Buchta z cukety: Recept na zdravou a chutnou pochoutku

Buchta z cukety je typický recept, který vyzkoušejte hned, jakmile začne cuketová sezóna. Cuketa je výbornou surovinou jak do slaných, tak sladkých receptů. Vyzkoušejte náš recept.

Na první pohled se kombinace zeleniny a sladkého moučníku může zdát zvláštní, ve skutečnosti však jde o perfektní duo. Zelenina je osvěžující, v tomto případě cuketa dodá buchtě šťavnatost a lehkost. Vzniká tak zdravá buchta z cukety, která je plná vitamínů.

Recept na buchtu z cukety

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 15 minutČas pečení: 45 minutCelkový čas:1 hodina Porce:20 porce

Buchta s cuketou je nepochybně zajímavým moučníkem. Příprava není složitá, jednoduchý recept nabízí efektivní způsob, jak zpracovat tuto sezónní zeleninu. Léto je ideální čas pro recepty z cukety, buchta zachutná každému. Jde o zdravější variantu klasického sladkého mlsání.

Ingredience

Postup přípravy

  1. Než začnete, dejte nahřát troubu na 180 °C. Připravte si plech a vymažte ho, případně vyložte pečicím papírem.
  2. Cuketu nastrouhejte najemno, poté z ní dobře vymačkejte vodu.
  3. V misce smíchejte mouku, skořici, jedlou sodu, sůl a pečicí prášek. Směs odložte stranou.
  4. V jiné míse našlehejte tři vajíčka, aby vznikla pěna. Následně jemně zašlehejte cukr, olej, vanilkový extrakt a citrónovou kůru.
  5. K tekuté směsi přimíchávejte po částech sypkou směs, poté přidejte připravenou cuketu a rozinky.
  6. Vzniklé těsto nalijte na plech, pečte zhruba 40-45 minut.
  7. Po vychladnutí můžete podávat.

Tipy

  • Buchta z cukety je sama o sobě vláčná, nicméně můžete ji ještě vylepšit polevou.
  • Možnou alternativou je kakaová buchta z cukety – stačí část mouky nahradit kakaem.
  • Tuto pochoutku si můžete připravit i ve slané variantě – bramborová buchta z cukety potěší milovníky slaného mlsání.

TIP: Připravte si také vynikající cuketový koláč na sladko i slano

Čím dozdobit cuketovou buchtu?

Pokud přemýšlíte, čím ozdobit cuketovou buchtu, poleva je jasná volba. Namísto klasické čokolády však můžete vyzkoušet něco lepšího. Nejlepší buchta z cukety je pomazaná svěžím krémem. Stačí smíchat čerstvý krémový sýr s trochou másla a cukru. Po vyšlehání vznikne skvělá poleva, která výborně doplňuje lehký moučník.

Doporučujeme: Vyzkoušejte také recept na švédský koláč – Tradiční skandinávský moučník

Jak vybrat dobrou cuketu?

Poznat dobrou cuketu není příliš složité, stačí jen znát několik praktických tipů.

Je důležité zvolit správnou velikost cukety. Obecně lze doporučit kousky o velikosti do 20 centimetrů. Větší plody jsou totiž vodnaté a bez chuti, s měkkou dužinou a velkými semeny.

Čím výraznější je barva, tím lepší cuketa bude. Snažte se tedy vyhnout vybledlým a nenápadným plodům.

Je dobré také vybírat kousky, které stále mají dostatečně zachovaný stonek – takové cukety totiž vydrží déle.

Patří tato zelenina k vašim oblíbeným surovinám v kuchyni? Jaké recepty z cukety zvyknete nejčastěji připravovat?

Zdroj: simplyrecipes.com, smalltownwoman.com


Další tipy na recepty

5/5 - (1 hodnocení)
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra