Porchetta – Italská masová roláda, které neodoláte

Kdo by nemiloval spojení výborného masa a voňavých bylinek. Porchetta je vepřová roláda, která pochází z Itálie. Připravit si ji můžete i doma a nebudete litovat.

Rádi zkoušíte nové recepty a milujete vepřové maso? Určitě musíte vyzkoušet italskou porchettu. Příprava této rolády není příliš složitá a rozhodně stojí za to, ji vyzkoušet a ochutnat. S naším receptem přípravu zvládnete hravě.

porchetta recept
Zdroj foto: uckyo / stock.adobe.com

Co je porchetta

Porchetta je italská vepřová roláda, patří k nejoblíbenějším masovým jídlům v Itálii vůbec. Pro tento pokrm jsou typické dvě věci – šťavnaté vepřové maso a do křupava vypečená kůrčička. V Itálii Porchettu připravují z celého prasete, popřípadě je možné použít maso z pečeného selete.

Doma ale samozřejmě celého vepříka připravovat nemusíte. V Itálii se konzumuje zatepla i zastudena a nejčastěji se vkládá do žemlí. Vznikne tak v podstatě porchetta burger, který si v místních ulicích můžete běžně koupit a tuto dobrotu ochutnat. Připravit si tuto roládu ale můžete i doma.

Jaké maso je nejvhodnější na roládu porchetta

Italové věří, že nejlepším masem na přípravu této rolády je maso z prasnice, která váží okolo osmdesáti kilo a ještě neměla selátka. Takové maso má totiž velmi jemnou kůžičku a není ani příliš cítit. Celé upečené prase se pak vykostí a zaroluje, využít lze i pečené selátko. V domácích podmínkách se ale nejčastěji porchetta připravuje z bůčku. Porchetta z bůčku je vynikající a bezesporu si toto jídlo zamilujete. Bůček však musí být kvalitní a s vyšší vrstvou masa. Jinak lze na přípravu použít i vepřovou pečeni, panenku nebo vepřové ramínko.

Recept na porchettu

Obtížnost:BeginnerČas přípravy:2 hodiny Čas vaření:4 hodiny Celkový čas:6 hodin Porce:6 porce

Příprava porchetty je časově náročnější, ale s receptem si poradí i začínající kuchtíci. A tento recept opravdu stojí za to.

Suroviny

Postup

  1. Maso si rozřízneme na plát, položíme ho na pracovní desku a přikryjeme potravinářskou folií. Jemně maso naklepeme tak, aby bylo asi 3 centimetry vysoké.
  2. Cibuli i česnek si oloupeme a pokrájíme nadrobno.
  3. Na pánvi rozehřejeme asi 1,5 lžíce olivového oleje a pár minut na něm smažíme cibuli.
  4. K cibuli přidáme polovinu nakrájeného česneku, 1 lžíci fenyklu, rozmarýn, bobkový list, půl lžičky mletého hřebíčku, sůl a pepř a všechno dohromady osmahneme ještě asi minutku. Směs si poté dáme bokem vychladnout.
  5. Až směs vychladne, potřeme jí rozložené a naklepané maso, pevně ho srolujeme a svážeme provázkem.
  6. Roládu přendáme na talíř a překryjeme lehce potravinářskou folií. Poté můžeme roládu umístit do lednice, kde ji necháme přes noc marinovat. Roládu můžeme nechat odpočívat až 24 hodin, čím déle, tím lépe.
  7. Před pečením vyndáme roládu z chladničky minimálně půl hodiny dopředu.
  8. Roládu pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 4 hodiny. Roládu podlijeme vodou.
  9. Asi hodinu před koncem pečení, roládu přikryjeme alobalem.

Jak vylepšit roládu?

Italská specialita se v Itálii připravuje s nejrůznějším kořením a bylinkami, ty se liší podle kraje. Fenyklovými semínky se ale porchetta dochucuje vždy. Místo rozmarýnu lze ale požít například muškátový oříšek, čerstvou šalvěj nebo tymián.

S čím se podáva porchetta?

Porchetta se v Itálii nejčastěji konzumuje vložená do žemle. V našich končinách ji můžete podávat s jakýmkoliv čerstvým pečivem nebo s opečenými bramborami a čerstvými bylinkami.

Dobrou chuť!

Zdroj: christinascucina.com, seriouseats.com


Tipy na další články

Ohodnoťte recept
Mohlo by se Vám také líbit
Zanechte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.