Chudokrevnost (anémie): Nenápadná choroba, která dokáže způsobit velké zdravotní problémy. Odhalte její příčiny

Chudokrevnost, nebo také anémie, je stav, kdy je množství hemoglobinu (krevního barviva) v krvi pod požadovanou úrovní. Co může být příčinou této nemoci a jak ji lze předcházet? Na to jsou zaměřené následující řádky.

Zdroj foto: vchal / Shutterstock.com

Chudokrevnost příznaky

Anémie má poměrně lehce rozpoznatelné příznaky. Lidé trpící chudokrevností pociťují následující příznaky:

  • únava,
  • bolesti hlavy,
  • zrychlené dýchání,
  • bušení srdce,
  • hučení v uších,
  • nechutenství,
  • zácpa/průjem,
  • špatné hojení ran,
  • podrážděnost/apatie.

Mezi jeden z hlavních znaků chudokrevnosti, který je patrný na první pohled, patří výrazná bledost, která je způsobena právě nedostatečným množstvím krevního barviva.

Proč se u vás objevila chudokrevnosti

Důvodů, proč u některých jedinců dojde k výskytu anémie, existuje hned několik. Chudokrevnost může být způsobena nedostatkem železa, vitaminu B12 a kyseliny listové. Dalším důvodem, proč k chudokrevnosti došlo, může být nadměrné krvácení a hemolýza a v neposlední řadě může být anémie způsobena i zvýšeným objemem plazmy.

Zdroj foto: Shidlovski / Shutterstock.com

Anémie z nedostatku železa

Jelikož může chudokrevnost vznikat z několika příčin, rozděluje se na několik typů. Nejčastějším druhem anémie je chudokrevnost z nedostatku železa. U žen může k větším ztrátám železa docházet během menstruace i těhotenství. U obou pohlaví pak mohou být ztráty železa způsobeny nemocemi tenkého střeva nebo se mohou vyskytnout po odebrání žaludku. Jelikož lze železo získat ze stravy, dá se tento druh anémie „léčit“ přísunem železa v jídelníčku. Jedinci trpící tímto druhem chudokrevnosti by se měli zaměřit na zvýšení příjmu zelené zeleniny, červeného masa, ryb, luštěnin, vajec a mléka.

Anémie z nedostatku vitamínu B12

Dalším druhem anémie, která vzniká z nedostatku, je anémie z nedostatku vitamínu B12. Tento typ chudokrevnosti se vyskytuje hlavně u veganů, neboť tělo čerpá nejvíce vitaminu B12 hlavně ze živočišné stravy. Setkat se s tímto typem anémie můžeme ale i u lidí, kteří trpí poruchami se vstřebáváním v tenkém střevě a u lidí se zánětem slinivky. Účinnou pomocí je konzumace mléka, vajec, masa a ryb.

Anémie z nedostatku kyseliny listové

A výčtem nedostatečného příjmu ještě nekončíme. Chudokrevnost se může projevit i v případě, že máte nízký příjem kyseliny listové. Její nedostatek hrozí zejména těhotným ženám. Ale nevyhýbá se ani starším lidem a alkoholikům. Léčba je opět nasnadě: anémie způsobená nedostatkem kyseliny listové se léčí jejím podáváním. Buď v potravě nebo i pomocí doplňků stravy v podobě tablet.

Jak předejít vzniku anémie

Existuje ještě spoustu dalších typů anémie, které jsou způsobeny buď nějakým onemocněním nebo jsou doprovodnými jevy některých nemocí. Platí ovšem pravidlo, že účinnou prevencí vzniku anémie je pestrá a vyvážená strava bohatá na potraviny s obsahem železa, kyseliny listové a vitaminu B12. A neměli bychom zapomenout zmínit i důležitost příjmu dalších vitaminů, které pomáhají vstřebávat železo, a těmi jsou vitamíny C a E.  Jezte tedy dostatek ovoce, zeleniny, luštěnin, vajec, mléčných výrobků, masa a ryb a předcházejte tím vzniku anémie.

Jestliže se u vás některé ze symptomů objevily, neberte je na lehkou váhu. Anémie vás totiž může pořádně potrápit. Kromě neustálé únavy, výrazné bledosti, nevolnosti, bolestí hlavy a dalších nepříjemných stavů, se může pokročilá anémie projevovat také omdléváním. Navštivte tedy svého praktického lékaře v okamžiku, kdy na sobě začnete spatřovat první příznaky.

S největší pravděpodobností budete muset do svého jídelníčku začlenit více potravin bohatých na železo a kyselinu listovou a možná vám budou předepsány i nějaké léky k jejich rychlejšímu doplnění.

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.