Víte, jak nastavit okna na zimní režim? Ušetřete za topení a zbavte se plísní

Zima je tady a k ní patří také příprava vaší domácnosti na zpimu. Věděli jste, že je v zimní sezoně je nutné připravit i plastová okna na jiný vzduch i systém těsnění?

okna na zimní režim
Zdroj foto: quadshock / Shutterstock.com

Seřízení oken není zas tak složité, rozhodně nemusíte volat odborníka, snadno zvládnete seřídit těsnost oken sami.

Příprava domácnosti na zimu

Plastová okna a jejich seřízení na zimní sezonu se dotýká jak oken v domě, tak v bytě. Zimní režim je nutný nastavit zejména proto, abyste ušetřili na energiích za topení. Pokud totiž necháte nastavený letní režim oken, bude vám skrze škvíry unikat až moc tepla ven, dovnitř se zas může dostatek zbytečně moc čerstvého, ale studeného vzduchu.

Díky zimnímu nastavení plastových oken zamezíte nepříjemnému rosení okenic i tvorbě plísní kolem oken, na stěnách a parapetech. Takových plísní se po vytvoření zbavíte jen velmi těžko po celou zimu. Pokud se totiž jednou vytvoří, zbavíte se plísní až zase na jaře s novou teplotou a vzduchem. V létě totiž okna bývají nastavená na malou těsnost, zejména kvůli letním, horkým dnům, kdy je třeba cirkulace vzduchu ven i dovnitř.

Jak nastavit plastová okna?

Pokud máte nová plastová okna, tak vězte, že od výrobce jsou nastavené automaticky na letní režim větrání. Jestliže jste dosud nikdy okna nenastavovali, je velmi pravděpodobné, že jsou stále v režimu větrání pro nízkou vlhkost vzduchu za letního období.

Proto je nutné nastavit okna na zimu. K tomu budete potřebovat malé kleště nebo imbusový klíč. Seřizovací čep, díky kterému okna nastavíte, se většinou nachází na kovovém rámu na křídle okna. Každý výrobce používá jiný čep, proto se mohou lišit od těch, které uvidíte na internetu. Může se jednat o malý šroub s otvorem uprostřed, oválný čep nebo také šestihranný výstupek podobný tlačítku.

  • šestihranný výstupek,
  • oválný čep,
  • čep s tečkou,
  • čep bez tečky.

Šestihranný výstupek

Vypadá seřizovací čep jako šestihranný výstupek? Pak na něm najděte rovnou čáru, která může být vodorovně nebo svisle. Pro letní režim bude tato čára nastavená na vodorovnou pozici. Při zimním období je nutné nastavit okna do svislého nastavení.

Oválný čep

Oválný čep bývá v základním nastavení seřízený v poloze 45° na šikmo. Abyste docílili co nejmenšího proudění vzduchu, je nutné nastavit oválný čep do vodorovné polohy. Pro letní sezonu stačí čep povolit do svislé polohy.

Čep s tečkou

Čep s tečkou vypadá jako malý přepínač se šestihranným otvorem a tečkou uprostřed. Pokud je tečka, která značí směr nastavení dole, je plastové okno nastavené do letního režimu. V zimním období je tedy nutné tečku nastavit na pravou stranu, aby byl tlak na rám okna dostatečně silný a nepropustil příliš mnoho vlhkosti dovnitř. Otáčejte po směru hodinových ručiček.

Čep bez tečky

Čep bez tečky je mnohem jednodušší na seřízení. Stačí si vzít imbusový klíč a otočit čepem směrem k těsnění okna. Pokud chcete o něco více větrat nebo nastavit okna na letní režim, stačí opět čep posunout směrem od těsnění.

Čerstvý vzduch je důležitý

Jedna věc je utěsnění oken do zimního režimu, druhou věcí je však samotné větrání. Čerstvý vzduch je pro vaši domácnost i samotné zdraví všech členů domácnosti moc důležitý. Větrejte krátce a intenzivně, proto otevřete okna dokořán na maximálně pět minut. Takhle stačí vyvětrat v každé místnosti dvakrát denně, nejlépe jednou ráno a podruhé večer.

Topení se postará o čerstvý komfort, vaše místnosti se opět zahřejí během chvíle. Pokud větráte, není třeba topit, proto radiátory během větrání klidně vypněte a po zavření oken je můžete zase zapnout.

Zdroj: homemaster.com

Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.