Bazalkové pesto – Připravte si oblíbené dochucovadlo

Bazalkové pesto je oblíbené dochucovadlo. Lze ho použít do různych jídel. Vyzkoušejte jednoduchý recept, pesto z bazalky je velice chutné.

Co je bazalkové pesto?

Pasta je v dochucovací omáčka z rozmixovaných předem daných surovin, které k sobě dokonale chuťově ladí. Pest je mnoho druhů, například pesto z medvědího česneku nebo pesto ze sušených rajčat, ale bazalkové je asi nejznámější. Kdysi dávno se pesta připravovala v mramorových hmoždířích s pomocí dřevěných tloučků. Dnes ruční práci nahradili kuchyňské přístroje.

Snad všechny hospodyňky, používající pesto ve své kuchyni, mají na něho svůj recept. Možná jste jich už pár i odzkoušeli a pořád jste nebyli úplně spokojeni. Zkuste náš recept.

Recept na bazalkové pesto

Obtížnost:BeginnerČas přípravy: 30 minutPorce:1 porce

Tento recept na bazalkové těsto časem neztrácí svou svěží zelenou barvu, nemá nahořklou chuť a uděláte-li si ho dostatek, budete mít zásobu na celou zimu.

Ingredience

Postup přípravy

  1. V kastrolu přiveďte k varu lehce osolenou vodu a ke sporáku si nachystejte mísu s hodně studenou až ledovou vodou.
  2. Bazalkové listy vhoďte do vroucí vody a ihned je cedníkem vylovte a ponořte do ledové vody, aby se zastavil var. Výsledkem bude krásně zelená barva, která taková již zůstane.
  3. Bazalku pořádně osušte a rozmixujte společně s oříšky, parmazánem a rozetřeným česnekem. Přilijte olej a nechte všechny ingredience propojit.
  4. Pestem naplňte skleničky a uložte je v lednici. Chcete-li si ho uchovat na zimu, rozdělte pesto do tvořítek na led a dejte zamrazit.

Využití bazalkového pesta

  • na rychlé dochucení těstovin (uvařené těstoviny smícháme s pestem a posypeme strouhaným parmazánem),
  • do baget a sendvičů (pestem namažeme pečivo, které následně obkládáme např. mozzarellou, rajčaty a lístky rukoly),
  • na grilovaná masa či ryby,
  • k dochucení grilované zeleniny,
  • jako rychlý dip (smícháme řecký bílý jogurt s pestem),
  • salát Caprese (sýr Mozzarella a plátky rajčat pokapané bazalkovým pestem).

Skvělý tip: Vyzkoušejte topinku, kde místo česneku potřete opečený chléb pestem.

Zdroj: simplyrecipes.com, almanac.com

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.