Zdroj: happyfoodstube.com, whereismyspoon.co


Další recepty na moučníky

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.