Kurkuma: Pomocník v kulinářství i prospěšná surovina pro zdraví

Dnešním trendem se již stává, že to, co nám slouží v kuchyni jako přísada do jídel, můžeme požít i v lékařství. Zpravidla se jedná o bylinky, které jsou dnes již běžně dostupné, ale naopak i o ty méně známé. Takovým případem je právě kurkuma, která má již mnoho využití jak v kuchyni, tak právě v lékařství.

Zdroj foto: Natthapol Siridech / Shutterstock.com

Co je to kurkuma

Kurkumu známe jako koření, které pochází z Asie. Její vlastností je typická žlutá barva. Ačkoli kurkumu řadíme mezi zázvorovité rostliny, velice nám připomíná kari koření, právě svou barvou. Toto koření získáváme z kořene kurkumovníku a je nejčastěji používáno v kuchyni východní Asie. Pro svou výraznou chuť nám může připomínat hořčici nebo pepř.

Použití v kuchyni

Koření kurkuma je hojně používáno především ve východoasijské kuchyni. Celkově v Asii je dávána přednost výraznějším a ostřejším chutím, což kurkuma určitě je. Slouží jako ochucovadlo polévek i hlavních jídel. V evropské kuchyni je pak spíše využíváno jako barvivo přidávané do omáček, nebo do rýže. Stejně tak jako například kari koření.

  • Není však pravidlem, že kurkuma je přidávána jen do jídel a pokrmů.
  • Mnoho lidí si dělá různé bylinné čaje, a právě do nich můžeme přidat naší zmiňovanou kurkumu.
  • Takový čaj z bylin můžeme pít na podzim, ale vychutnáme si ho a zahřeje nás i v zimním období.

Zlaté mléko – slyšeli jste už o něm někdy? Takovým názvem jmenujeme směs koření (kurkuma, zázvor, chilli a kardamom) přidávané do mléka. Tento recept je znám právě spíše v Asii, kde takové mléko je s oblibou pito ve večerních hodinách.

Další bylinka, která léčí

Kurkuma je jako léčivá bylinka hojně využívána spíše v čínské medicíně. V Číně, ale i v celé Asii věří na její léčebné účinky už více než 4 000 let. Kurkuma jako lék je velice všestranná bylinka. Pozitivně působí na několik odvětví lidského organismu a těla.

  • V asijské, ale i té evropské medicíně se kurkuma využívá například k hojení ran, i třeba jako pomocník se zažívacími problémy.
  • Dá se tedy říci, že se jedná o takzvaný antioxidant, nebo o bakteriální léčivo.
  • Je také vhodná při bolestech zubů nebo zad a prospěšná pro fungování některých důležitých orgánů.
Zdroj foto: NIKCOA / Shutterstock.com

Trávení a zažívání

Trávení je úzce spojeno s játry. Je dokázáno, že kurkuma má blahodárný vliv na funkci jater – a tím usnadňuje trávení i zažívání obecně. Je dokázáno, že dobrý vliv může přinést i při léčbě různých druhů rakovin. Existují studie na zvířatech, které dokazují, že kurkuma výrazně přispěla k léčbě rakoviny například prostaty, prsu, tlustého střeva, nebo rakoviny kůže.

Pomoc s pohybem

Jelikož kurkumin a koření z něj působí protizánětlivě, je používán k léčbě artritidy a jiných onemocnění svalů a kloubů. Je důležité však dodržovat pravidelné dávky v doporučeném množství. Pokud chcete přidat doplňky stravy s kurkumou do svého jídelníčku, poraďte se nejdříve se svým lékařem.

Zdroj foto: Frank Gebauer / Shutterstock.com

Samozřejmě kurkuma, jako téměř každá bylinka, se nepoužívá jen, když je nám znám nějaký zdravotní problém. Je dobré vědět, že se neužívá jako léčivo, ale pouze jako doplněk stravy. Také není žádným pravidlem, že čím více, tím lépe. Zvláště pak u bylin a léčivých rostlin toto tvrzení platí dvojnásob.

Je to však bylinka, která určitě neuškodí ani zdravému tělu, a proto ji jakoukoliv formou můžeme konzumovat jako prevenci proti všem neduhům.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.